AcasăSOCIALRaport România: avem tot mai multe mame minore!

Raport România: avem tot mai multe mame minore!

minoreRomâncele, "productive" încă din adolescenţă: avem tot mai multe mame minore

Una din trei mame minore din România a fost născută tot de o mamă minoră, iar două din 10 au mai mult de un copil. 45% din naşterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, ţara noastră fiind pe primul loc la acest capitol.

Studiul mai arată că majoritatea mamelor minore au abandonat şcoala înainte de sarcină, iar una din zece nu a fost niciodată la şcoală.

Vârsta medie a mamelor minore: 15 ani

Vârsta medie a mamelor minore este în continuă scădere – a ajuns la 15 ani. Una dintre cauze este educaţia sexuală precară sau, cel mai adesea, inexistentă în sânul familiei şi în şcoli, unde lucrurile nu sunt nici pe departe cum ar trebui să fie.

Anul trecut, în ţara noastră, aproape 700 de adolescente sub 15 ani au devenit mame. Aproximativ 16.000 de gravide au avut vârsta între 15 şi 19 ani. Statisticile arată că 45% dintre cazurile de minore însărcinate înregistrate la nivelul Uniunii Europene, sunt în România.

Există state de pe continentul african, care au o situaţie mai puţin gravă. Când vorbim despre mamele adolescente de 15 şi 19 ani, în România datele arată că sunt 34 dintr-o mie în această situaţie, în condiţiile în care alte state cum ar fi India, Sri Lanka sau Djibouti au sub 30″, a declarat directorul de programe Salvaţi Copiii, George Roman.

Temele ce ţin de sexualitate, în continuare tabu

Partea de educație poate să genereze un proces care să schimbe lucrurile, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Accesul la Educația pentru Sănătate este foarte important. Este multidisciplinar, nu se referă exclusiv la educația sexuală și ar trebui să evităm să rămânem cantonați doar în această zonă a educației sexuale.

Avem un nou ministru la Educație și eu sunt convins că o să putem să găsim o soluție încât Educația pentru Sănătate să devină o disciplină permanentă, care să facă parte din curricula de învățământ adaptată fiecărei categofii de vârstă”, a spus ministrul Sănătății.

Din păcate, sunt prea puţini părinţi care îndrăznesc să vorbească deschis cu copiii lor. De regulă, ei se tem că cei mici vor deveni prea curioşi şi îşi vor dori să experimenteze.

author avatar
Andrei Ștefan
318 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger