AcasăSOCIALProtest în ușa președintelui Iohannis, la Cotroceni. Sindicaliștii scandează „Guvernul tace! Noi...

Protest în ușa președintelui Iohannis, la Cotroceni. Sindicaliștii scandează „Guvernul tace! Noi nu!” – VIDEO

Protest în ușa președintelui Iohannis, la Cotroceni. Sindicaliștii au ieșit în stradă: ”Guvernul tace! Noi nu!” - VIDEO

Zeci de persoane au venit, luni, în zona Palatului Cotroceni, pentru a protesta, în speranța că astfel se vor face auziți și văzuți mai bine.

Demersul din ușa președintelui Iohannis reunește sindicaliști din diverse domenii, inclusiv din rândul polițiștilor, mai precis ai Sindicatului Național al Polițiștilor și personalului Contractual, condus de Dumitru Coarnă, care au venit să protesteze la sediul Președinției nu doar din Capitală.

SNPPC: ”Cerem doar respectarea legilor”

”Guvernul tace! Noi, nu! Continuăm protestele. Astăzi, 18 ianuarie, între orele 10,00-12,00, suntem la Palatul Cotroceni. NU CEREM MAJORĂRI SALARIALE ȘI PENSII MĂRITE, CEREM DOAR RESPECTAREA LEGILOR 153/2017 ȘI 223/2015, NEALTERATE DE OUG 226/2020! Dacă Guvernul cere polițiștilor să respecte legea, noi cerem să o respectăm cu toții! Protestul nostru nu e doar pentru noi, e pentru toți angajații din România, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediul privat!”, sună mesajul transmis de către reprezentanții SNPPC, pe fondul acestui protest.

În stradă au ieșit și sindicaliștii Cartel Alfa, confederație care a anunțat încă de zilele trecute că s-a decis un program de acțiuni de protest, care să includă ”Caravana drepturilor sociale”, care a pornit, din 14 ianuarie, din Baia Mare, cu un miting în fața prefecturii locale, urmând ca pe 18 ianuarie să ajungă în Capitală, cu oprire la sediul Președinției.

Conform planului sindicaliștilor Cartel Alfa, protestul se va muta, zilele următoare, la sediul partidelor politice din arcul de guvernare (19 ianuarie) și la Ministerul Finanțelor Publice (20 ianuarie).

 


Săptămâna trecută, la momentul la care au anunțat aceste acțiuni de protest, oficialii Cartel Alfa au anunțat că motivele care au la baza acestei decizii de declanșare a programului de acțiuni de protest sunt:

”Politica de austeritate în domeniul salarizării:

salariul minim garantat în plată crescut cu doar 41 lei net. În stabilirea acestei modificări arbitrare a salariului minim guvernul a negat propria formulă de calcul, de asemenea ignorând legislația în vigoare;
Inghețare a unor drepturi salariale, deși piața muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE[1], iar în ceea ce privește cosul brut al orei de muncă este la 35% din media UE[2];

Înghetarea creșterii pensiilor și lipsa justitței sociale în sistemul de pensii;

Blocarea modificarii actualei legi a dialogului social, L62/2011.

Deși proiectul de modificare a Legii 62, elaborat cu consultarea partenerilor sociali în ultimii cinci ani se află în faza de raport final, adoptarea ei trenează și nu este asumată de actuala coaliție de guvernare.

Lipsa posibilitatii efective de negociere a contractelor colective de muncă sectoriale sau la nivel național. Blocarea negocierii la nivel de sector în ultimii 10 ani a condus la aplatizarea grilei salariale și alinierea salariilor la nivelul salariului minim sau puțin peste, un nivel care nu permite lucrătorilor un trai demn din munca lor. În distribuția salariilor din România regăsim 1,6 mil lucrători cu normă întreagă la nivelul salariului minim, însă ceea ce este și mai îngrijorător, jumătate din totalul lucrătorilor au salarii sub 2700 lei brut, valoarea care depăște cu foarte puțin salariul minim). Negocierea colectivă, prin contractele colective de muncă, este singurul instrument care poate conduce la o așezare echitabilă a salariilor în funcție de calificări, experiență și alte criterii, iar acest instrument este inutilizabil din cauza piedicilor legislative din Legea 62/2011.

Politica fiscală care dezavantajează lucrătorul (43,5% taxe sociale și impozit, față de de 2,45% angajator (pe bază de obligații internaționale),
distribuirea inechitabilă a creșterii economice: 52% către capital și cca 38% către lucrători, cu mult mai jos decât media UE, de 47,8% către lucrători.

Lipsa respectului față de legislația în vigoare a guvernului și partidelor politice parlamentare din coalitțe, ex.:
– Nerespectarea prevederilor legii cosului minim de trai decent (în declarații și program de guvernare) în stabilirea salariului minim garantat în plată, cât și a prevederilor salariului minim european

– blocarea în Parlament a OUG 79/2017 (transfer taxe de la angajator către lucrător), drept care numeroși angajatori în continuare nu fac modificarea creșterilor salariilor brute.”

267 afisari

2 COMENTARII

  1. Ce bine ne ” conduc ” liberalii, numai la ei se gandesc, sa vanda activele tarii, sa lase tara fara nimic, avem ce meritam

  2. Cum fraților, ați uitat cum scandați la ușa lui Băse cu sloganul profund democratic ”ieși afară javră ordinară”?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger