AcasăSOCIALRaport scos, strategic, de la naftalină: companiile de stat nu sunt profitabile

Raport scos, strategic, de la naftalină: companiile de stat nu sunt profitabile

Cîțu pregătește decimarea companiilor de stat

Guvernul Cîțu le-a pus gând rău companiilor de stat, anunțând deja, vânzarea la bursă a celor performante și restructurarea din temelii a celor care înregistrează pierderi. Ca o coincidență stranie, Consiliul Fiscal a publicat pe site-ul său o analiză a performanțelor din 2019 a  companiilor de stat, care pur și simplu le trimite în categoria ”mormane de fiare vechi”.

Analiza publicată pe site-ul Consiliului Fiscal, despre care Consiliul Fiscal susține că nu și-o asumă, coincide în mod dubios cu intențiile anunțate ale Guvernului Cîțu de a vinde și de a închide companiile de stat. În fapt, Florin Cîțu le-a cerut miniștrilor să prezinte situația financiar-contabilă a fiecărei companii din subordine, să propună măsuri de restructurări și eficientizare, amenințând cu tăierea fondurilor în cazul nerespectării acestora. În principal, analiza performanței economico-financiare a companiilor de stat din România în anul 2019, semnată de experți de la secretariatul tehnic al Consiliului Fiscal, compară rezultatele acestora cu cele ale firmelor private, scoțând în evidență absența profitabilității companiilor de stat.  ”Rezultatele studiului arată că indicatorii economico-financiari ai companiilor de stat din România au suferit o deteriorare amplă pe parcursul anului 2019, rezultatul net agregat obținut de acestea reintrând în teritoriu negativ după 6 ani de valori pozitive (2013-2018) ca urmare a înregistrării unei pierderi nete de ansamblu de 1,8 miliarde lei. Evoluția nefavorabilă a profitului net a determinat valori negative la nivelul indicatorilor economico-financiari, cum sunt cei privind marja de profit și ratele de rentabilitate economică și financiară. Disciplina financiară a companiilor de stat s-a înrăutățit, aspect evidențiat de creșterea arieratelor cu 20,7% față de anul precedent. Aceste evoluții au avut loc în condițiile în care anul 2019 a fost caracterizat de un climat economic favorabil, iar companiile din sectorul privat au înregistrat profituri în creștere și niveluri agregate mai reduse ale arieratelor”, se arată în analiza experților Consiliului Fiscal.

Bugetul nu mai poate duce

Acumularea de pierderi și arierate de către companiile în care statul este acționar majoritar reprezintă un risc potențial pe termen mediu la adresa sustenabilității fiscal-bugetare deoarece, în cazul în care acestea nu vor reuși să își eficientizeze activitatea, va fi necesar ca Guvernul să intervină cu resurse publice, fapt ce poate conduce la deteriorarea situației finanțelor publice și la creșterea deficitului bugetar, susțin autorii analizei. ”Prin urmare, se impune monitorizarea continuă a performanței economico-financiare a companiilor din sectorul public. În acest sens, prezentul raport analizează rezultatele obținute de companiile de stat din România la nivelul anului 2019, urmărind totodată și comparația cu performanța firmelor din sectorul privat, pe baza situațiilor financiare anuale transmise Ministerului Finanțelor Publice (MFP) de către toate firmele care își desfășoară activitatea pe teritoriul României”, se precizează în analiză.

3.000 de salariați în plus

Autorii analizei mai subliniază faptul că, în anul 2019, similar anului 2018, s-a continuat tendința de creștere a numărului de salariați din companiile de stat, astfel că acest indicator s-a majorat în anul 2019 cu circa 3 mii de persoane (+1,1%) față de anul anterior. Astfel, productivitatea muncii în companiile de stat s-a redus cu 1,8% în anul 2019 față de anul anterior. Prin comparație, productivitatea muncii în companiile cu capital majoritar privat a crescut cu 5,5%, continuând evoluția ascendentă din ultimii ani, sub influența majorării valorii adăugate brute în termeni reali cu 4,6% în condițiile în care numărul de salariați s-a diminuat ușor (- 0,8%), susțin experții Consiliului Fiscal.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
927 afisari

8 COMENTARII

  1. & Un raport ca zice că ăia de sunt aleși din sistemul privat să lucreze și să asigure randamente crescute și eficiență afacerilor statului nu sunt la fel de performanți la stat ca atunci când conduc afaceri private, ?

  2. cat sa mai suporte o tara intreaga un ins care pe o parte se imprumuta si pe alta vinde tot adica ne lasa in fundul gol pt cine ca o avea si el parinti si cunoscuti care traiesc aici nu peste mari si tari?????????el chiar se crede stapanul peste toti ????????

  3. @ Indivizii cu pregătire, expertiză și performanțe în afacerile private se descurcă mai dificil cu afacerile statul, acesta ar fi conținutul raportului, ?

  4. Uitati-va bine bine la guvernul lui! Osa ne aduca in sapa de lemn! Companiile alea sunt perla economiei. Fara ele ne vor juca pe degete smecherii adusi de tradatori.

  5. Tot jaful,toate hotiile,manariile,se deruleaza sub „inaltul patronaj „al Talanului. Dupa cum se dovedeste zi de zi,nemernici astia sunt pusi pe distrugerea a si ceace a mai ramas viabil.Dupa ei potopul,sa se aleaga praful,asta ii mana pe ei in lupta. Dupa care vor migra in tari straine,trai de lux,conturi burdusite,dupa buget coane Fanica.

  6. Din minciuna in minciuna, pana iese lumea in strada

  7. Se repeta minciuna de dupa revolutie sau ce o fi fost; industria , un morman de fier vechi, justificare pentru devalizarea tarii. Asa si acum. Nimic romanesc nu mai trebuie sa existe. Imprumuturile , trebuie platite, nu? Oare au vreo parere de rau, vreo remuscare cei care le-au votat pe aceste slugi tradatoare ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger