AcasăSOCIALPSD nu renunță. Război declarat drogurilor în școli

PSD nu renunță. Război declarat drogurilor în școli

Măsuri în extremis în fața unui fenomen extrem de grav

În pofida scandalului iscat în jurul proiectului de lege care introduce obligativitatea elevilor și studenților de a se supune testării neinvazive pentru consumul de droguri, PSD merge mai departe. Măsura însă pare a fi una eficientă și decisivă pentru combaterea unui flagel scăpat de sub orice control. Iar motivele legate de intruziune și neconstituționalitate nu pot sta în picioare, având în vedere recenta experiență traumatizantă a testării obligatorii pentru Covid-19.

Cu o poliție destructurată, plătită insuficient și coruptibilă, în consecință, lipsită de autoritate și cu un deficit uriaș de personal, fenomenul consumului de droguri în rândul adolescenților și tinerilor a luat o amploare fără precedent, în ton cu tendințele civilizatei Europe. În acest context, măsura propusă de parlamentarii PSD, într-un proiect de lege care a intrat deja în dezbatere la Senat, pare cea mai aproape de normalitate și de o soluție eficientă.

Testarea aleatorie și inopinată a elevilor și studenților, în școli și în facultăți, nu ar avea de ce să deranjeze pe cineva. Și totuși, deranjează. Și îi deranjează tocmai pe părinți, care ar fi trebuit să fie primii care să susțină o asemenea măsură. Pentru că, nu-i așa, este mai bine să știi ce se întâmplă cu propriul tău copil, cât nu este prea târziu și acesta nu începe să fure din casă și de peste tot și să comită infracțiuni pentru a-și satisface dependența ucigașă. Părinții spun că asemenea testări, deși neinvazive, i-ar afecta emoțional pe copii. Din păcate, realitatea este cu totul alta. În orgoliul lor plin de egoism, părinții se tem că testele pozitive ar arunca o pată de rușine asupra întregii familii. Și atunci preferă să bage gunoiul sub preș. Și despre ce afectare emoțională vorbim aici, în condițiile în care cei testați știu că nu au consumat niciun drog? Poate afectarea emoțională a celor care vor sta cu frica în sân, știind că oricând cineva îi poate descoperi. Dar ce spune despre tine, ca părinte, atunci când nu vrei să știi dacă fiul sau fiica ta se droghează? Conștient fiind că o intervenție făcută din timp i-ar putea salva viitorul și chiar viața.

Testarea elevilor, abia de anul viitor

Pentru a găsi cât de cât o formă legală, parlamentarii au introdus în proiect faptul că unitățile de învățământ trebuie să treacă în contractul educațional și în contractul de studii universitare obligația elevului sau a studentului de a se supune recoltării non-invazive a probelor biologice, în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive, la solicitarea polițiștilor. Acest lucru înseamnă că abia de anul viitor, dacă legea va fi votată în Camera Deputaților și promulgată, testările vor fi obligatorii.

Mai mult, proiectul de act normativ stipulează faptul că Poliția poate realiza din oficiu sau la sesizarea conducătorilor unităților de învățământ ori a inspectoratelor școlare controale inopinate în cadrul unităților de învățământ, în vederea testării elevilor cu mijloace de testare omologate. Cel mai important este faptul că aceste controale nu vor fi nicidecum abuzive, ci vor fi realizate în colaborare cu psihologul unității de învățământ sau al direcției generale de asistență socială și protecția copilului, cu respectarea drepturilor fundamentale ale elevilor și ținând seama de specificul psiho-emoțional al acestora. ”Testarea este asimilată cu un act medical și este nevoie de consimțământ. Marea majoritate a părinților nu sunt de acord cu o astfel de măsură pentru că se tem că unii copii vor fi abuzați emoțional. Eu, personal, aș fi de acord cu aceste testări, dar trebuie să țin cont de părerea majorității părinților, pe care îi reprezint”, ne-a declarat Iulian Costache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Pedeapsa, vindecarea de dependență

Culmea este că pedeapsa pentru elevul depistat pozitiv este integrarea, cu acordul părinților sau al elevului major, după caz, într-un program de asistență a persoanelor consumatoare de droguri. Pe de altă parte, parlamentarii au înăsprit pedepsele pentru persoanele care consumă și dețin de droguri, acestea fiind pasibile de închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. În același timp, însă, dacă persoana care a comis astfel de infracțiuni denunță autorităților participarea sa la comiterea infracțiunii, înainte de începerea urmăririi penale, contribuind astfel la identificarea și tragerea la răspunderea penală a autorului sau a celorlalți participanți, acesta nu va fi pedepsită în niciun fel.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
627 afisari

6 COMENTARII

  1. ZIARE.COM , NAZISTII JURNALISMULUI ROMANESC . CENZUREAZA , INJURA , INSULTA SI AMENINTA GRAV CITITORII , JEGUL JURNALISMULUI SI PLEAVA ESTE IN FRUNTE . O RUSINE PENTRU ROMANIA , ACESTE JEGURI

    ROMANIA EDUCATA CU STATUL ESUAT A FOST UN ESEC AL UNUI PRESEDINTE TRANTOR BUN LA NIMIC
    ZIARE.COM O RUSINE SI UN PERICOL PENTRU MASS MEDIA ROMANEASCA

  2. NICI O TESTARE, FANATICILOR!!!
    Voi sunteti pe-o mana cu traficul de droguri, de persoane, de organe, sunteti pe-o mana cu cei care vor distrugerea invatamantului romanesc!
    Tradatori ordinari de psd-pnl-udmr care v-ati dat mana sub patronajul lui werner pt. distrugerea neamului romanesc la ordinul satanistilor globalisti.
    NICI O TESTARE! Scopul vostru, ordinarilor, si cu aceasta testare este zeul ban caruia va inchinati si nu interesul pt. sanatatea si educatia copiilor.
    Traficantii umbla liberi ca la piata, in jurul scolilor, cu oferta la vedere, iar pe aia nu-i vede psd-ul mamii lor de politruci ordinari!
    Miliție locala, DEGEABA, militie nationala DEGEABA, dna, diicot,procurori, servicii antidrog, servicii de informatii… DEGEABA!!
    GUNOAIE DE POLITICIENI, in frunte cu pzd-a mamii lor de tradatori psd!!!
    Primul care vine cu testul obligatoriu la scoala, va iesi cu el infipt in cap!
    Pue Msd!!!

    • ZIARE.COM JEGUL PRESEI ROMANESTI CU ANALFABETI FUNCTIONALI ,FALSI JURNALISTI CE CENZUREAZA SI INJURA SI AMENINTA CITITORII
      LING IN COOR PROFUND PENTRU O COAJA ANALFABETII FUNCTIONALI DE PE ZIARE.COM
      COPISTII SI PLAGIATORII AJUNSI JURNALISTI PESTE NOAPTE , SUG DIN GREU LA ORGANUL POLITICULUI ROMANESC
      PERICOL PENTRU DEMOCRATIE

  3. bani aruncati pe masti la suprapret.
    bani aruncati pe teste de depistare covid la suprapret. testere covid care ba erau fals pozitiv, ba fals negativ.
    bani aruncati pe vaccinuri, iar acum vaccinurile la gunoi. eficacitate vaccinuri: ,,foarte mare” si mai nou pica injectatii din picioare si…moarte subita, consimtamant neinformat, semnatura, ca daca nuuuu…la fel, aceeasi schema cu amenintarea obligarii pt. a se strange niste sume rotunde.
    nu mai stiu cum sa mai praduiasca bugetul de stat, nu mai stiu cum sa mai smantaneasca banul public…aaa, ba da stiu: testere/teste antidrog, urmatoarea smantaneala a bugetului de stat.
    si ca sa fie sumele rotunde, obligativitate. sa fie obligativitate.
    la suceava, de exemplu, pe traseele spre licee sunt plini stalpii de iluminat public si cei cu indicatoare rutiere de autocolante cu cod QR de unde sa-ti poti achizitiona droguri. ba mai mult orasul e plin de camere video, dar nuuuu, autoritatile nu vad si nici nu cunosc… noua ne trebuie obligativitate si testare antidrog cu forta!
    mari nesimtiti astia de la psd! foarte mari nesimtiti si ordinari…

  4. avem inceput de an universitar si n-avem ministru al educatiei.
    n-avem o lege a educației facuta pt. educatie ci pt. tot felul de gasti cointeresate sa fure in continuare.
    psd este interesat de educatia si de binele copiilor tot cu acelasi interes pe care-l avea iuda pentru saraci.
    parlamentarii si guvernantii care mai promoveaza asemenea obligativitati au nevoie de control psihologic si psihiatric periodic la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare.
    ciolanu’ de la psd sa fie primul testat.
    daca am avea politicieni alesi pe bune si nu pe bani si coruptie, in 2-3 luni traficul si consumul de droguri ar tinde spre zero in Romania.
    la noi, furtul banului public a ajuns sport national parlamentar si guvernamental. testare obligatorie anticoruptie, de asta avem nevoie.
    banul nemuncit in cantitati uriase este drogul politicienilor, aici trebuie actionat.

  5. imaginea ciolacu psd+werner = imaginea lui aurel balasoiu, deputat psd coleg cu ciolacu la parlament, surprins ,,in action”.
    psd cere teste antidrog obligatorii in scoli, cand deputatul psd balasoiu apare ca pedofil ,, aproape” dovedit?!
    drogatii striga drogatii, tot asa cum hotii striga hotii.
    hotilor de hoti, li-i frica, drogatilor de drogati li-i frica.
    ce coincidenta cu psd.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger