AcasăSOCIALProteste, joi, în Bucureşti. Sindicaliștii BNS, miting la Ministerul Finanțelor/Polițiștii ies în...

Proteste, joi, în Bucureşti. Sindicaliștii BNS, miting la Ministerul Finanțelor/Polițiștii ies în stradă la Ministerul Muncii – ce revendicări au

Se anunță proteste, joi, în Capitală. Sindicaliștii au de gând să iasă în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirile la adresa măsurilor anunțate de Guvern.

Un protest va avea loc la Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Bolos, iar altul sub geamurile ministrei Muncii, Simona Bucura Oprescu, de unde sindicaliștii vor porni în marș spre Palatul Victoria, sediul Guvernului.

Sindicaliști: Protest contra „măsurilor de austeritate abuzive”

Mai multe federaţii sindicale afiliate la Blocul Naţional Sindical vor protesta, joi, în faţa Ministerului Finanţelor, faţă de măsurile anunţate de Guvern. Conform estimărilor sindicaliștilor, sunt aşteptate să participe cel putin 1.500 de persoane la acest miting. Un alt protest, al membrilor Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, va avea loc la Ministerul Muncii, de unde participanţii vor pleca în marş spre Guvern.

„Federaţia PUBLISIND afiliată la Blocul Naţional Sindical declanşează acţiuni de protest contra măsurilor de austeritate care includ tăieri de salarii şi de posturi, disponibilizări, creşterea taxelor, suspendarea unor drepturi, radieri de funcţii, distrugerea deliberată, inexplicabilă a instituţiilor statului şi chiar vulnerabilizarea structurilor de forţă ale României în plin război la graniţe. Prima acţiune organizată de PUBLISIND – Miting la Ministerul Finanţelor joi, 21.09.2023, începând cu ora 11,00. Estimăm minim 1.500 de participanţi la acţiune, care vor protesta contra măsurilor de austeritate abuzive ce vor intra în vigoare pe baza unui proces nedemocratic, lipsit de transparenţă şi care demonstrează evitarea dialogului şi a partenerilor sociali, denumit „Angajarea răspunderii Guvernului””, au anunțat sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, alături de PUBLISIND se vor afla joi în stradă şi alte organizaţii sindicale din Blocul Naţional Sindical, „având în vedere faptul că măsurile de austeritate afectează un spectru larg de domenii şi categorii de salariaţi, nu numai din sistemul public”.

„Pentru anul 2023 legea-cadru privind salarizarea prevede calculul salariilor prin multiplicarea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul minim însă guvernele de coaliţie din ultimii ani au blocat sistematic legea pentru ca în 2023 să îşi angajeze răspunderea pe tăieri şi nu pe respectarea şi aplicarea legii”, susțin sindicaliştii.

Aceștia au listat și efectele „măsurilor de austeritate”. Sunt șapte la număr:

Radierea unor funcţii/posturi din instituţii publice care oricum au deficit de personal cronic
Disponibilizări din instituţiile publice dezintegrate prin comasare/desfiinţare
Tăierea sporurilor pentru ore suplimentare şi ore lucrate în zilele de repaus şi sărbători legale
Tăierea voucherelor de vacanţă
Tăieri de sporuri pentru condiţii de muncă, fără ameliorarea condiţiilor
Tăieri de cuantumuri la indemnizaţii de hrană/norme de hrană/tichete de masă
Amânarea plăţii drepturile salariale restante obţinute prin hotărâri judecătoreşti.

Protest la Ministerul Muncii – polițiștii ies în stradă/Principalele revendicări

Un alt protest este organizat, tot joi, 21 septembrie, de către cei din Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

„Guvernul şi Parlamentul ne sfidează, în continuare, drepturile economice, sociale şi profesionale, fapt pentru care continuăm protestele! Revendicările noastre sunt cunoscute de către decidenţii politici: le-am transmis oficial, în scris, am avut întâlniri directe şi şedinţe de dialog social, inclusiv la cele mai înalte niveluri, dar soluţiile propuse de noi încă sunt tergiversate, iar rectificarea bugetară, care ar urma – conform promisiunilor guvernanţilor – să ne aducă unele drepturi salariale (neacordate la timp) la nivelul prevăzut în Legea-cadru 153/2017, se tot lasă aşteptată”, au transmis reprezentanții SNPPC, într-un comunicat.

Conform celor anunțate public, acţiunea de protest va începe la ora 11.00, la Ministerul Muncii, iar la ora 12.00 participanţii vor pleca, în marş, către sediul Guvernului – din Piața Victoriei.

Apreciem faptul că ministrul Afacerilor Interne s-a întâlnit cu noi, în cursul protestului de marţea trecută, de la sediul MAI, dovedind transparenţă, bune intenţii şi deschidere spre dialog social, dar multe dintre revendicările noastre sunt de competenţa Guvernului şi vrem să i le aducem la cunoştinţă, personal, şi premierului României”, au precizat sindicaliştii.

Cât despre principalele revendicări ale sindicaliștilor din Poliţiştie, acestea sunt următoarele:

– aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017, pentru Familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, în ceea ce priveşte calculul sporurilor şi indemnizaţiilor la valorile salariale intrate în vigoare de la 1 iunie a.c.;

– asigurarea protecţiei juridice a poliţistului, prin modificarea legislaţiei, în sensul incriminării mai drastice a faptelor de ultraj (arest preventiv şi închisoare cu executare pentru făptuitori, fără alternative sancţionatorii); măsura în cauză are în vedere faptele de ultraj din ultima vreme, care s-au înmulţit, pe fondul legii permisive şi a măsurilor judiciare tot mai blânde dispuse de către unii magistraţi;

– legiferarea unui nou Statut al poliţistului (actualul datează din 2002) şi adoptarea unui Ghid al carierei în profesie, în concordanţă cu realităţile actuale, pentru a asigura predictibilitate în profesie, accederea corectă în funcţiile de execuţie şi, mai ales, în cele de conducere, stabilitate pe post, obţinerea gradelor profesionale la termene rezonabile şi în condiţii obiective etc. (toate acestea vor avea un efect pozitiv asupra domeniului Ordinii Publice, dat fiind faptul că, în prezent, profesia de poliţist nu mai prezintă interes major din partea tinerilor, care se orientează spre alte zone de activitate; de exemplu, numărul candidaţilor la şcolile de poliţie/poliţie de frontieră a scăzut constant, în ultimii ani, pe fondul degringoladei şi al lipsei de predictibilitate din sistemele de salarizare şi pensionare);

– actualizarea normei de hrană, în raport cu statisticile oficiale ale INS şi cu prevederile legale în domeniu;

– actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică acordat poliţistilor judiciarişti / beneficiarilor din MAI, la nivelul maxim prevăzut de Lg. 153/2017, nu la valorile minime actuale;

– scoaterea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat din măsurile aferente aplicării PNRR, dat fiind faptul că nu face parte din cele şase (6) sisteme de pensii de serviciu enumerate ca atare în acest document – capitolul privind Reforma sistemului de pensii publice, gestionat de CNPP.

161 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ce mai vor atîrnătorii ăștia la buget!? Vor pensionare la 35 de ani? Cu pensia dublă față de salariu? Vor spor de colaborare cu interlopii. Vor condiții mai bune să doarmă în bocancii statului?
    CE MAI VOR!?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Peste 120 de blocuri din Capitală, fără apă caldă și căldură din cauza unei avarii. Anunțul Termoenergetica

O veste cum nu se poate mai proastă, la început de săptămână, pentru locuitorii a peste 120 de blocuri din Capitală. Deși afară e...

Chiar şi ministrul Agriculturii recunoaşte că România e groapă de gunoi: „Intră lactate care n-au văzut laptele”. Inutil, tot nu face nimic

Afirmaţie şocantă de la ministrul Agriculturii, Florin Barbu. A spus că, în România, intră produse din lapte care nu sunt produse, de fapt, din...