AcasăSOCIALPSD instituie un nou bir. Părinții adolescenților care fumează, amendați de autorități

PSD instituie un nou bir. Părinții adolescenților care fumează, amendați de autorități

Adolescenții care fumează își vor băga în faliment familiile

Părinții ai căror adolescenți cu vârste sub 18 ani fumează vor fi sancționați cu amenzi între 100 și 500 de lei. Măsura este cuprinsă într-un proiect de lege al parlamentarilor PSD, al cărei scop ar fi prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun de către minori. În fapt, aceasta reprezintă doar un nou bir pentru români, având în vedere că părinților le este imposibil să controleze fiecare minut din viața copiilor lor.

Nu cred că există vreun părinte care să-și încurajeze copilul să fumeze sau să-l susțină atunci când alege să fumeze sau mai grav, să se drogheze. Părinții fac tot ce le stă în putință pentru a-și proteja copiii și le este din ce în ce mai greu într-o societate bolnavă și lipsită de repere și valori. De aici însă până la a institui amenzi pentru acești părinți atunci când fiii sau fiicele lor sunt prinși de autorități că fumează în locuri publice este cale lungă. Astfel că ideea aberantă a parlamentarilor PSD de a-i sărăci și mai tare pe români prin asemenea amenzi nu reprezintă decât o formă mascată de a mai institui un bir.

Propunerea de modificare și completare a Legii 349/2002 a venit în urma concluziilor desprinse din studiul privind prevalența consumului de tutun, alcool și droguri, elaborat de Agenția Națională Antidrog, dar și a concluziilor desprinse din analiza Autorității Teritoriale de ordine Publică Vâlcea și a întâlnirilor avute cu directorii și profesorii diriginți din unitățile de învățământ liceal din județul Vâlcea, susțin inițiatorii proiectului legislativ. ”Așa cum rezultă din studiul efectuat de Agenția Națională Antidrog, există motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool și droguri în rândul minorilor. De asemenea, legislația națională în domeniul ordinii publice, Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, sancționează contravențional consumul de alcool de către minori, însă nu sancționează în niciun fel fumatul în rândul minorilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Justificări simpliste

Parlamentarii PSD consideră că este nevoie de amenzi drastice pentru părinți deoarece eforturile autorităților, ale cadrelor didactice și ale persoanelor implicate în prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun în rândul adolescenților sub 18 ani sunt lipsite de rezultate. Nu știu ce eforturi au făcut cei enumerați de parlamentari, având în vedere că nici măcar campaniile împotriva fumatului nu au penetrat în rândul populației, cu atât mai puțin în rândul școlilor. Mai mult, să te trezești brusc nervos și să te apuci să scrii un proiect de lege care va avea implicații serioase în bugetele familiilor, în plină criză economică și energetică, înfierând fumatul, este absurd. Și asta în condițiile în care adevăratele probleme ale adolescenților din prezent sunt legate de consumul de droguri, fenomen care a atins cote alarmante și pe care autoritățile l-au scăpat de mult de sub control.

Vânătoare de fumători

Potrivit proiectului de lege inițiat de parlamentarii PSD, se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, mijloace de transport, autogări, gări și aeroporturi de stat și private și în unitățile de învățământ public sau privat, precum și pe o rază de 200 de metri în jurul acestora. Nerespectarea de către persoanele fizice a acestor prevederi se sancționează cu amendă contravențională de la 100 de lei la 500 de lei. Dacă va fi votată o asemenea modificare legislativă, România va fi prima țară din lume, nu doar din Europa, care va atenta la bugetele familiilor în urma unei acuzații halucinante, aceea de a nu-și fi închis adolescenții în casă, pentru a evita orice contact cu ceilalți și orice tentație. Nici măcar Noua Zeelandă, care a declarat război tutunului, nu a îndrăznit să introducă asemenea sancțiuni, singura măsură introdusă acolo, aberantă și ea, fiind interdicția pentru copiii care au acum vârste de 14 ani de a mai cumpăra vreodată țigări.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
764 afisari

8 COMENTARII

  1. Păi nu trebuie să-i controleze ci să-i educe. Altfel vor ieși toți retardați ca deviantul de nik.

  2. De ce sa amendezi parintele atata vreme cat minorul, dupa ce a implinit 14 ani, raspunde contraventional?! Sta parintele in curtea scolii sa-si supraveghezi copilul? Asta e tot ce puteti face? Asa stiti voi sa combateti fumatul?! Faceti legile pe „genunche”!

  3. Pai pentru ca vor curge amenzile precum apa la robinet…..mai usor pazesti un stol de vrabii decat un copil de14ani…deci dilaila….dar daca faci si sex cu minorii in toalete unde mai si fumeaza care e amenda?Ca de32de ani nu e nicio problema…RomaniaEterna si Fascinanta

  4. Nu va mai certati,rezolva Gilda Lazar.Doar nu va imaginati ca producatorii de Kent,Marlboro,Camel si altele vor accepta un asemenea afront al koloniei?

  5. Si asta-i din cauza ca sau adunat toti fumatorii,alcoolici si drogatii in judetul valcea! Sa faca prohibitie acolo in valcea.

  6. Deh, unii urla jos PSD fara sa gandeasca… Pana una-alta, in timpul lui Dragnea au fost eliminate, fara atata tam-tam, peste 100 de taxa. Adica PSD-ul ne-a lasat cu mai multi bani in buzunar si am scapat de o gramada de timp irosit sa le platim altora. PBL si USR au avut grija sa le puna inapoi.
    In mod cert fumatul e un pericol si parintele are si el rolul lui, mai ales daca ii spune sa lase tigara copilului in timp ce el fumeaza.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger