AcasăSOCIALProteste fără precedent în MAI. Se suspendă serviciul polițienesc!

Proteste fără precedent în MAI. Se suspendă serviciul polițienesc!

Vela refuză să aplice legea privind indemnizațiile pentru angajații MAI

Sindicaliștii din poliție au decis să treacă la măsuri radicale, amenințând că vor înceta activitatea, după modelul judecătorilor și al grefierilor. Aceștia au informații că majorarea salarială din ianuarie, pentru celelalte categorii de bugetari, printre care și angajații MAI, care este prevăzută în lege, nu este cuprinsă în bugetul pe anul viitor.  

Congresul Sindicatului Europol a decis să solicite în mod expres Guvernului garanții referitoare la modalitatea de aplicare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul acordării tranșei de 3/4 din salariul de bază. ”În caz contrar suntem nevoiți să luăm în calcul suspendarea serviciului polițienesc, în aceeași modalitate în care au procedat judecătorii și grefierii la începutul acestui an, când le-au fost periclitate pensiile speciale. Această formă de protest față de modul în care guvernanții ne tratează, va avea în vedere limitarea strictă a activității polițiștilor exclusiv pentru asigurarea evenimentelor urgente, semnalate prin SNUAU 112, fără desfășurarea altor activități curente cum ar fi soluționarea lucrărilor curente, dosarelor penale, verificarea persoanelor izolate/carantinate ori executarea acțiunilor. Este un mesaj ferm pe care vrem să îl transmitem celor care ne guvernează și care ne-au ignorat constant în această perioadă dificilă pentru întreaga societate”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Amânarea alegerilor, benefică pentru polițiști

Sindicaliștii din MAI spun că amânarea alegerilor pentru lunile ianuarie, februarie ar fi în avantajul polițiștilor, pentru că niciun partid nu ar îndrăzni să nu majoreze salariile bugetarilor, așa cum este prevăzut în lege. ”Am văzut că magistrații, împreună cu grefierii au suspendat activitatea, deși au aceleași interdicții ca și noi, potrivit legii, să facă astfel de proteste. Dovezile sunt incontestabile în acest sens, inclusiv pe portalul instanțelor vedem termene amânate datorită deciziei Colegiului Curții de Apel de a suspenda activitatea ca formă de protest. Și atunci o să ne raportăm la acest model de protest și o să-l implementăm și noi, în sensul că polițiștii se vor prezenta la serviciu și vor sta. Dacă avem apeluri de urgență vom interveni punctual. Însă în rest nu va face nimeni nimic. Am primit câteva semnale referitoare la buget și la imposibilitatea Ministerului Finanțelor de a plăti a treia tranșă de majorare prevăzută de Legea Salarizării, pentru toate categoriile de bugetari, mai puțin în Sănătate și Educație, care au primit înainte toate tranșele. Cîțu a spus că nu poate vorbi despre buget până nu vor stabili dacă se vor organiza alegerile parlamentare. Pentru noi ar fi mai bine dacă nu se vor organiza alegerile în decembrie, pentru că nimeni nu ar îndrăzni să nu acorde această majorare, acest fapt aducându-le pierderi de voturi”, a afirmat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

100 de copii pentru Vela

Săptămâna viitoare 100 de polițiști cu 100 de cărucioare cu copii se vor plimba prin fața sediului Ministerului Afacerilor Interne, în semn de protest pentru refuzul acordării indemnizației de 75% din salariu, pentru zilele libere neefectuate în cazul închiderii școlilor. Mai mult, polițiștii au de gând să-și lase copiii în fața ministerului pentru ca Vela să aibă grijă de ei. ”Dacă celălalt părinte nu beneficiază de timp liber, polițiștii ar trebui să primească indemnizația, însă la noi MAI a stabilit ca celălalt părinte, care nu lucrează în sistemul sanitar sau în sistemul de apărare și ordine publică, să își ia zile libere. Acum, cei de la minister ne-au comunicat că au cerut un punct de vedere Ministerului Muncii ca să știe cum vor proceda, chiar dacă legislația este clară. Dacă vorbim despre un chioșc cu o vânzătoare sau două vânzătoare ai căror soți lucrează în MAI înseamnă că patronul respectiv trebuie să închidă afacerea. Mai grav de atât, dacă o profesoară, învățătoare sau educatoare are un soț în MAI înseamnă că trebuie să-și abandoneze elevii ca să stea cu copiii acasă? Interpretarea celor de la MAI este, de fapt, să nu aplice deloc legea în cazul polițiștilor”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.396 afisari

7 COMENTARII

  1. Credeam ca citesc ziarul National nu gazeta de perete a sindicatelor din politie.De,naravul din fire…

  2. Mai, da mai scutiti-ma cu politia asta !!! M-am saturat sa citesc cine cu cine se cearta si ce mai solicita sefii lor sindicalisti „specialisti ” in datul cu parerea pe la Tv.

    • In țara asta guvernul n-a fost vreodată, in ultimele zeci de ani, in slujba țării sau a poporului… structura parazit…

  3. Johannos si Orban vor o Romanie fara sa plateasca angajatii si toti banii tarii sa mearga la societatile si acolitii politici ai acestor doi straini de tara.

  4. Atat Busteanul din varful dealului,cat si Guvenul lui,se doveste zi de zi,pas cu pas,ca sunt impotriva romanilor,a Romaniei. Suntem ultimii la toate capitolele care privesc Tara si pe romani,dar suntem primii unde este vorba de ce e mai rau. Nu le mai insir. Asa ca dragi romani,fiti in continuare de partea lor, cum zicea Tudor Vladimirescu, ” Tagma jefuitorilor.”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger