AcasăSOCIALRaluca Turcan a decis soarta a peste 1 milion de pensionari. Cine...

Raluca Turcan a decis soarta a peste 1 milion de pensionari. Cine va câştiga mai mulţi bani

raluca-turcanRaluca Turcan a decis soarta a peste 1 milion de pensionari. Cine va câştiga mai mulţi bani

Raluca Turcan a spus că sistemul de pensii este „zdruncinat” şi că Guvernul intenţionează să majoreze pensiile de la 1 ianuarie 2022 cu şase la sută. Turcan a mai declarat că, până la finalul anului viitor, dosarele de pensii vor trece în sistem digital.

Ministrul Muncii a dezvăluit, de asemenea, că cea mai mică pensie din România este de 800 de lei, iar cea mai mare de 70.000 de lei.

Peste 1 milion de pensii, recalculate

Peste un milion de dosare de pensie au fost reevaluate. Pensiile care au fost calculate greșit vor crește, și nu cu sume infime, un leu sau doi.

Un principiu de la care plecăm în procesul de reculculare a pensiilor este ca nicio pensie să nu scadă. Unele pensii mari pot avea și o creștere mai lentă. Nu vom vorbi de majorări din acestea ilare sau care să stârnească, dacă nu râsul, o revoltă.

Când cineva vehiculează că se muncește, atâta timp ca unele pensii să crească cu sume nesemnficative, aruncă în derizoriu un proces pe care îl avem în vedere, ca pensiile mici să crească mai mult, ca inechitățile să fie eliminate.

În materie de pensii speciale, am dorit ca heirupismul să fie scos. Sunt voci politice care strigă să anulăm pensiile speciale, acest lucru nu poate fi realizat, fiindcă toate pensiile speciale au și o componentă de contributivitate.

Am făcut o analiză cu jurisprudența CCR, dezbatere cu categoria de beneficiari, pentru că ne interesează ca varianta finală să fie și constituțională. Aici avem pregătită o variantă care ia în calcul procentul de calcul raportat la venit, numărul de luni și anii la care se calculează pensia”, a afirmat Raluca Turcan.

Cu cât vor creşte pensiile în 2022?

Raluca Turcan a mai declarat că pensiile vor fi indexate cu 6 la sută de la 1 ianuarie 2022, dar că sunt simulări de indexare până la 12 la sută. „O pensie mică, de 800 de lei, dacă se face o indexare de 10 la sută îi creşte pensia cu 80 de lei.

Dacă are 70.000 de lei, înseamnă o creştere de 7.000 de lei. Şi atunci vă întreb, unde este echitatea în sistemul de pensii? Ne dorim ca pensiile să fie intexate de la 1 ianuarie 2022 cu şase la sută, dar avem simulări de indexare cu până la 12 la sută”, a declarat Turcan.

Vom face față să susținem pensiile exact prin măsurile prezentate până acum, însă vă zic cu maximă onsetitate. Dacă nu facem nimic în sisemult de pensii, în câțiva ani riscăm ca acesta să sară în aer.

Există niște studii care arată că dacă nu se întâmplă nimic, vom ajunge ca puterea de cumpărare a unei pensii medii să ajungă la 500 de lei, situația e dramatică”, a adăugat ministrul Muncii.

 

author avatar
Andrei Ștefan
820 afisari

6 COMENTARII

  1. De cand cotcodaceste stimabila despre pensii fara sa faca nimic chiar mai rau ne este greata!!! Ne poate spune macar cati pensionari deja au iesit din schema asteptand fara speranta rectificarea???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger