AcasăSOCIALProtecționismul alimentar, bomba cu ceas a inflației și foametei

Protecționismul alimentar, bomba cu ceas a inflației și foametei

Protecționismul în creștere exacerbează haosul de pe piețele mondiale de alimente provocat de războiul din Ucraina, guvernele luând măsuri drastice împotriva exporturilor de produse de bază, inclusiv cereale, ulei de gătit și leguminoase.

Explozia prețurilor la alimente și, în unele cazuri, amenințarea unor tulburări sociale au dus la o creștere a numărului de exportatori care interzic vânzările în străinătate sau pun în aplicare alte restricții, cum ar fi taxele sau cotele.

Aceste măsuri protecționiste nu au făcut decât să crească și mai mult factura importurilor de alimente pentru țările care depind de piețele internaționale pentru mâncare, lovind unele dintre cele mai sărace din lume.

Beata Javorcik, economist-șef la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a avertizat că protecționismul nu va face decât să crească artificial prețurile, aflate deja la niveluri record, alimentând insecuritatea alimentară la nivel mondial. „Acest lucru va crește ratele sărăciei la nivel mondial. Iar în situații extreme, ar putea determina regimurile autoritare să devină mai opresive”.

Înainte de invazia Ucrainei, secetele și restricțiile Covid-19 au dus la creșterea prețurilor internaționale la alimente. Războiul a determinat 23 de țări să apeleze la protecționism alimentar, potrivit think-tank-ului american International Food Policy Research Institute (IFPRI).

Ponderea produselor restricționate în comerțul alimentar mondial, măsurată în calorii, a fost de 17 %, același nivel înregistrat în timpul crizei alimentare și energetice din 2007-2008.

Luna trecută, Indonezia a devenit cea mai recentă țară care a anunțat o interdicție de export, oprind vânzările de ulei de palmier în străinătate. Această marfă este cel mai comercializat ulei vegetal din lume, fiind utilizat în orice, de la prăjituri la produse cosmetice.

A fost o nouă lovitură pentru consumatorii care se confruntă deja cu o creștere a prețurilor la gătit din cauza invaziei Ucrainei, unul dintre principalii furnizori de ulei de floarea-soarelui. Supermarketurile din UE și din Marea Britanie au raționalizat uleiul de gătit, deoarece cumpărătorii s-au grăbit să își facă rezerve.

Decizia luată de principalul exportator de ulei de palmier a însemnat că, împreună cu uleiul de floarea-soarelui din Ucraina și Rusia, peste 40 % din livrările de pe piața internațională de ulei vegetal au devenit greu accesibile.

David Laborde, cercetător senior la IFPRI, a avertizat că restricțiile la export au creat un efect de domino, reducând oferta în toată lumea. În cele din urmă, protecționismul alimentar “va submina sistemul comercial global”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
410 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger