AcasăSOCIALProteste în Capitală/Angajații din poliție și penitenciare, dar și sindicaliștii din Sănătate,...

Proteste în Capitală/Angajații din poliție și penitenciare, dar și sindicaliștii din Sănătate, în stradă

Pare să se fi intrat în zodia protestelor, înaintea Sărbătorilor de iarnă. După recenta greva de la CFR, care a dat peste cap circulația mai multor trenuri și planurile oamenilor care aveau drum cu acest mijloc de transport, mai nou angajații din poliție, penitenciare și militarii rezerviști au anunțat că declanșează proteste. Totul, în ziua în care bugetul pentru 2022 a ajuns la vot final în cadrul Legislativului,

S-a ieșit în stradă, joi, în zona Parlamentului, dar s-a anunțat că vor fi proteste și la prefecturile județelor Iași, Timiș și Cluj.

Federatia Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual din România (FSNPPC) a transmis că protestele „vizează nu doar drepturile cuvenite, ci și eficientizarea serviciului polițienesc derulat în slujba cetățenilor”.

„Se dezbate Legea bugetului și ne revendicăm drepturile cuvenite!…și ne bântuie, așa, o întrebare: oare, altor bugetari, altor angajați din privat, nu le pasă de viitorul lor și al celor ce vor urma?”, au transmis cei de la SNPPC, pe Facebook, cu referire la protestul de la Parlament.

Iată, integral, comunicatul FSNPPC referitor la principalele revendicări ce se speră să se găsească rezolvare:

foto: Facebook

„În calitate de organizație sindicală reprezentativă din punct de vedere juridic, la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine publică”, FSNPPC – care are în componență circa 40.000 de angajați din MAI – a inițiat, în comun cu alte 14 organizații de profil, o serie de proteste, în stradă, în data de 23 decembrie a.c., deoarece solicitările adresate Guvernului, în cadrul ședințelor de dialog social sindical, dar și în scris, pe parcursul anului curent, nu au fost puse în aplicare.

Principalele revendicări se referă la:

aplicarea integrală a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, în ceea ce privește Anexele VI și VIII, care fac referire la polițiștii, militarii și personalul contractual din familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională;
indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflației, conform legii, pentru anii 2019-2020 (nu doar pentru ultimul an), dat fiind faptul că acestea au fost ,,înghețate”, timp de doi ani, prin ordonanțe de urgență ale guvernelor aflate la putere;
majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, în cuantumul prevăzut de lege, pentru a eficientiza activitatea Poliției judiciare și a celorlalți polițiști care desfășoară activități în dosarele de urmărire penală sau în alte domenii complexe ale muncii operative;
diminuarea deficitului de personal polițienesc, pentru a ne putea îndeplini misiunile de ordine și siguranță publică, în interesul comunității și al statului, la standardele prevăzute de lege, dar și pentru a evita suprasolicitarea continuă a personalului operativ, prin efectuarea de misiuni și sarcini suplimentare, zi de zi;
dotarea logistică a polițiștilor, cu mijloace de mobilitate, dar și cu echipamente de intervenție și de protecție fizică adecvate îndeplinirii misiunilor;
impunerea forțată a unor sarcini cu specific medico-sanitar, pentru care nu avem pregătirea necesară, în toată perioada stării de urgență și a stărilor succesive de alertă, declarate de Guvern, pe timpul pandemiei, începând cu 15 martie 2020;
eficientizarea dialogului social cu Guvernul și MAI, în ceea ce privește drepturile/interesele polițiștilor și ale personalului contractual.”



Nemulțumirile sindicaliștilor Sanitas

foto: Sanitas/Facebook

De asemenea, joi la prânz s-a transmis, de această dată de către reprezentanții Federației Sanitas din România, pe Facebook, faptul că „peste 100 de membri SANITAS din București și din țară pichetează Palatul Parlamentului, acolo unde în aceste momente se decide situația bugetară a Sănătății și Asistenței sociale pentru anul 2022”.

Se atrage atenția, totodată, că în același timp sunt mii de membri ai Sanitas în grevă japoneză – angajați din spitalele publice, instituțiile medicale, medico-sociale și de asistență socială.

Conform Sanitas, „revendicările Federației SANITAS, comunicate în mod repetat fiecărei echipe guvernamentale de mai bine de doi ani, sunt:
• 9% din PIB pentru Sănătate în bugetul de stat pentru anul 2022;
• Creșterea salariilor de bază pentru toți salariații din Sănătate și Asistență socială la nivelul anului 2022;
• Sporuri plătite pentru toți salariații raportat la salariile de bază aferente anului 2022.”

Bărăscu: Colegii noștri din Sănătate și Asistență socială sunt din nou discriminați și umiliți

În acest context, Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS din România, a transmis un mesaj cât se poate de clar. ”Pandemia ne obligă să reacționăm limitat, pentru că în condiții de normalitate am fi declanșat greva generală! Dacă nici după doi ani de pandemie guvernanții nu pot să înțeleagă cât de importante sunt Sănătatea și Asistența socială pentru funcționarea normală a unei societăți, nu știu ce-i mai poate readuce cu picioarele pe pământ!”, consideră Bărăscu.

„Colegii noștri din Sănătate și Asistență socială sunt din nou discriminați și umiliți. Cerem un buget pentru anul 2022 care să se dovedească suficient pentru buna funcţionare a spitalelor, a centrelor medicale şi a celor de asistenţă socială. Cerem aplicarea corectă a Legii 153/2017, în mod deosebit pentru categoriile de angajați cu cele mai mici salarii din cele două sisteme. Şi nu în ultimul rând, cerem condiţii salariale corecte pentru personalul TESA care este în continuare discriminat de Ordonanța Trenuleț”, mai susține Leonard Bărăscu.

 

author avatar
Andrei Coman
374 afisari

16 COMENTARII

  1. Sper sa protesteze pana la solutionarea revendicarilor lor ( politistii activi si rezervistii)
    Cum sa dai 2% la o pensie? ce e asta ?
    Sunt pensionari cu grade de maior , lt Col si colonel din prin anii 1998- 2003 de ex. cu pensii in jur de de 3000 de lei
    si sunt subofiteri iesiti la pensie recent cu pensii de 4000 -5000 de lei E normal asa ceva?
    Indexarea ( conform inflatiei ) nu s-a mai dat politistilor pensionari de ani buni. De ce nu se respecta legea? ori e lege ori ba.

    • NU, VIERME, NORMAL ESTE CA LIGHIOANELE ACELEA SĂ AIBĂ, CEL MULT, CÂT E MEDIA LA PENSII PE ECONOMIE!!!!!

      Nu trebuie să uităm că toți au fost niște lifte parazite! TOȚ!!!!!!!!!!!!!

      ȘI JEGURILE SĂ IASĂ LA 65 DE ANI LA PENSIE!!!!!

      • si eu pt Barbu
        Vorbesti sa nu taci
        Ia spune tu prostiile aseta tuturor statelor membre UE plus SUA sa vezi ce raspuns primesti Asta asa ca fapt divers.

        • Ce treabă am eu cu SUA?
          Eu am treabă cu putorile inutile ale noastre. CU PARAZIȚII CARE ȘOMEAZĂ DE PESTE 70 DE ANI, CU MILIȚIENII CARE SUNT SLUGILE INTERLOPILOR ȘI ȚIGANILOR ȘI CU „SECURIȘTII” CARE AU DAT ȚAR STRĂINLOR.
          PRICEPI????

  2. Barbule! Daca toti erau niste „lifte parazite” nu mai aveai sansa sa-ti postezi frustrarile aici, poate nici nu mai existai.
    Daca n-ai reusit sa intelegi in viata asta ca „pestele de la cap se impute”, sau daca tu erai „OM” printre oameni, si nu faceai compromisuri in lupta ta de a supravietui nu mai erai asa deceptionat.
    De ce nu ai ales o meserie de politist, militar, magistrat, aviator, navigator, sondor, miner, etc….., iti zic eu, te-ai complacut asa, ti-a placut comoditatea, nu te-a interesat ziua de maine si ai acceptat totul cum ti s-a servit, de rude si de dogma. Ai crezut in sistem si ai fost inselat, ca majoritatea dintre noi toti.
    P.S.: „JEGUL” se pare ca este in persoana ta, scarnav rau pe interior, nu ai nici o legatura neuronala care sa infirme asta, la cum te exprimi sper sa nu ai urmasi care sa te simpatizeze.

    • Să crăpi tu de asistat ce ești????? Trântă ordinară bugetară!
      Vierme parazit, ăștia ca tine au distrus țara asta, nenorocitule, împreună cu toți „speciali” cărora le iei tu apărarea!
      DE ACEEA SUNTEM PRAF, DAR EȘTI PREA IDIOT SĂ REALIZEZI.

  3. Cu proteste, sau fara proteste, tot vine iuresul din ianuarie, vedeti ca si la marele fiu de tarfa de Rafiloi i s-a cam facut frica de propriul lui popor, stie si simte si el ca daca baga NaziPass-ul, o sa aiba toate sansele sa isi faca mai multe selfie-uri de pe satlp, sus pe stalp, in mijlocul din Bukale !! Asa ca, aia e, mai sunt cateva zile deliniste, si apoi in maxim 2-3 saptamani, incepe dezmatul, speram ca sunteti cu totii pregatiti, fiecare cu ce are la indemana !! Sa uram si Srabatori Fericite, dar nu si oamenilor muncii cu tablele, adica nu si tablagiilor, ei nu merita, pentru ca sunt rai !!! Ha ha ha 🙂 Si in plus, ne-simtitul ala al lor de retardat de Bode nici acum nu le-a trimis oamenilor muncii cu tabelele din Giurgiu acel minunat porkusor zburator de 160 de kile, asa cum bine a cerut acel tablagiu erou al micutei colonii esuate bananiere !! Ha ha ha 🙂 Adica omul a zis ceva de genul: Domnule ministru, va rog sa dispuneti :))) Bai, voi va dati seama, cand a citit Bode despre faza asta, cred ca ala a picat sub scaun, iar dupa aia a inceput sa rada incontinuu, macar s-a simtit si el ca in filmul Home Alone, partea a 2-a, cea din New York !! Bai Bode, macar trimite-le la oemnii aia din Giurgiu pe celalalt porkusor de 120 de kile, pe Ciukalaul ipocrit, si ala e bun de taiat si de mancat acum de Craciun !! Ha ha ha 🙂 Merry Christmas, ya filthy animals 🙂

  4. & Sunteți de părere că ar fi necesară și amenajarea de locuri de cerșit, de către autoritățile publice, pentru reprezentanți ai unor astfel de categorii de salariați, instituții, astfel încât să fie vizibil protestul lor și să se eficientizeze și costurile instituționale și sindicale cu astfel de acțiuni de revendicări materiale, alte drepturi, ?

    • Nu mai publicați abjecții ale unor frustrați .
      Nu e frumos cum se exprima unii, care nu au muncit 24/24 h, indiferent de zi sau noapte, sâmbete,duminici ce să-i ceri omului ce n-are!
      Nu știi cine se exprimă dar intelectual nu este, sunt cei ce au făcut obiectul muncii celor ce ii blamează.

  5. & Au și reprezentant în parlament care nu este implicat în acțiunile de acordare a drepturilor pe care le-au obținut anterior, ?

  6. & Cei ce au atribuții de a decide despre revendicările formulate ar putea organiza și o prioritizare cu strângere de semnături la locurile specual amenajate și supravegheate, prin care atunci când au resurse să finanțeze unele dintre revendicări, cumva și ca la legile de despăgubire a foștilor proprietari,?

  7. Am venit și noi odată la un an cu „sănătate „și la anul sa venim dar sa nu va mai găsim .LA ANUL SI LA MULTI ANI !

  8. La toti bugetarii de stat le-as ingheta salariile pe cel putin 10 ani.Majoritatea dintre ei nu isi indeplinesc obligatiile de serviciu care le revin,in special cei din sanatate asanumiti doctori pe care nu-i potí satura nici daca le-ai dá bani cu sacul.Toti vor numai salarii mari si pensii speciale.Eu locuiesc in Cehia dar aici nu am auzit de pensii speciale.Aici nimeni nu este mai presus de lege,nimeni nu este mai special indiferent de pozitia pe care o ocupa. Pensia maxima pe care o potí avea aici,indiferent cati ani si cati bani ai cotizat nu este mai mare de 30000 de coroane cehesti,deci in jur de 1200 de euro.Aici politicienii se mai gandesc si la oamenii de rand nu numai la buzunarele lor.Aici o operatie pe cord ii ceva normal.Té programeaza doctorul de familie,tu ca pacient iti poti alege doctorul,té opereaza in cateva zile mergi acasa,nimanui nu trbuie sa dai spaga sau sa platesti ceva.In schimb in Romania trebuie sa iti vinzi totul sa dai doctorilor chiar daca ai asigurare medicala si asta o spun din proprie experienta.Ramane- ti cu bine,iar cei care cer tot mai multi bani trebuie sa dea si ei de doua ori mai mult societati,numai asa ne putem misca din loc

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger