AcasăSOCIALRaport surpriză. Companiile de stat nu mai sunt falimentare. Au explodat profiturile

Raport surpriză. Companiile de stat nu mai sunt falimentare. Au explodat profiturile

Hidroelectrica conduce detașat în topul companiilor de stat profitabile

Raportul anual privind activitatea întreprinderilor publice pe anul 2021, prezentat în ultima ședință de Guvern, arată o creștere explozivă a profitului companiilor de stat. Totodată, datoriile au scăzut și ele anul trecut, iar indicatorii de rentabilitate au avut un trend crescător. În cazul companiilor care înregistrează debite, cauzele sunt legate de subfinanțare, dar și de decizii ale Comisiei Europene.

Companiile de stat au înregistrat, în 2021, profituri neașteptate, urmând ca acestea să se tripleze în acest an, pe fondul exploziei prețurilor la energie. Astfel, profitul brut a crescut în 2021 cu aproape 3 miliarde de lei față de 2020, iar plățile restante au scăzut. Dintre cele 129 întreprinderi publice active care au obținut profit în anul 2021, doar 40 au repartizat dividende/vărsăminte cuvenite bugetului de stat în valoare totală de 4.651.729 mii lei, celelalte folosind profitul pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenți. Cei mai mulți bani din dividende au fost încasați de la producția de energie electrică, 2,7 miliarde de lei, și de la extracția gazelor naturale, 976 milioane de lei. Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a avut o cifră de afaceri netă de 17,1 miliarde de lei, transporturile terestre și transporturile prin conducte, 5,76 miliarde de lei, iar extracția petrolului brut și a gazelor naturale (Romgaz), 5,72 miliarde de lei. Societatea cu cea mai mare cifră de afaceri netă din domeniul energetic a fost, de departe, Hidroelectrica, iar în domeniul transporturilor terestre, Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători – CFR – Călători SA.

Industria de armament, abandonată

În ce privește plățile restante înregistrate de întreprinderile publice, acestea au crescut de la 3,1 miliarde de lei în 2019, la 7,6 miliarde de lei în 2020, cu o scădere la 7,5 miliarde în 2021. Primele zece întreprinderi publice centrale care au înregistrat plăți restante la finalul anului 2021 activează cu precădere în domeniile: fabricarea armamentului și muniției, transporturi de marfă pe calea ferată, comerț cu ridicata al produselor farmaceutice, transporturi aeriene de pasageri, transporturi interurbane de călători pe calea ferată, extracția minereurilor de uraniu și toriu, transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători. În clasamentul primelor 10 întreprinderi care au avut cele mai mari plăți restante se află Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă ”CFR – Marfă” SA, Metrorex SA, Compania Națională a Uraniului SA, Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM SA, Compania Națională Unifarm SA, Societatea ”Uzina Mecanică Sadu” SA, Filială a Companiei Naționale „Romarm” S.A., Uzina Mecanică Plopeni SA , Uzina Mecanică Orăștie SA, Societatea ”METROM” SA Filială a Companiei Naționale ”Romarm” S.A. Primele zece întreprinderi publice active înregistrau plăți restante la finalul anului 2021 în sumă totală de 6.803.030 mii lei, reprezentând 90,30 % din totalul general al plăților restante înregistrat de toate companiile de stat.

Unifarm, băgată în faliment

Potrivit raportului prezentat Guvernului, la Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă – „CFR – Marfă” S.A. cauza plăților restante este returnarea sumei de 570 milioane de euro plus penalități, conform deciziei Comisiei Europene de returnare a ajutorului de stat de care a beneficiat societatea în anul 2013, considerat în anul 2020 nelegal. La Unifarm SA debitele au fost cauzate de incapacitatea de rambursare a creditului de 1,15 mld. lei (scadent la 25.09.2020) acordat din fonduri publice (pe baza OUG 29/2020), pentru achiziționarea de urgență a unor stocuri de materiale de protecție și dispozitive medicale, în contextul crizei induse de pandemia Covid- 19, dobânzile și penalitățile aferente acestuia până la data de 31.12.2022 fiind în valoare de 106,26 mil lei. Mai exact, jaful produs în perioada stării de urgență, care a băgat compania statului în colaps, fără ca cei vinovați să fie trași la răspundere.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.245 afisari

3 COMENTARII

  1. Pai America, in prezent, nu are aliati sau „priteni”, are numai inamici cu numar in crestere si cu mari resurse energetice, si slugi proate, ca Romania care se vind pe nimic, nici macra pe liber la vize!

  2. Colonia Romania saluta cu larg interes vestile despre cresterea economica (bazata pe inflatie = cresterea tuturor preturilor ca urmare a cresterii artificiale a preturilor combustibililor si energiei electrice). Ne indreptam cu viteza inainte, cu capul in zid.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger