AcasăSOCIALRacordarea gratuită la gaze, pe banii cui?

Racordarea gratuită la gaze, pe banii cui?

Racordarea gratuită, plătită prin majorări la prețul gazelor

Operatorii sistemului de distribuție a gazelor naturale vor fi obligați să suporte costurile racordării la gaze a consumatorilor casnici. Cum nimic nu este gratuit în România, banii vor fi recuperați prin majorarea tarifelor la gaze. Nu se știe însă dacă majorarea se va aplica tuturor consumatorilor sau doar acelora care au beneficiat de așa-zisa gratuitate.

Ordinul ANRE nr. 178/09 octombrie 2020 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, dar, odată intrat în vigoare, ar putea aduce vești bune pentru cetățenii din mediul rural. Actul normativ prevede că operatorul sistemului de distribuție a gazelor (OSD) naturale este cel care va suporta costurile legate de racordarea la sistem a populației, însă drumul până la finalizarea lucrării este lung și anevoios. Mai mult, potrivit Ordinului ANRE, racordul finanțat de OSD va intra în patrimoniul acestuia, iar costurile de realizare vor fi recuperate prin tarifele de distribuție. Cum se va face acest lucru însă nu se precizează în ordin, lăsând lucrurile într-o ambiguitate periculoasă.

Potrivit Ordinului ANRE, operatorul sistemului de distribuție a gazelor are obligația să întocmească și să publice pe pagina proprie de internet o procedură internă, care să stabilească modalitatea de eșalonare a lucrărilor de investiții necesare realizării atât a obiectivelor/conductelor părţi componente ale sistemului de distribuție la care urmează să fie realizată racordarea cât și a racordului. Această procedură trebuie să țină seama de soluția tehnică stabilită prin avizul tehnic de principiu sau avizul tehnic de racordare, de dezvoltarea sistemului de distribuție aprobată prin planurile de investiții, la data cererii, de valoarea estimativă a investiției pentru realizarea extinderii și/sau redimensionarea conductei de distribuție a gazelor naturale, de durata de recuperare a investiției, precum și de sursa fondurilor de finanțare. Totodată, prioritate vor avea racordările finanțate din fonduri nerambursabile.

Cât va dura?

De la depunerea cererii de racordare a unui consumator casnic până la racordarea în sine ar putea trece foarte mult timp. Chiar dacă ANRE a încercat să grăbească termenele, portițele rămase sunt atât de permisive încât omul va sfârși prin a-și achita singur lucrarea. Întârzierile enorme semnalate în ultimii ani la finalizarea racordurilor la gaze au fost cauzate, în principal, de practica operatorilor de distribuție de a lucra cu anumite firme, firme care, suprasolicitate, nu reușeau să facă față cererilor. În condițiile în care operatorii sunt obligați să finanțeze din banii lor racordările și investițiile în amplasarea conductelor, este greu de crezut că termenele de așteptare se vor scurta. Pentru cei care au depus sau depun cereri de racordare înainte de intrarea în vigoare a Ordinului ANRE, avizele tehnice de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale sunt valabile până la expirarea termenului de valabilitate, fără a putea fi prelungite.

”În situația în care nu a fost încheiat contractul de racordare, în baza avizului tehnic de racordare, proiectarea și execuția racordului se realizează în conformitate cu prevederile prezentului regulament. Cererile de racordare la sistemul de distribuție depuse la operatorul sistemului de distribuție a gazelor înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament și pentru care nu au fost emise avize tehnice de racordare, se soluționează în conformitate cu prevederile prezentului regulament. Tarifele de racordare încasate în baza cererilor de racordare formulate ulterior datei de 30.07.2020 și pentru care nu s-a încheiat contract de racordare, se returnează solicitanților în termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament”, se arată în Ordinul ANRE.

Investiția, greu de recuperate din tarife

Reprezentanții firmelor de proiectare și execuție a gazelor ne spun că este foarte dificil să recuperezi o investiție de racordare la gaze doar din tarife. ”Operatorul de distribuție, prin prețul gazelor, poate să-și aloce o valoare ca să își recupereze investiția. Este însă foarte greu de recuperat investiția prin tarif, i-ar trebui ani întregi să recupereze. Acum, o racordare la gaze pentru consumatorii casnici costă între 2.500 și 3.500 de lei. Probabil că operatorii de distribuție vor face licitații cu firmele de proiectare și execuție, dar va depinde foarte mult de ce bani vor oferi, că nu o să se înghesuie nimeni dacă se va merge pe costuri foarte scăzute.

În prezent, la operatorul de distribuție durează cam o lună până se prelucrează toate actele, se plătește o sumă pentru analiza cererii, după care i se propune clientului un contract, după care clientul, cu acel contract, caută o firmă de execuție, mai stă și acolo 5 zile până i se face oferta, se întoarce la operator, și se reface contractul. Apoi durata până la finalizarea execuției depinde de autorizația de construcție, dar și de firma care execută. Firmele mai mici se mișcă mai repede, dar la firmele mari durează un an și ceva de zile, pentru că au mai multe lucrări”, ne-a declarat ing. Nicolae Gogan, director general al unei firme de proiectare și execuție a instalațiilor de gaze naturale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
750 afisari

2 COMENTARII

  1. Pai daca aceste costuri vor fi recuparate ulterior prina tarife, nu mai vorbim de gratuitati, poate niste facilitati. Ce Dumnezeu, s-a schimbat sensul cuvintelor in limba romana ?!

    • Nu! sensul nu sa schimbat dar se zice că in fiecare secundă se naște un fraier,iar șmekerii trebuie sa-i ardă nonstop! Citeam in fițuica propagandistă Adevarul un art. cum ca in trenul de merge la mare sezon estival este a.c. și internet gratuit la un preț (mai) mic!! Și le-am sesizat ălora greșeala și f.greu au acceptat că au greșit! Ei așa gîndesc -(noua generatie de ziariști,politrucieni,etc) că gratis e la un pret mai mic! Iar racordarea ,,gratis” la gaze se poate face cu recuperarea ulterioară a costului de racordare-ori numa a ălora de s-au racordat fara bani in primă fază,ori cu tarife ca să-i ardă pe toți consumatorii..Aici ar jăpcării mai mult!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger