Cauta

Protestele merg mai departe. Polițiștii iau cu asalt sediul NATO

Nervozitate maximă printre polițiști. Protestele se mută la Cotroceni și la sediul NATO

Sindicaliștii din MAI nu au reușit să-și impună revendicările referitoare la scoaterea pensiilor militare din PNRR, în ciuda protestelor desfășurate zilele trecute la Camera Deputaților și Senat. Astfel, aceștia au decis să continue acțiunile de protest, țintele următoare fiind Palatul Cotroceni și sediul NATO din România, pentru a vedea dacă există un acord pentru această slăbire a sistemului de apărare și ordine publică.

Polițiștii sunt deciși să continue protestele, până când revendicările lor vor fi acceptate. După protestele de la Camera Deputaților și Senat, sindicaliștii din MAI anunță că vor continua să protesteze la Palatul Cotroceni, având în vedere că președintele Klaus Iohannis este președintele CSAT, după care se vor deplasa la sediul NATO din România.

”Vrem să vedem dacă domnul Iohannis este de acord cu această slăbire a sistemului de apărare și ordine publică, iar la NATO, dacă ei sunt de acord și consideră oportun ca aceste modificări legislative să aibă loc, în condițiile în care noi suntem țară la granița Uniunii Europene, cu un război în vecinătate, cu instabilitate politică în Rusia și în Ucraina. Doamne ferește să fim prinși într-un război, că vom fi carne de tun pentru inamici. Niciodată guvernanții nu au înțeles faptul că militarii, jandarmii și polițiștii sunt speciali prin activitatea pe care o desfășoară ei zi de zi, cu armament asupra lor, riscându-și viața în fiecare misiune în care sunt trimiși. Din păcate, ei ne-au asimilat ca având pensii speciale, dar despre ce pensii speciale vorbim, în condițiile în care media pensiilor militarilor, jandarmilor și polițiștilor este de circa 4.000 de lei? Ei ar fi trebuit să găsească soluții pentru a crește pensiile mici și să scadă pensiile mari. Și nu putem vorbi despre pensii mari decât dacă ne uităm la cele cu 5 cifre”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Acesta a mai arătat că propunerea SNPPC de ultimă instanță, ca aceste prevederi să se aplice doar pentru cei care ar intra în sistem după promulgarea legii, nu a fost acceptată la negocieri.

11.000 de oameni, la un pas de a părăsi sistemului

Conducerea SNPPC a anunțat că s-a reușit introducerea unui amendament în lege, prin care cei care îndeplinesc condițiile actuale din Legea 223/2015 ori au cel puțin 25 de ani vechime totală, înainte de 01.07.2023, se pot pensiona, pe legea veche, până la 31.12.2028. Practic, nu a fost nicio favoare făcută de deputați, având în vedere că 11.000 de polițiști se pot pensiona liniștiți înainte de intrarea în vigoare a noii legi. ”Pe de o parte, este un lucru bun, pentru că nu vor ieși la pensie colegii care îndeplineau condițiile, și vorbim aici de 11.000 de oameni. Pe de altă parte, este discriminatoriu față de alți colegi care nu îndeplinesc condițiile pentru a ieși la pensie, dar le vor îndeplini peste două luni sau la anul, și care se vor pensiona în cu totul alte condiții. Toate amendamentele introduse la Camera Deputaților creează inechități, plecări din sistem și lipsă de atractivitate. Nu s-au rezolvat problemele esențiale din sistem, trecute în revendicările noastre”, ne-a precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Pensiile în sistem au scăzut cu 42%

Principala revendicare a sindicaliștilor a fost să nu se facă niciun fel de modificare pe Legea 223/2015 și, mai mult, să se revină la forma inițială a acestei legi, pentru că toate modificările ulterioare au scăzut pensiile polițiștilor cu 42% și au creat inechități în sistem. În plus, susține conducerea SNPPC, toate modificările legislative care se fac acum vor aduce alte inechități între doi polițiști care se pensionează în perioade diferite și care au lucrat în aceleași condiții de muncă, aceeași perioadă de timp, cu același salariu, cu aceeași funcție și același grad. ”Modalitatea de calcul pe care vor ei s-o creeze, pe ultimele 12 luni până la ultimele 300 de luni, este profund discriminatorie, pentru că putem avea cazuri în care polițiștii vor fi în concedii medicale la sfârșit de carieră și se pensionează medical. Totodată, mai sunt polițiști care ar putea fi puși la dispoziție, perioadă în care nu primesc toate sporurile de care pot să beneficieze, scăzându-li-se, astfel, pensia”, a mai afirmat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Ultimele stiri

  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • Exit mobile version