AcasăSOCIALProtest la Ministerul Energiei. „Tăiați facturile uriașe la energie’’

Protest la Ministerul Energiei. „Tăiați facturile uriașe la energie’’

Protest la Ministerul Energiei. „Tăiați facturile uriașe la energie’’Protest la Ministerul Energiei. „Tăiați facturile uriașe la energie’’

Aproape că nu trece zi fără să se discute despre „criza facturilor uriașe” la energie și la gaze, în contextul în care nu sunt puțini românii care s-au trezit cu sume foarte mari pe facturile primite la principalele utilități, în ultima perioadă.

Mai nou, s-a anunțat că mai multe organizații plănuiesc să iasă în stradă, joi, de la ora 11. E vorba despre un protest ce va avea loc în fața Ministerului Energiei, condus de către liberalul Virgil Popescu.

Comunitatea Declic a transmis că e vorba despre un protest „prin care cere guvernanților reducerea facturilor pentru cetățeni, prin investiții verzi”. S-a mai aflat că în stradă vor ieși și reprezentanții organizațiilor Bankwatch România, Greenpeace și 2Celsius.

Factură uriașă, de peste un metru înălțime

„În semn de protest față de facturile uriașe primite la gaz și curent, cetățenii prezenți la acțiune vor tăia zeci de facturi în bucățele mici, pe care le vor preda într-un sac unui oficial din Ministerul Energiei”, s-a transmis într-un comunicat.

De asemenea, activiștii au în plan să aducă, simbolic, și o factură uriașă la energie, de aproximativ 1 metru și jumătate înălțime. „Este factura pe care guvernanții trebuie să o plătească, pentru lipsa investițiilor în energie regenerabilă”, au mai transmis aceștia.

E de menționat și faptul că în tot acest context s-a mai aflat că reprezentanții organizațiilor Declic, Bankwatch, Greenpeace și 2Celsius vor avea și o întrevedere cu oficialii din Ministerul Energiei, în cadrul căreia „Declic va depune peste 45.000 de semnături ale cetățenilor care susțin petiția, „Reduceți facturile la energie, prin investiții verzi’’.”

Petiția poate fi consultată aici.

Sute de mii de facturi greșite. S-a aflat chiar în ședința de Guvern

Protestul vine la doar o zi după ce un secretar de stat din cadrul Ministerului Energiei a anunțat, miercuri, de față cu premierul Ciucă și cu ceilalți miniștri care au participat la ședința de Guvern, că în urma controalelor s-au identificat peste 450.000 de facturi greșite la energie electrică.

„În urma controalelor care au fost desfășurate la toți furnizorii de energie electrică și gaze naturale, vă pot spune că, la nivelul săptămânii trecute, au fost identificate un număr de 89.195 de facturi greșite la gaze naturale, iar la energie electrică au fost identificate peste 450.000 de facturi greșite.

În urma acestor controale desfășurate de ANPC, s-a identificat nerespectarea clauzelor contractuale și aplicarea neadecvată a Ordonanței 118/2021, dispunându-se refacerea acestor facturi ce au fost întocmite greșit. Procesul este în desfășurare, peste jumătate dintre facturile la energie electrică au fost refăcute și urmează să avem datele actualizate la sfârșitul săptămânii, în care suntem convinși că vom atinge targetul în ceea ce privește refacerea acestor facturi întocmite greșit inițial de furnizorii de energie electrică și gaze naturale”, a precizat Dan-Dragoș Drăgan, la începutul ședinței din 2 februarie a Executivului.