Sătui de promisiuni neacoperite și de bătaia de joc la care sunt supuși, polițiștii au decis să treacă la forme radicale de protest. Deocamdată, șapte județe, la care se vor adăuga și celelalte, au anunțat măsuri de refuz atribuții care nu se află în fișa postului, refuz de a mai presta ore suplimentare și refuzul de a mai fi delegați în alte localități. Mai mult, polițiștii vor aplica avertismente în proporție de 80% dintre sancțiuni și vor efectua controale amănunțite la frontieră.
Polițiștii de la Sindicatul Europol au declarat război total sistemului. Astfel, pe lângă protestele din fața sediului MAI, aceștia anunță măsuri dure ale angajaților, care sunt deciși să aplice, în 80% din sancțiuni, doar avertismente. Totodată, polițiștii vor refuza atribuțiile care nu se regăsesc în fișa postului, nu vor mai presta ore suplimentare și vor refuza delegările. La frontieră, controalele vor fi amănunțite, fapt care va provoca timpi mari de așteptare. Cea mai importantă formă de protest, care va avea implicații serioase, este refuzul de a mai bloca refugiații la graniță, permițându-le acestora să intre în țară și să suprasolicite Inspectoratul de Imigrări.
”Putem observa bătaia de joc permanentă la care suntem supuși, și faptul că suntem fraierii de serviciu în ochii Guvernului, atâta vreme cât am rămas ultima categorie de bugetari care este cea mai departe de aplicarea în integralitate a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Personalul din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională este amăgit periodic cu acordarea unor firimituri din drepturile salariale restante care nu acoperă inflația de 14%, în timp ce puterea de cumpărare a scăzut sub nivelul salarial deținut înaintea aplicării Legii salarizării din 2017. Astfel, începând de miercuri, 19 octombrie 2022, ora 11:00, organizația noastră va protesta în fața Ministerului Afacerilor Interne pentru susținerea aplicării Legii nr. 153/2017, act normativ ce a fost suspendat prin ordonanțe de urgență începând cu anul 2020. Ulterior vom continua acțiunile de protest fizice în data de 17 noiembrie, respectiv 15 decembrie 2022, în fața Ministerului Muncii și a Ministerului Finanțelor Publice”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.
Operațiunea ”avertismentul”
Începând din 4 octombrie, polițiștii vor trece la proteste la locul de muncă. Astfel, polițiștii din Giurgiu vor depune notificări prin care vor refuza executarea altor atribuții cu excepția celor prevăzute în fișa postului, cei din Vâlcea vor purta banderolă în semn de punere în practică a grevei japoneze, iar polițiștii din Dolj, Ilfov, Maramureș, Mureș și Prahova vor aplica sancțiunea avertismentului, în locul sancțiunii amenzii, pentru a se atinge o pondere de cel puțin 80% avertismente din totalul sancțiunilor aplicate. Totodată, polițiștii afiliați la Sindicatul Europol vor refuza orele suplimentare și delegarea, vor face controale amănunțite la frontieră și vor refuza blocarea refugiaților.
”Polițiștii de proximitate nu vor mai desfășura acțiuni de dirijare și fluidizare a traficului, iar polițiștii din rural nu vor mai desfășura activități de verificare a unor infracțiuni care sunt de competența structurilor judiciare, de exemplu. Polițiștii de frontieră vor refuza delegările pentru alte zone, mai ales că, în multe cazuri, inspectorii șefi delegau polițiști în alte zone în condițiile în care nu aveau personal să acopere propriile structuri, iar apoi delegau din alte județe ca să suplinească deficitul creat. În plus, la frontieră, avem foarte multe presiuni venite din zona șefilor de unități și din zona MAI pentru micșorarea timpului de verificare, astfel încât traficul să se desfășoare în mod fluent. Însă, în contextul acesta, există riscul ca să treacă autovehicule care să transporte diverse bunuri ilicite sau chiar imigranți. Polițiștii nu vor face altceva decât să respecte, la literă, legea, și să nu fie de acord cu astfel de compromisuri, care afectează siguranța cetățenilor”, ne-a declarat Dănuț Saltelechi, vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor Europol.
Liber la imigranți
Polițiștii de la frontieră depun eforturi mari să stopeze imigranții la graniță, pentru ca aceștia să fie întorși în zonele din care aceștia provin, susțin sindicaliștii. ”Vorbim de imigranți afgani, kurzi, sirieni. Dacă nu ar exista acest efort al colegilor noștri, automat că Inspectoratul General de Imigrări, prin intermediul centrelor de azil, vor intra, efectiv, în colaps, pentru că nu vor putea asigura cazare. Tocmai de aceea vom aplica această formă de protest și polițiștii vor refuza stoparea imigranților la graniță”, ne-a mai precizat vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Dănuț Saltelechi.