AcasăSOCIALProteste de amploare, după ce Termocentrala Mintia s-a închis DEFINITIV. Sute de...

Proteste de amploare, după ce Termocentrala Mintia s-a închis DEFINITIV. Sute de angajați concediați

protestProteste de amploare, după ce Termocentrala Mintia s-a închis DEFINITIV. Sute de angajați concediați

Termocentrala Mintia din Deva și-a închis porţile definitiv, după mai mult de jumătate de secol. 700 de angajaţi au rămas fără un loc de muncă.

Anterior, alți aproape 800 de mineri au fost dați afară de la exploatările de huilă din Valea Jiului, potrivit Hotnews. Persoanele concediate vor beneficia de plăţi compensatorii, care vor fi acordate într-o singură tranşă, pe 5 august.

Foștii salariați au ieșit în stradă

A fost și un protest de amploare în fața Termocentralei Mintia. Zeci de persoane s-au adunat pentru a protesta în privința deciziei de închidere.

„Suntem în fața Termocentralei Mintia, unde i-am așteptat pe colegii noștri din schimbul 2 să iasă. O parte din ei sunt în spatele meu, și-au predat instalațiile. Am venit să marcăm acest asasinat energetic, închiderea unui colos industrial, singurul mare producător de energie electrică din zona de nord-vest a României. Odată cu închiderea acestui obiectiv, au fost trimiși acasă 700 de salariați”, a precizat liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

După concedierile colective, Complexul Energetic Hunedoara a angajat o firmă de pază care îşi desfăşoară activitatea la Termocentrala Mintia pentru a preveni furturile. De asemenea, o altă firmă, cu 50 de angajați, se ocupă cu menţinerea în siguranţă a instalaţiilor din cadrul unităţii.

Uzina Dacia și-a oprit activitatea

Uzina Dacia și-a oprit activitatea, pe fondul crizei cipurilor, care afectează întreaga industrie auto europeană. Pentru că lipsesc anumite componente electronice, mai multe secții ale uzinei de autoturisme nu mai pot funcționa. Criza s-ar putea adânci în a doua jumătate a anului din cauza cererii tot mai mari şi a ofertei limitate de microcipuri.

„Lipsa componentelor electronice continuă să afecteze in­dustria auto, inclusiv Dacia. Depunem toate eforturile pen­tru a limita impactul asupra producţiei şi lucrăm într-un ritm susţinut cu furnizorii noştri. Avem celule de criză la ni­velul direcţiilor de Supply Chain şi Achiziţii şi im­ple­men­tăm toate măsurile adecvate. Cu toate acestea, acti­vi­ta­tea uzinei Vehicule de la Mioveni este întreruptă luni 26 iu­lie”, transmit reprezentanții Dacia.

author avatar
Andreea Vlad