AcasăSOCIALProtestele merg mai departe. Polițiștii iau cu asalt sediul NATO

Protestele merg mai departe. Polițiștii iau cu asalt sediul NATO

Nervozitate maximă printre polițiști. Protestele se mută la Cotroceni și la sediul NATO

Sindicaliștii din MAI nu au reușit să-și impună revendicările referitoare la scoaterea pensiilor militare din PNRR, în ciuda protestelor desfășurate zilele trecute la Camera Deputaților și Senat. Astfel, aceștia au decis să continue acțiunile de protest, țintele următoare fiind Palatul Cotroceni și sediul NATO din România, pentru a vedea dacă există un acord pentru această slăbire a sistemului de apărare și ordine publică.

Polițiștii sunt deciși să continue protestele, până când revendicările lor vor fi acceptate. După protestele de la Camera Deputaților și Senat, sindicaliștii din MAI anunță că vor continua să protesteze la Palatul Cotroceni, având în vedere că președintele Klaus Iohannis este președintele CSAT, după care se vor deplasa la sediul NATO din România.

”Vrem să vedem dacă domnul Iohannis este de acord cu această slăbire a sistemului de apărare și ordine publică, iar la NATO, dacă ei sunt de acord și consideră oportun ca aceste modificări legislative să aibă loc, în condițiile în care noi suntem țară la granița Uniunii Europene, cu un război în vecinătate, cu instabilitate politică în Rusia și în Ucraina. Doamne ferește să fim prinși într-un război, că vom fi carne de tun pentru inamici. Niciodată guvernanții nu au înțeles faptul că militarii, jandarmii și polițiștii sunt speciali prin activitatea pe care o desfășoară ei zi de zi, cu armament asupra lor, riscându-și viața în fiecare misiune în care sunt trimiși. Din păcate, ei ne-au asimilat ca având pensii speciale, dar despre ce pensii speciale vorbim, în condițiile în care media pensiilor militarilor, jandarmilor și polițiștilor este de circa 4.000 de lei? Ei ar fi trebuit să găsească soluții pentru a crește pensiile mici și să scadă pensiile mari. Și nu putem vorbi despre pensii mari decât dacă ne uităm la cele cu 5 cifre”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Acesta a mai arătat că propunerea SNPPC de ultimă instanță, ca aceste prevederi să se aplice doar pentru cei care ar intra în sistem după promulgarea legii, nu a fost acceptată la negocieri.

11.000 de oameni, la un pas de a părăsi sistemului

Conducerea SNPPC a anunțat că s-a reușit introducerea unui amendament în lege, prin care cei care îndeplinesc condițiile actuale din Legea 223/2015 ori au cel puțin 25 de ani vechime totală, înainte de 01.07.2023, se pot pensiona, pe legea veche, până la 31.12.2028. Practic, nu a fost nicio favoare făcută de deputați, având în vedere că 11.000 de polițiști se pot pensiona liniștiți înainte de intrarea în vigoare a noii legi. ”Pe de o parte, este un lucru bun, pentru că nu vor ieși la pensie colegii care îndeplineau condițiile, și vorbim aici de 11.000 de oameni. Pe de altă parte, este discriminatoriu față de alți colegi care nu îndeplinesc condițiile pentru a ieși la pensie, dar le vor îndeplini peste două luni sau la anul, și care se vor pensiona în cu totul alte condiții. Toate amendamentele introduse la Camera Deputaților creează inechități, plecări din sistem și lipsă de atractivitate. Nu s-au rezolvat problemele esențiale din sistem, trecute în revendicările noastre”, ne-a precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Pensiile în sistem au scăzut cu 42%

Principala revendicare a sindicaliștilor a fost să nu se facă niciun fel de modificare pe Legea 223/2015 și, mai mult, să se revină la forma inițială a acestei legi, pentru că toate modificările ulterioare au scăzut pensiile polițiștilor cu 42% și au creat inechități în sistem. În plus, susține conducerea SNPPC, toate modificările legislative care se fac acum vor aduce alte inechități între doi polițiști care se pensionează în perioade diferite și care au lucrat în aceleași condiții de muncă, aceeași perioadă de timp, cu același salariu, cu aceeași funcție și același grad. ”Modalitatea de calcul pe care vor ei s-o creeze, pe ultimele 12 luni până la ultimele 300 de luni, este profund discriminatorie, pentru că putem avea cazuri în care polițiștii vor fi în concedii medicale la sfârșit de carieră și se pensionează medical. Totodată, mai sunt polițiști care ar putea fi puși la dispoziție, perioadă în care nu primesc toate sporurile de care pot să beneficieze, scăzându-li-se, astfel, pensia”, a mai afirmat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.818 afisari

47 COMENTARII

  1. cum e mai normal?
    11000 de angajati sa paraseasca sistemul sau ministrul cu maxim 200 de sefi, sefuti si sefuleti sa fie trasi pe dreapta?
    e normal sa se iasa la pensie dupa 25 de ani?
    un politist dupa 20-25 de ani a acumulat multa experienta si sunt destule locuri in care poate activa lejer inca 10 ani.
    tara asta e condusa cu curul si ar fi cazul sa vina oameni care pot conduce cu mintea.
    de unde pensii daca unii incaseaza zeci de mii de lei pe luna, altii ies in pensie la 45 de ani, iar majoritatea au cate un copil si mai rar doi. DE UNDE PENSII? DIN TIPARNITA NU SE POATE!
    bine le-a zis un parinte monah: au cate doua, trei pisici si cate 10 avorturi la activ, actualele familii.
    CINE si DE UNDE sa le mai plateasca pensii?
    atat de mare va ajunge presiunea pe sistemul de pensii incat se va ajunge la ce-a scris savatie bastovoi in „diavolul este politic corect”, adica legea eutanasierii celor care au ajuns la 60 de ani pt. ca nu mai pot fi sustinuti financiar!
    o nebunie, dar la cum gandesc tfl-stii azi, foarte posibil in viitor.
    asa ca daca vreti pensii, cresteti urgent natalitatea! ca banii sunt insuficienti si trebuie impartiti la cat mai multi.

  2. or ajuns politistii sa intrebe la nato si la werner.
    astia or is prosti, or is prosti.
    si nu este o jignire ci o constatare.
    si mai precis, pe cine o trimis sa puna intrebarile? cumva fatucile in uniforma cu pantalonii stransi pe buci si pletele-n vant?
    halal categorie profesionala, halal protest.

          • Cu pensii speciale sau nu toti cei care lucreaza trebuie sa iese la pensie la aceeasi varsta. Si militarii, politistii, securistii, procurorii, judecatorii trebuie sa iasa la pensie la aceeasi varsta cu retul celor care muncesc…

  3. In 2017, OLGUTA, decident cu „puteri NATO” a „ajustat” pensiile militare…azi mai vine o „taiere” la pensiile militare…pai, statul roman, la care pensionari le mai ia impozit pe pensie de peste 57% ?

  4. Dragi politisti, nu are nimeni impotriva sa va maresca salariile si pensiile. Chiar sa ramana militare, speciale, cum vreti voi. Dar lichidati o data , mafia , interlopii, hotii marunti si mari. Lichidati ii fizic. Sa vedem actiuni in cartiere, pe la sate, unde se fura curentul de exemplu. Vin javrele de hoti cu sabii, si voi stati cu arma la picior. Lumea vrea (sunt convins), sa scapam de ei. Introduceti bataia, in inchisori. Luati exemplul SS ului. Intimidati avocatii, sa nu se mai bage si sa planga pe umarul infractorilor si judecatorilor. Important este sa trageti in plin, in infractori. Faceti lucrul asta si oamenii nu o sa mai aiba nimic impotriva voastra. Cum scriu unii pe aici. Daca a ajuns si Dinca sa aiba avocat..Sa spuna ce? Alti tradatori, ii mai iau si interviu. Auzi: Cum sunteti domnul Dinca?. Traiasca o politie SS ista.

  5. politistii iau cu asalt?!
    cine baa, fricosii astia caschetari?!
    sediul nato?! dar ce-i asta nato? aici suntem in ROMÂNIA, ce competente are nato sa le rezolve la caschetari nemultumirile?
    melitienii astia s-au tâmpit complet in pandemie si nu mai stiu sa strige nici ce strigau pe vremea lui bassecs.
    la noi melitia n-are memorie, n-are autoritate, n-are fler, nu stie carte si nici n-are co jo nes.
    a fost documentata o situatie comica la melitia comunei moara, din comuna mai mare suceava: un neica nimeni care abia stie sa-si scrie numele, dar consilier la primaria moara(pe persoana fizica a lu dom primar), vecin cu proprietatea postului de polutie moara… ce face?
    se extinde peste gard in curtea sediului postului de melitie si baga baloti, barabule, containere, inclusiv combina de treierat pana langa cladirea melitienilor.
    razi si cu curu de imagine, cu vechitura de recoltat cerealele sub geamul si sub nasul caschetarilor cu ZERO AUTORITATE.
    mai lipseste girofarul de melitie si ala iese la treierat cu combina cu girofar ros-albastru.
    astia sunt. batjocura primarului analfabet functional, batjocura lu pila lu dom primar, rade lumea de ei ca le-a invadat ala curtea cu barabule, scule si acareturi, dar ei iau cu asalt sediul nato! politia română!
    putere si incredere!
    dar sediul lor de la moara, din suceava?
    intr-o zi o sa bage ala vacile si oile in sediu, iar melitienii vor sta cu birourile in popusoi.
    toti… ofiteri, agenti…asta daca nu-i pune dom primar la ales barabule de sezon…

  6. De fapt, militienii astia jegosi vor sa iasa la pensie tot la 40 de ani ca pina acuma.

  7. Nu va creste nimeni natalitatea,romanii trebuie sa dispara si sa lase locul liber ,vor umple Romania de ciocolatii de peste mari si tari.Uitati-va mai atent pe strazile din Bucuresti.

  8. Pensiile militare, spre deosebire de celelalte pensii de serviciu, sunt integral contributive (a se vedea art. 31 din Legea nr. 223/2015). Pensiile militare nu au o componenta necontributiva, asa cum este cazul la celelalte pensii de serviciu. In consecinta, nu pot fi diminuate deoarece sunt garantate de natura lor contributiva (la fel ca si cele din sistemul public de pensii).

  9. Au timp sa umble dupa”drepturi” dar sa mentina ordinea pe strazi, in div. cartiere sa curete trotuarele blocate de masinile parcate(unele pot fi parcate in curti), nu pot. Copii, batrini, femei, unii cu bagaje, sunt obligati sa circule pe mijlocul strazii printre masinile aflate in mers.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger