AcasăSOCIALRaed Arafat, precizări importante privind noile restricții. De ce se închid piețele

Raed Arafat, precizări importante privind noile restricții. De ce se închid piețele

arafatRaed Arafat, precizări importante privind noile restricții. De ce se închid piețele

România intră în carantină parțială, de luni, 9 noiembrie. După ora 23.00 se poate ieși din casă doar cu declarație pe propria răspundere, școlile trec în regim online, magazinele se închid mai devreme, iar masca devine obligatorie peste tot în România, în spațiile deschise. Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat într-o conferință de presă de ce au fost luate aceste măsuri.

Guvernul a decis ca after school-urile şi creşele să rămână deschise chiar dacă CNSU a propus altfel, iar şcolile trec online, urmând ca ministrul Educaţiei să emită un ordin în acest sens, a declarat vineri secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

„Ieri (n.r. joi) au fost adoptate la Guvern un proiect de hotărâre de Guvern şi un proiect de ordonanţă de urgenţă. Bineînţeles, sub rezerva observaţiilor care urmează să vină de la Consiliul Legislativ, dacă vor fi observaţii, dacă nu, atunci ele vor intra în vigoare începând cu ziua de luni. La finalul celor 30 de zile urmează să se facă o nouă evaluare şi, bineînţeles, să fie adaptate măsurile în baza rezultatelor pe care le vom avea”, a informat Arafat.

El a precizat că, potrivit noilor reglementări, masca de protecţie sanitară trebuie purtată şi în spaţiile deschise, indiferent de incidenţa COVID-19, iar magazinele se vor închide la ora 21:00.

„Dacă până acum am avut portul măştii în spaţiile deschise reglementat după incidenţă de 1,5, de 3 şi în spaţiile închise, bineînţeles, rămâne în vigoare obligativitatea, în spaţiile deschise acum va fi generalizat, indiferent de incidenţă. Înseamnă că oriunde suntem în spaţiu public trebuie să fim cu mască şi să respectăm această regulă. Credeţi-mă, aceasta este măsura, poate, care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă este respectată şi sunt convins că va fi respectată, având în vedere că toată lumea ştie, deja, în ce situaţie ne aflăm din punct de vedere al răspândirii virusului”, a susţinut Raed Arafat.

Circulația pe timpul nopții, interzisă din cauza tinerilor

Secretarul de stat a explicat și de ce a fost limitată deplasarea între orele 23.00 și 05.00 „Este intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează, se vizitează, fac petreceri, inclusiv poate afară. Sunt studii făcute și în alte state care arată că există impact, mai multe țări au luat această măsură”, a spus el.

O altă decizie este posibilitatea ca prin ordin de ministru să se suspende activitățile școlare care prevăd prezența fizică și continuarea cursurilor online. Totuși, creșele și after school-urile rămân deschise, a spus Arafat. Arafat a explicat și de ce a fost luată decizia închiderii piețelor aflate în spații închise, dar mallurile nu se închid: în piețe regulile nu sunt întotdeauna respectate și oamenii plătesc cu bani cash, lucruri care contribuie la răspândirea virusului.

El a adăugat că măsurile au fost luate pentru o perioadă de 30 de zile, pentru a avea un impact semnificativ. Peste o lună, situația va fi evaluată din nou și se va decide atunci ce măsuri rămân în vigoare.

România a depășit pragul de 10.000 de infectări zilnice. În ultimele 24 de ore au fost raportate 10.260 de cazuri noi. Alți 123 de români au murit din cauza infecțiilor cu coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 1001 pacienți COVID.

author avatar
Andreea Vlad
309 afisari

9 COMENTARII

  1. CUM SA INCHIZI PIETELE MĂ TICALOSULE?? INCHIDE SUPERMARKETURILE NU PIETELE IN AER LIBER !! MUSULMAN TICALOS, RETRAGEREA CETAȚENIEI ȘI EXPULZAREA! NU MERITI CETATENIA ROMÂNA!!

  2. E decizie politica de dezinteres national: sa inchida pietele cu producatori agricoli si sa mentina supermarketurile cu produse de import, cu mall uri cu produse de import…
    In medie in piete zilnic sunt cateva sute de persoane zilnic.In restul sunt mii si zeci de.mii…se sterg oamenii de tine in mall-uri…iti sufla in ceafa la casa …si…platesc cash !!!

  3. Mall.urile sunt acoperite..
    Supermarket urile sunt acoperite…
    Acolo se fac incasari cash.
    In acestea se circula haotic .La rafturi…la cabinele de probe…prin haine se poate transmite virusul…Sa ne lase cu vrajeala piete deschise si inchise…

  4. Ba agentul al. multinaționalelor și antiromanule care distrugi viețile și afacerile lor nu vezi ce pleonasm folosești când spui scoli închise și după școală deschise. Afara din tara cu tine!!!

  5. De ce nu-l închideți pe Sica într-o cârciuma ? PNL linge unde primește ordin de la mortu viu din Cotroceni

  6. HUUUUUUUOOOOOOOOOOOOO dementule msulman ! la beci dementule ! …o sa te jupoaie de viu romanii debilule mintal …un glont in cap o sa primesti !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger