Cauta

Raed Arafat și SMURD-ul, alungați din sistemul medical

Parlamentarii au emis un proiect de lege prin care elimină orice competențe jurisdicționale și profesionale în sfera medicală ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Departamentului pentru Situații de Urgență. Totodată, UPU-rile redevin parte integrantă a spitalelor, iar SMURD-ul va fi doar o structură de suport pentru serviciile de ambulanță ale Ministerului Sănătății.

Actualul sistem multicefal al medicinei de urgență s-a dovedit a fi unul total ineficient și cu disfuncționalități majore, care a afectat calitatea actului medical, susțin parlamentarii. Aceștia cer eliminarea oricăror competențe jurisdicționale și profesionale în sfera medicală ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Departamentului pentru Situații de Urgență. Cadrul legislativ actual, în domeniul sănătății, și, mai ales, structurarea și funcționarea sistemului național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat și-au dovedit ineficiența și disfuncționalitățile majore, afectând de prea multe ori interesele cetățenilor, cum au fost intervenția în cazul Colectiv, pandemia de Covid-19, alte mii de cazuri în care cetățenii nu au beneficiat de un serviciu de prim ajutor la cele mai înalte standarde profesionale în domeniu, susțin inițiatorii proiectului legislativ.

”În procesul curent al înfăptuirii asistenței medicale de urgență și de prim ajutor calificat, actul medical se concretizează printr-o imixtiune majoră a Ministerului Afacerilor interne. Orice act medical, inclusiv cel de urgență sau prim ajutor calificat, ar trebui să se desfășoare, spre binele cetățenilor, sub coordonarea, supravegherea și îndrumarea Ministerul Sănătății, singura autoritate competentă în domeniul medical și sănătate publică”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Ministerul Sănătății și MAI, subordonații DSU

Atribuirea unor competențe jurisdicționale și, implicit, profesionale din sfera medicală unei structuri operaționale cum este Departamentul pentru Situații de Urgență, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, constituie o imixtiune în competența și atribuțiile Ministerului Sănătății, cu atingere directă asupra atribuțiilor și competențelor profesioniștilor în domeniul medical, a căror activitate profesională este astfel coordonată, într-un mod neprincipial, de o terță instituție lipsită de competență în sfera medicală sau a sănătății publice, semnalează parlamentarii.

”Toate aceste atribuții și competențe transformă un simplu departament pentru Situații de Urgență, entitate fără personalitate juridică și, implicit, fără răspundere directă, într-o structură funcțională care coordonează și subordonează două ministere esențiale ale statului, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății, și desfășoară activități de natură medicală prin structurile sale ISU și SMURD”, se precizează în proiectul de act normativ. Totodată, parlamentarii susțin că rezultatul unei astfel de organizări, cu structuri ale căror competențe nu se completează, ci, dimpotrivă, se suprapun și se subminează sistematic, afectează întreg sistemul medical și, implicit, populația, care nu beneficiază de servicii unitare și calitative.

Doar structură de suport pentru ambulanțe

Parlamentarii cer ca paramedicii să dețină asigurare de malpraxis și să fie asociați unei organizații profesionale din domeniul medical, care să asigure educația medicală continuă a acestora. De asemenea, inițiatorii proiectului semnalează anomalia legislativă, prin care SMURD poate utiliza oricând personalul medical din UPU în asistența medicală de urgență din afara spitalelor, creând disfuncționalități în unitățile sanitare.

”Astfel, SMURD trebuie să rămână la MAI, cu funcție de structură suport pentru serviciile de ambulanță, în situații de protecție civilă și alte situații specifice competenței lor, la solicitarea Ministerului Sănătății, iar UPU-rile să funcționeze ca parte integrantă a spitalelor”, se mai arată în proiectul legislativ.

Ultimele stiri

  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Exit mobile version