În pofida scandalului iscat în jurul proiectului de lege care introduce obligativitatea elevilor și studenților de a se supune testării neinvazive pentru consumul de droguri, PSD merge mai departe. Măsura însă pare a fi una eficientă și decisivă pentru combaterea unui flagel scăpat de sub orice control. Iar motivele legate de intruziune și neconstituționalitate nu pot sta în picioare, având în vedere recenta experiență traumatizantă a testării obligatorii pentru Covid-19.
Cu o poliție destructurată, plătită insuficient și coruptibilă, în consecință, lipsită de autoritate și cu un deficit uriaș de personal, fenomenul consumului de droguri în rândul adolescenților și tinerilor a luat o amploare fără precedent, în ton cu tendințele civilizatei Europe. În acest context, măsura propusă de parlamentarii PSD, într-un proiect de lege care a intrat deja în dezbatere la Senat, pare cea mai aproape de normalitate și de o soluție eficientă.
Testarea aleatorie și inopinată a elevilor și studenților, în școli și în facultăți, nu ar avea de ce să deranjeze pe cineva. Și totuși, deranjează. Și îi deranjează tocmai pe părinți, care ar fi trebuit să fie primii care să susțină o asemenea măsură. Pentru că, nu-i așa, este mai bine să știi ce se întâmplă cu propriul tău copil, cât nu este prea târziu și acesta nu începe să fure din casă și de peste tot și să comită infracțiuni pentru a-și satisface dependența ucigașă. Părinții spun că asemenea testări, deși neinvazive, i-ar afecta emoțional pe copii. Din păcate, realitatea este cu totul alta. În orgoliul lor plin de egoism, părinții se tem că testele pozitive ar arunca o pată de rușine asupra întregii familii. Și atunci preferă să bage gunoiul sub preș. Și despre ce afectare emoțională vorbim aici, în condițiile în care cei testați știu că nu au consumat niciun drog? Poate afectarea emoțională a celor care vor sta cu frica în sân, știind că oricând cineva îi poate descoperi. Dar ce spune despre tine, ca părinte, atunci când nu vrei să știi dacă fiul sau fiica ta se droghează? Conștient fiind că o intervenție făcută din timp i-ar putea salva viitorul și chiar viața.
Testarea elevilor, abia de anul viitor
Pentru a găsi cât de cât o formă legală, parlamentarii au introdus în proiect faptul că unitățile de învățământ trebuie să treacă în contractul educațional și în contractul de studii universitare obligația elevului sau a studentului de a se supune recoltării non-invazive a probelor biologice, în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive, la solicitarea polițiștilor. Acest lucru înseamnă că abia de anul viitor, dacă legea va fi votată în Camera Deputaților și promulgată, testările vor fi obligatorii.
Mai mult, proiectul de act normativ stipulează faptul că Poliția poate realiza din oficiu sau la sesizarea conducătorilor unităților de învățământ ori a inspectoratelor școlare controale inopinate în cadrul unităților de învățământ, în vederea testării elevilor cu mijloace de testare omologate. Cel mai important este faptul că aceste controale nu vor fi nicidecum abuzive, ci vor fi realizate în colaborare cu psihologul unității de învățământ sau al direcției generale de asistență socială și protecția copilului, cu respectarea drepturilor fundamentale ale elevilor și ținând seama de specificul psiho-emoțional al acestora. ”Testarea este asimilată cu un act medical și este nevoie de consimțământ. Marea majoritate a părinților nu sunt de acord cu o astfel de măsură pentru că se tem că unii copii vor fi abuzați emoțional. Eu, personal, aș fi de acord cu aceste testări, dar trebuie să țin cont de părerea majorității părinților, pe care îi reprezint”, ne-a declarat Iulian Costache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.
Pedeapsa, vindecarea de dependență
Culmea este că pedeapsa pentru elevul depistat pozitiv este integrarea, cu acordul părinților sau al elevului major, după caz, într-un program de asistență a persoanelor consumatoare de droguri. Pe de altă parte, parlamentarii au înăsprit pedepsele pentru persoanele care consumă și dețin de droguri, acestea fiind pasibile de închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. În același timp, însă, dacă persoana care a comis astfel de infracțiuni denunță autorităților participarea sa la comiterea infracțiunii, înainte de începerea urmăririi penale, contribuind astfel la identificarea și tragerea la răspunderea penală a autorului sau a celorlalți participanți, acesta nu va fi pedepsită în niciun fel.