AcasăSOCIALRadioterapia care vindecă tumorile, interzisă românilor

Radioterapia care vindecă tumorile, interzisă românilor

Tratamentul care salvează viețile bolnavilor de cancer, inaccesibil în România

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate refuză, de trei ani, să accepte decontarea radioterapiei stereotactice a corpului (SBRT), care vindecă tumorile și ucide metastazele cu o precizie extraordinară. În România, costurile, per total, ar fi aproape aceleași cu cele ale radioterapiei convenționale, însă decontările se fac doar pentru tratamentele în străinătate, care au un tarif de patru ori mai mari. 

Radioterapia stereotactică a corpului (SBRT), la fel ca și radioterapia ablativă stereotaxică (SABR) scurtează un tratament de la 8 săptămâni la o săptămână, iar dozele mari administrate într-un timp scurt au un efect distructiv asupra tumorilor și metastazelor.

”Efectul este apropiat de o reducție chirurgicală, micșorând tumoarea sau făcând-o, efectiv, să dispară. Vorbim despre o doză foarte mare aplicată pe o țintă foarte precis localizată, cu o acuratețe submilimetrică și cu protecție maximă a țesuturilor sănătoase din jur. Tehnicile sunt apărute de peste 15 ani, iar în România se folosesc de câțiva ani și doar în câteva clinici private, contra cost sau pro-bono. Acest tip de radioterapie se folosește și la pacienții metastatici, în ultimele faze ale evoluției, care asigură supraviețuirea ani de zile și uneori nu au nevoie nici de chimioterapie. Se poate aduce din stadiul 4 în stadiul 3 un cancer, transformându-l în boală cronică. În țările europene radioterapia sterotaxică este folosită pe scară largă și este decontată de asigurările de sănătate. La noi, însă, Casa Națională de Asigurări de Sănătate refuză să deconteze acest tratament”, ne-a declarat dr. Laurentiu Bujor, director medical al Centrului de Radioterapie Amethyst București. Acesta arată că, la Conferința Societății Europene de Radioterapie Oncologică, desfășurată recent în Danemarca, s-a vorbit despre tratamentul personalizat și despre utilizarea genomicii, la care noi, deocamdată, nici nu putem visa. ”În spitalele de stat avem o tehnică depășită și în radioterapia convențională. La Spitalul Colțea se folosește tehnica 2 D, când s-a ajuns la 4 D. Care este diferența? O acuratețe în localizarea cancerului. În 4D se vede și direcția în care se va mișca tumoarea, iar zona aceea trebuie să primească și ea radiații. Dar pacienții nu știu diferența”, ne-a precizat dr. Bujor Laurențiu.

S-a ajuns și la Comisia Europeană

În ultimii ani, medicii specialiști în radioterapie au făcut nenumărate demersuri la CNAS, Ministerul Sănătății, Parlamentul României și Comisia Europeană pentru a se introduce decontarea radioterapiei stereotaxice în tratamentul bolnavilor de cancer. În România se decontează 640 de lei pe o ședință de radioterapie convențională, iar o ședință de radioterapie stereotaxică ar costa cam 800 de euro. Per total, însă, având în vedere că la convențional este nevoie de aproape 35 de ședințe, iar la stereotaxic de la una până la 3, 5 sau maximum 8 ședințe, costurile sunt aproximativ aceleași, de 5.000 de euro. Dar asta în România, pentru că în străinătate tratamentul ajunge la zeci de mii de euro, iar statul decontează pentru acestea. Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar putea să nu deconteze pe ședință, ci pe tratament și atunci s-ar rezolva lucurile, susțin medicii.

O șansă pentru tumorile inoperabile

Radioterapia stereotactică este o alternativă la pacienții care nu se pot opera, cum sunt și tumorile pulmonare, pancreatice sau renale. ”Dacă avem o metastază cerebrală, într-o ședință sau trei ședințe se poate rezolva, fără a întrerupe tratamentul cu citostatice sau imunoterapie. În cazul unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii, tratamentul sistemic se întrerupe aproximativ două luni. Ultimele studii au arătat că supraviețuirea unui pacient metastatic, cu 3 până la 5 metastaze, este de 53 de luni dacă a făcut radioterapie stereotactică, față de numai 28 de luni la cei care nu au făcut. La pacienții cu cancer la prostată și cu metastaze osoase limitate, de exemplu, cu radioterapia stereotactică aplicată metastazelor obții aceeași supraviețuire pe care o au cei fără metastaze”, ne spune dr. Claudiu Hopîrtean, coordonatorul medical al Departamentului de radioterapie al Medisprof Cancer Center din Cluj. Clinica efectuează gratuit radioterapia stereotactică, iar pacienții tratați aici nu suportă niciun cost în plus.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.