AcasăSOCIALProtest în fața Gării de Nord! Studenții și-au strigat drepturile (VIDEO)

Protest în fața Gării de Nord! Studenții și-au strigat drepturile (VIDEO)

protestProtest în fața Gării de Nord! Studenții și-au strigat drepturile (VIDEO)

Un protest al studenților față de pierderea gratuității pentru călătoriile cu trenul a avut loc vineri în fața Gării de Nord.

Zeci de reprezentanți ai studenților s-au adunat în fața Gării de Nord din București, nemulțumiți că nu vor mai putea călători gratuit cu trenul.

„Scopul comemorării face referire la decizia Guvernului de a limita dreptul studenților la transport feroviar gratuit, fără existența unui minim dialog cu reprezentanții studenților, deși asemenea decizii cu impact asupra accesibilității, echitabilității și riscului de abandon trebuie, în primul rând, stabilite prin consultarea tuturor actorilor interesați.

De asemenea, comemorăm lipsa de interes a decidenților pentru un dialog deschis cu reprezentanții studenților, atât în lumina eliminării dreptului la gratuitate, cât și în ceea ce privește problemele și nevoile sistemului de învățământ superior”, au transmis reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), într-un comunicat de presă.

Aceștia anunță acțiuni și în alte orașe.

Studenții vor avea 50% gratuitate la călătoriile cu trenul

Premierul Florin Cîțu a anunțat după ședința de Guvern de miercuri că transportul studenților cu trenul nu va mai fi gratuit și că se revine la reducerea de 50%, cum era până în februarie 2017.

„Este vorba despre acea gratuitate introdusă de PSD în 2017 pentru transportul studenților. Se modifică și se revine la 50%. Eu nu văd un capăt de țară și dau exemple alte țări cu putere financiară mai mare din Europa.

În Belgia studenții au până în 50% reducere putând să aleagă într-o gamă largă de oferte, în Bulgaria studenții până în 26 de ani au 50% reducere, în Cehia elevii și studenții între 18 și 26 de ani au reducere de 75%, în Croația studenții au reducere de 50% la un număr nelimitat de călătorii, în Estonia studenții au 30%, în Finlanda 30%, studenții și elevii au reducere în Franța de 50% reducere în transportul feroviar.

În Grecia nu există reduceri generale, în Irlanda reducerile variază între 40 și 50 %, în Italia tinerii până în 30 de ani, deci nu doar studenții, beneficiază de o reducere între 30 și 50%. În Luxemburg au transport gratuit, în Polonia 51% reducere, Portugalia 25%. România era țara care era în afara sistemului. Toate celelate țări mai dezolvate nu oferă gratuitate”, a spus Florin Cîțu.

author avatar
Andreea Vlad