AcasăSOCIALProtest la Ministerul Transporturilor. Ceferiștii ies în stradă. Care le sunt revendicările

Protest la Ministerul Transporturilor. Ceferiștii ies în stradă. Care le sunt revendicările

Protest la Ministerul Transporturilor. Ceferiștii ies în stradă. Care le sunt revendicările (sursa foto: Facebook/Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN)

După ce luni sindicaliștii din Sănătate au ieșit în stradă, pentru a picheta  Ministerul Finanțelor și Parlamentul, se anunță un nou protest în Capitală, de această dată marți, în fața sediului Ministerului condus de către Cătălin Drulă.

Este vorba despre un demers sindical la care vor participa reprezentanți ai Confederației Meridian și de la Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.

”Confederația Sindicală Națională MERIDIAN și Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România resping măsurile de austeritate impuse de Guvernul României în contextul pandemiei COVID 19 și atrag atenția autorităților că investițiile în oameni asigură pacea socială, stabilitate politică și dezvoltarea durabilă a țării”, susțin sindicaliștii.

Aceștia au anunțat că au de gând să vină în Parcul Gării de Nord, din fața Ministerului Transporturilor, marți, începând cu ora 11. Protestul este programat să dureze două ore.

”Sistemul de transport feroviar din România se erodează de peste 30 de ani”

Sindicaliștii aduc în discuție situația din alte state europene, când vine vorba de dezvoltarea rețelei de transport feroviar. ”În majoritatea statelor UE, rețeaua de transport feroviar se dezvoltă și se modernizează de la an la an, însă în România, lipsa de viziune strategică, ecologică și socială a Guvernului ne subminează perspectivele unei mobilități durabile în serviciul cetățenilor și a mediului de afaceri. (…) Modernizarea României prin creșterea nivelului de coeziune teritorială, prin consolidarea convergenței economice și sociale sau prin asigurarea unei mobilități durabile, cu emisii scăzute de carbon în transporturi, nu se poate realiza fără investiții în dezvoltarea unui transport feroviar de marfă și pasageri.

Sistemul de transport feroviar din România se erodează de peste 30 de ani sub privirea unui STAT neputincios și nepăsător, care se autocanibalizează, surd fiind la strigătele disperate ale profesioniștilor și lucrătorilor din acest domeniu de activitate”, din câte s-a transmis, recent, într-un comunicat de presă.

Revendicările sindicaliștilor

Ceferiștii au mai multe solicitări, pe care speră că vor ajunge la urechile decidenților în măsură să găsească soluții la aceste revendicări. Și anume:

1. Aplicarea Legii privind Statutul Personalului Feroviar în anul 2021, cel puțin din perspectiva creșterilor salariale și a posibilității de a ieși cu 5 ani mai repede la pensie începând cu luna septembrie 2021, conform acestei legi;

2. Schimbarea trenurilor vechi cu trenuri noi, achiziționate pe fonduri europene;

3. Achiziționarea a 150 automotoare Desiro noi prin fonduri naționale și europene și includerea în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a achiziției a 139 rame electrice noi pentru sistemul de transport feroviar;

4. Asigurarea schimbului de generații prin cursuri de formare profesională la CENAFER și/sau SNTFC CFR Călători SA;

5. Desființarea Autorității pentru Reformă Feroviară;

6. Stoparea subcompensării CFR Călători și păstrarea gratuității călătoriei studenților pe calea ferată.

244 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger