Pensionarii cu dizabilităţi ies, luni, în stradă, în Capitală, mai exact în Piata Victoriei, unde se află și sediul Guvernului, pentru a protesta. Totul, în contextul recalculării pensiilor.
Pensionarii cu dizabilităţi participă luni, în Piaţa Victoriei, între orele 10.00 – 14.00, la un protest organizat de Federaţia Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România.
Ei sunt nemulţumiţi de „diminuarea pensiilor” cu procente „cuprinse între 40 şi 80%”, potrivit Agerpres.
Șefa Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR) a explicat motivele pentru care oamenii vor ieși la acest protest, menționând că ar urma să participe persoane din toată țara, așadar nu doar din Capitală.
„S-au anunţat persoane din toată ţara (n.r.- că participă). Fac menţiunea că cei care protestează sunt persoane cu handicap, persoane cu afecţiuni grave, cu boli cronice, persoane imobilizate care expun unui risc din punct de vedere al sănătăţii. Prin urmare, nu ne putem aştepta la o prezenţă masivă.
Dar şi o singură persoană dacă este obligată să iasă în stradă şi să protesteze arată o mare problemă – persoanele cu dizabilităţi care au lucrat în condiţii de handicap şi care au îndeplinit stadiul de cotizare contributiv prevăzut de lege se confruntă acum cu anularea recunoaşterii acestui drept din Legea 360, iar pensiile recalculate ale acestor persoane sunt diminuate cu procente între 40 şi 80%”, a declarat pentru sursa citată Daniela Tontsch, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.
„Vor să ne anuleze un drept câştigat şi să ne ofere un ajutor social”
Conform precizărilor acesteia, pensionarilor cu dizabilităţi li se „amputează un drept”, pentru că pensia reprezintă „un drept de proprietate”.
„Astăzi practic li se amputează un drept. Pensia este un drept de proprietate pe care aceşti domni guvernanţi vor să îl înlocuiască cu un ajutor social”, a afirmat Tontsch.
În opinia sa, Guvernul este „incoerent” în ceea ce face şi ceea ce comunică. Și a făcut trimitere la spusele premierului Marcel Ciolacu, urmate de înființarea unui grup de lucru la nivelul Ministerului Muncii, condus de către Simona Bucura Oprescu. „Iniţial, premierul a anunţat elaborarea unei legi distincte pentru îndreptarea aceste inechităţi. După care s-a înfiinţat grupul de lucru la nivelul Ministerului Muncii. Între timp a ieşit premierul cu declaraţia că va discuta cu Comisia Europeană şi va îndrepta această inechitate faţă de persoanele cu dizabilităţi, mineri şi alte categorii afectate. Iar vineri noi am primit din partea Ministerului Muncii propuneri de modificare a Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Vor să ne anuleze un drept câştigat şi să ne ofere un ajutor social. (…) Legea 448 este cu totul altă lege. Legea pensiilor este o lege care prevede un drept câştigat. Nu putem să acceptăm un ajutor social în locul unui drept câştigat”, a mai declarat preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.
Reprezentanţii consiliului consideră că noile modificări legislative din Legea nr. 360/2023 „anulează recunoaşterea” unui stagiu de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilităţi.
„Această lege introduce o formulă de calcul care are la bază aplicarea unui stagiu de cotizare uniform de 25 de ani, fără a ţine cont de stagiile reduse recunoscute anterior pentru persoanele cu dizabilităţi grave şi accentuate, ceea ce produce o diminuare semnificativă a pensiilor acestor persoane. La fel de grav este că persoanele cu dizabilităţi care se vor pensiona în baza Legii 360/2023 şi vor beneficia de stagiul redus de cotizare, vor avea pensii mai mici ca indemnizaţia socială de 1.200 lei”, se precizează într-un comunicat remis presei.
Ce spunea Ciolacu zilele trecute
Vă amintim că la începutul ședinței de guvern de miercuri, 11 septembrie, premierul făcuse referire la soluționarea problemelor în cazul pensiilor persoanelor cu dizabilități. „Lucrăm acum și la soluționarea problemelor pensionarilor mineri și a celor cu dizabilități. Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni și ei nu au nicio vină că statul a schimbat de mai multe ori regulile legate de pensionare din interese de moment.
Însă, fiți sigur că voi rezolva prin dialog cu Comisia Europeană, ajungând la o înțelegere corectă, nu prin acțiuni populiste cu proiecte fantomă depuse acum în Parlament, ce modifică legea asumată anul trecut prin PNRR și votată de toate partidele”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern din 11 septembrie.