AcasăSOCIALPROTEST la Galați. Zeci de poliţişti de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă...

PROTEST la Galați. Zeci de poliţişti de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă au refuzat să intre la muncă

sursa foto: stiripesurse.ro

După recentul protest al cadrelor didactice, care au ieșit în stradă, în Capitală, în Piața Victoriei, mărșăluind apoi de la sediul Guvernului la Cotroceni, de această dată polițiștii din penitenciare își manifestă nemulțumirile.

Deja un prim semnal a venit de la Galați. Acolo unde zeci de poliţişti de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi au refuzat sa mai înceapă munca, miercuri dimineaţa, la intrarea în tură, potrivit Agerpres. Totul, în semn de protest faţă de condiţiile grele în care lucrează şi de nivelul scăzut al salariilor.

În timp ce protestatarii au rămas în faţa penitenciarului, deţinuţii sunt supravegheaţi de colegii din tura de noapte. Protestul de miercuri va dura patru ore. Și are loc după ce, marţi, poliţiştii de la Penitenciarul Galaţi s-au aflat în grevă japoneză.

E de precizat că acţiunea de protest este organizată de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare şi de Sindicatul Phoenix, potrivit aceleiași surse.

Ce revendicări au protestatarii

În acest context, s-a aflat că protestatarii cer Guvernului sa elimine inechităţile salariale din sistemul public prin aplicarea integrală a Legii 153/2017.

Totodată, se solicită acordarea normei de hrană şi a normei de echipare la valorile actualizate, stoparea modificării legii pensiilor militare în privinţa vârstei de pensionare şi a calculului pensiilor precum şi anularea interdicţiei angajărilor în sistemul penitenciar pentru ocuparea funcţiilor şi posturilor vacante, deficitul de personal fiind foarte mare.

SNPP: În luna iunie vom crește blocajul de la minim 4 ore la minim 4 zile, dacă revendicările sunt ignorate

De altfel, Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare SNPP anunța, recent, într-un comunicat, că încă din 28 mai a fost începută o acțiune de strângere de semnături „pentru blocarea activităților din Poliția Penitenciară prin refuz de muncă suplimentară” în data de 31 mai, începând cu ora 06.30. Și că organizațiile sindicale au centralizat peste 5.000 de semnături pentru încetarea activității prin refuzul muncii suplimentare.

Sindicaliștii avertizează că, în cazul în care guvernanții le ignoră solicitările, în luna iunie vor crește „blocajul de la minim 4 ore la minim 4 zile” și că s-ar putea ajunge la mitinguri în fața unităților Poliției Penitenciare.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul SNPP:

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare SNPP afiliat la Federația PUBLISIND și Blocul Național Sindical, a declanșat din 28 mai 2023 adunarea de semnături pentru blocarea activităților din Poliția Penitenciară prin refuz de muncă suplimentară pe data de 31.05.2023 începând cu ora 06,30.

Toate sindicatele afiliate PUBLISIND (Penitenciarele Satu-Mare, Iași, Pelendava, Brăila și Mărgineni), Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar FSSP și Federația Polițiștilor de Penitenciare FPP declanșează de asemenea blocarea activităților din Poliția Penitenciară prin refuz de muncă suplimentară pe data de 31.05.2023 începând cu ora 06,30.

Organizațiile sindicale care participă la acțiunea de protest de miercuri 31 mai 2023 totalizează peste 8.000 de membri de sindicat din 12.500 de salariați și acoperă TOATE unitățile din Poliția Penitenciară.

În cadrul unei reacții comune la disprețul cu care guvernanții tratează polițiștii de penitenciare, organizațiile sindicale au centralizat peste 5.000 de semnături pentru încetarea activității prin refuzul muncii suplimentare, cu următoarele revendicări:

1. Acordarea salariilor prevăzute în Legea-cadru nr 153/2017

2. Aplicarea legii pensiilor militare fara modificări

3. Actualizarea și indexarea pensiilor militare

4. Plata normei de hrană la valoarea actualizata, fără plafonări

5. Plata normei de echipare la valoarea actualizată, fără plafonări

6. Plata salariului de grad la valoarea actualizată, fără plafonări

7. Deblocarea posturilor vacante

Numărul minim de posturi necesare în Poliția Penitenciară este de 20.000 conform standardelor aprobate. În prezent sunt ocupate 12.500 de posturi (în scădere) din 16.050 prevăzute. Cu toate acestea Guvernul blochează concursurile în timp ce modifică pensiile militare ceea ce va genera un exod din întreaga structură de apărare națională.

Acțiunea din 31 mai 2023 va demonstra că Poliția Penitenciară se menține funcțională doar pentru că salariații acceptă să presteze muncă suplimentară într-un volum unic în România. Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus, generează blocaje chiar și pe termen scurt în special în sectorul operativ.

Personalul operativ se va prezenta la serviciu dar nu va intra în unități. Turele operative intrate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate, apelul deținuților nu se poate realiza, iar o serie lungă de structuri și activități se blochează (vizite, plimbări, puncte de lucru, prezentări la instanțe etc). Acțiunea va fi menținută pe durata a cel puțin 4 ore.

Decizia de reluare a activităților sau de menținere a refuzurilor de muncă suplimentară aparține sindicatelor organizatoare și va reprezenta voința membrilor de sindicat semnatari. Acțiunea de miercuri 31 mai 2023 reprezintă un prim avertisment pentru guvernanți precum și dovada că suntem determinați să încetăm activitățile.

În luna iunie vom crește blocajul de la minim 4 ore la minim 4 zile, dacă revendicările noastre sunt ignorate, acțiunea urmând să fie susținută cu mitinguri în fața unităților Poliției Penitenciare. Guvernul va trebui să identifice soluții alternative pentru misiunile de pază, escortare și supraveghere din penitenciare, precum și pentru alte misiuni!”

author avatar
Andrei Coman
276 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger