AcasăSOCIALRaed Arafat și SMURD-ul, alungați din sistemul medical

Raed Arafat și SMURD-ul, alungați din sistemul medical

Parlamentarii au emis un proiect de lege prin care elimină orice competențe jurisdicționale și profesionale în sfera medicală ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Departamentului pentru Situații de Urgență. Totodată, UPU-rile redevin parte integrantă a spitalelor, iar SMURD-ul va fi doar o structură de suport pentru serviciile de ambulanță ale Ministerului Sănătății.

Actualul sistem multicefal al medicinei de urgență s-a dovedit a fi unul total ineficient și cu disfuncționalități majore, care a afectat calitatea actului medical, susțin parlamentarii. Aceștia cer eliminarea oricăror competențe jurisdicționale și profesionale în sfera medicală ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Departamentului pentru Situații de Urgență. Cadrul legislativ actual, în domeniul sănătății, și, mai ales, structurarea și funcționarea sistemului național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat și-au dovedit ineficiența și disfuncționalitățile majore, afectând de prea multe ori interesele cetățenilor, cum au fost intervenția în cazul Colectiv, pandemia de Covid-19, alte mii de cazuri în care cetățenii nu au beneficiat de un serviciu de prim ajutor la cele mai înalte standarde profesionale în domeniu, susțin inițiatorii proiectului legislativ.

”În procesul curent al înfăptuirii asistenței medicale de urgență și de prim ajutor calificat, actul medical se concretizează printr-o imixtiune majoră a Ministerului Afacerilor interne. Orice act medical, inclusiv cel de urgență sau prim ajutor calificat, ar trebui să se desfășoare, spre binele cetățenilor, sub coordonarea, supravegherea și îndrumarea Ministerul Sănătății, singura autoritate competentă în domeniul medical și sănătate publică”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Ministerul Sănătății și MAI, subordonații DSU

Atribuirea unor competențe jurisdicționale și, implicit, profesionale din sfera medicală unei structuri operaționale cum este Departamentul pentru Situații de Urgență, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, constituie o imixtiune în competența și atribuțiile Ministerului Sănătății, cu atingere directă asupra atribuțiilor și competențelor profesioniștilor în domeniul medical, a căror activitate profesională este astfel coordonată, într-un mod neprincipial, de o terță instituție lipsită de competență în sfera medicală sau a sănătății publice, semnalează parlamentarii.

”Toate aceste atribuții și competențe transformă un simplu departament pentru Situații de Urgență, entitate fără personalitate juridică și, implicit, fără răspundere directă, într-o structură funcțională care coordonează și subordonează două ministere esențiale ale statului, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății, și desfășoară activități de natură medicală prin structurile sale ISU și SMURD”, se precizează în proiectul de act normativ. Totodată, parlamentarii susțin că rezultatul unei astfel de organizări, cu structuri ale căror competențe nu se completează, ci, dimpotrivă, se suprapun și se subminează sistematic, afectează întreg sistemul medical și, implicit, populația, care nu beneficiază de servicii unitare și calitative.

Doar structură de suport pentru ambulanțe

Parlamentarii cer ca paramedicii să dețină asigurare de malpraxis și să fie asociați unei organizații profesionale din domeniul medical, care să asigure educația medicală continuă a acestora. De asemenea, inițiatorii proiectului semnalează anomalia legislativă, prin care SMURD poate utiliza oricând personalul medical din UPU în asistența medicală de urgență din afara spitalelor, creând disfuncționalități în unitățile sanitare.

”Astfel, SMURD trebuie să rămână la MAI, cu funcție de structură suport pentru serviciile de ambulanță, în situații de protecție civilă și alte situații specifice competenței lor, la solicitarea Ministerului Sănătății, iar UPU-rile să funcționeze ca parte integrantă a spitalelor”, se mai arată în proiectul legislativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
25.948 afisari

44 COMENTARII

    • ZIARE.COM VA DA INFORMATII FALSE , PROPAGANDA COMUNISTA SI INFECTA DEMNA DE REGIMUL DICTATURII CEAUSISTE
      ACUM E REGIMUL SASSESC CU FALSII JURNALISTI DE PE ZIARE.COM CE LING VARYOS IN COOR PE MARELE CONDUCATOR SI CLIKA DE SLUGI

  1. Rafila il elimina pe Arafat in mod inteligent. Chelul a ajuns sa aiba prea multa putere in Romania. O structura de transportat bolnavi nu trebuie sa ajunga sa domine peste actul medical. Nu de mult lui Arafat i sa retras dreptul de a profesa medicina. In aceasta ecuatie s-ar pune o intrebare : cine raspunde de desfiintarea atator spitale in Romania in perioada Basescu-Boc, fapt ce a permis Smurdului sa se extinda atat de mult iar chelului sa aiba o asemenea putere incat sa impuna toate aberatiile vacciniste?

  2. trebuie sa fiu un prost sa-l pling pe arafat , este sustinut din toate partile , toti sint imbarligati intre ei

  3. 1. AKTUAL 24 , 26 IUNIE 2022 : ” JOHNSON ANUNTA CA VINE ” O RASTURNARE A CURSULUI RAZBOIULUI IN UCRAINA ” . A CONVINS PE MACRON SA NU MAI NEGOCIEZE CU PUTIN ” . 2. ZIARE . COM , DUMINICA , 26 IUNIE 2022 , ORA 12: 49 , ARTICOL DE TEODOR STEFAN : ” CAND ISI VA EPUIZA ARMATA RUSA CAPACITATEA DE LUPTA IN UCRAINA . ANALIZA WASHINGTON POST ” .

  4. Nu vă ambalați. Proiecte am văzut multe. Vorba englezului, nu mi-aș ține respirația.

  5. RAED ARAFAT LA PUSCARIE PENTRU PLANDEMIE! RAFILA ESTI DE PUSCARIE CU RAED ARAFAT..STRAINU-CERCEL, MARINESCU, JURMA, DOROBAT BAGAT IN KUR, MAHLER-BOCA, BACIU, SILVIU BUSOI…
    LA PUSCARIE…MINISTERUL JUSTITIEI ESTE COMPLICE LA 63.000 DE CRIME SAVARSITE CU CONCURSUL TOTAL AL LUI RAED ARAFAT…
    ROMANII INGROPATI IN SACI PRECUM CAINII…EPISCOPUL PIMEN INGROPAT DE CIRCARII LUI ARAFAT…BLESTEMATILOR…PROCURORI KAKATI SI PARAZITI AI ROMANIEI, ATI LUAT PARTE LA CRIMELE LUI ARAFAT &RAFILA…TACETI, TACETI, PUTORILOR…NU FACETI ABSOLUT NIMIC PENTRU TARA VOASTRA! MAMELE VOASTRE CARE V-AU NASCUT IN LOC SA VA AVORTEZE, LEPRE JEGOASE ! NU SUFLATI CA ATI MURIT…NU SUNTETI BUNI DE NIMIC…HOTI PENTRU HOTI SI COMPLICI CU CRIMINALII! BOMBARDEAUA LUI PUTIN PE CAPUL VOSTRU!

  6. DIGI 24.RO , 26.06.2022 , ORA 20:59 : ” VIDEO – FOTO / SUMMIT G 7 . WASHINGTONUL LANSEAZA O INITIATIVA MENITA SA DEA REPLICA CHINEI IN MATERIE DE INFRASTRUCTURA „.

  7. Asta înseamnă că s-au schimbat șefi, până acum au fost cei care l-au propulsat acolo. Știu sora unui ofițer din …care a participat la loby, pe toți cunoscuții îi suna, contacta și îi ruga să voteze pentru O ambulanță pentru România. Ar trebui judecați cei care l-au pus acolo dar se pare că și ei au primit ordin, de la stăpânii palnetei. V-a dispare și el pe un vapor cu oi sau îl vor sinucide. Sunt surprins plăcut că sunt așa de mulți care văd adevărul, care nu se feresc să vorbească, fără să le fie frică. Doamne ajută

  8. 1, Mediafax , ro , 26.06.2022 , ora 18:50 , articol de Alexandru Stan : ” NATO SI PTO ( Organizatia Tratatului Pacificului ) , DOUA ALIANTE CARE AR PUTEA PREVENI DECLANSAREA CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL ” . 2. Mediafax . ro , 27.06.2022 , ora 07:06 , articol de Daniel Contescu : ” RUSIA A INTRAT IN ” DEFAULT TEHNIC ” INCEPAND DE AZI . CE INSEAMNA SI CUM IL AFECTEAZA PE PUTIN ” . 3. Libertatea . ro , Luni , 27 iunie 2022 , ora 08:24 , articol de Bobi Neacsu si Andrei Stan : „LIVETEXT – RAZBOI IN UCRAINA , ZIUA 123 / KIEVUL , ATACAT DIN NOU . UN BLOC DE LOCUINTE , LOVIT DE RACHETE . CE SUSTINE RUSIA CA S-A INTAMPLAT „.

  9. Sper sa trăiesc sa-i văd cu floricele otrăvitoare pe mormânt pe toate aceste slugi ale sinagogii satanei, incepând cu arahat, johannis and company….toti niste ticăloși criminali.

    • Mi.a schimbat cineva desaga , mi-a bagat ayuhasca in locul florilor de tei , acum ma lupt in boscheti cu franghia spiritelor si cu un tablou hipnotic acut ….hihihihihihihi

  10. @Vasile , parțial ai dreptate stimabile, dar ai enumerat doar câteva lucruri evidente, fără să explici și substratul.
    Incapabilitatea, ineficiența și răspunsul cu întârziere ale ambulanței de stat de care vorbești se datorează TOCMAI lui Arafat și celor care îi susțin „afacerea”! Prin legile, protocoalele și regulamentele de lucru pe care el însuși le-a propus și apoi tot el le-a aprobat.
    Ambulanțele de la SAJ erau puține și înainte , de aia se ajungea cu întârziere, pentru că erau doar o mână de oameni. El le-a împuținat și mai mult pentru a face loc pentru copilul lui teribil, smurd-ul.
    El a propus și a implementat legea care reducea medicația de pe trusele ambulanțelor de stat sub diverse pretexte. Fără medicamente normal că sunt ineficienți, ce poți face cu mâinile aproape goale?
    El a propulsat în fața prin reclamă super agresivă echipajele de pompieri supranumiți pompos „paramedici” cu un curs de doar câteva săptămâni de prim-ajutor în detrimentul personalului profesional. Cum poate mai exact un curs de 10 săptămâni să înlocuiască de exemplu 6 ani de facultate și alți 4 de rezidențiat, în cazul medicilor, sau 4 ani de facultate, plus 3 de practică pe upu și cel puțin un an de voluntariat pe ambulanță, cum e cazul asistenților de la SAJ?
    10 săptămâni vs 4 ani? Nu-ți dă cu virgulă? Cât de minunat e cursul ăla fermecat de prim ajutor de la smurd de înlocuiește facultățile de medicină, practica în spital și voluntariat la ambulanță, toate la un loc? Pai dacă e așa de bun atunci să dizolvăm restul structurilor de învățământ și practică medicală, facem toți cursul minune al lui Arahat și atunci pe maică-ta poate să o opereze pompierul, sau chiar femeia de servici dacă face și ea cursul, ce zici?
    Nea Vasile, conform COR termenul de „paramedic” se aplică unei persoane care a făcut o școală specială de minim doi (2!) ani, și în nici un caz câteva săptămâni!
    Rolul echipajelor cu paramedic era de suport, tocmai pentru că puținele echipaje specializate în medicină de urgență de la SAJ nu făceau față numărului enorm de solicitări, mai ales că Arafat apărea la televizor și spunea : „Sunați la 112 pentru orice! Orice urgență, oricât de mică, apelați imediat 112!”.. Normal, avea nevoie de solicitări multe ca să poată justifica apariția și dezvoltarea afacerii lui: un sistem de ambulanță paralel.
    Așa s-a ajuns să se spune pentru orice, de la urdori la ochi la mâncărimi vaginale, și de la colici datorate consumului de fasole până la „miros ciudat al picioarelor”! Și DA! Astea au fost solicitări reale! Abuz total! Pentru că Arafat avea nevoie de multe-multe „urgențe” ca să poată să crească numărul echipajelor roșii.
    Voi chiar nu vedeți că la orice intervenție unde este prezentă și presa apar aproape numai și numai smurduri roșii? Mergi la mare, în Mamaia, și peste tot la colțuri sunt parcate autospeciale roșii, sub diverse pretexte. Nu fac nimic, doar stau acolo să se vadă că „roșu”.
    Asta e RECLAMĂ, prietene!
    Este o afacere decontată de stat, adică din banii mei și ai tai, taxe și impozite plus „donațiile” de 3,5-4%. O afacere care pe el și pe cei din spatele lui nu-i costă nimic.

    • Perfect adevarat! Dar prezinti doar o parte din ceea ce reprezinta acest nemernic numit arafat…

    • Ai foarte mare dreptate in ceea ce spui și aș dori să precizez că cei de la centru 112, au primit ordin de la Arafat ca 70%din apeluri sa meargă către Smurd și 30% către Serviciul de Ambulanță, astfel fonduri foarte multe se vărsau către Smurd plus multe altele de care omul de rând nu știe.
      Achiziții cu caracter clasificat , deoarece ce aparține de MAI nu poate fi aruncat în presă ce și cum , așadar este un paradis minunat pentru Arafat România cea frumoasă și subjugată.

  11. Si? ce se a intampla cu dl ARAFAT? .Ramane secretar de stat la MAI, ? Interesant de vazut
    Poate merge sef la vreun UPU din țară………!

    • arahat ramane secretar de „stat in celulă” la jilava! Asta trebuie sa fie functia lui in următorii 10 ani. Asta daca mai avem procurori si judecători in tara asta!

  12. meargă la Nablus , acolo a crescut . Doftorească-i pe ai lui , tipic , pe cel rănit , îl cară o gloată gălăgioasă spre ambulanță . Chiar dacă are nervul spinal lezat , ce mai contează … zgomotul și hei rup , cam asta e afacerea , profesionalism canci

  13. DIGI 24.RO , 27-06.2022 , ORA 14:56 : ” NATO CRESTE MASIV NUMARUL DE SOLDATI CARE SUNT IN STARE DE ALERTA , LA PESTE 300.000 ” – V I D E O – Alin Borcea , jurnalist Digi 24 .

  14. AKTUAL 24 . RO , 22 IUNIE 2022 : ” SEFUL SPIONAJULUI DIN ARMATA A FOST TRECUT BRUSC IN REZERVA . IOHANNIS A SEMNAT DECRETUL PRIVINDU-L PE GENERALUL CU PATRU STELE HAPAU ” . Trecerea in rezerva = 2 iulie 2022 .

  15. Totul este făcut pentru ștergerea urmelor acestui individ Arahatescu care demult trebuia adus in fața justiției!!! Și-a bătut joc de banii romanilor in timpul pandemiei!!!
    Cum era el îmbrăcat cu Marcel Vela cu geaca de piele de parca erau din filmele germane din anii 30’.! Au călcat totul in picioare , nu au ținut cnt de nimic!!!!
    La pușcărie cu acest individ!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger