Cauta

Propagandă deșănțată pentru mini-centralele nucleare americane. Pot fi instalate și în ”sufragerie”!

Reactoarele modulare mici (SMR), pentru care România va trebui să se împrumute de cel puțin 9 miliarde de dolari, sunt atât de sigure, spun americanii, încât ar putea fi amplasate și în sufragerie, sau ceva de genul acesta. Propaganda pentru a convinge lumea că totul este în regulă te face să crezi că e bătaie pe ele la nivel mondial, când acestea nici măcar nu au ajuns în faza de prototip și testare. Dar SMR-ul rezistă și la cutremure, și dacă să prăbușește un avion peste ele, și se opresc singure, fără apă, operator, computer sau electricitate.

Citind cursul despre reactoarele modulare mici americane, organizat de Nuclearelectrica pentru specialiștii români din sectorul nuclear și finanțat de americani, mai că-ți vine să te duci să cumperi și tu vreo 10. Dar propaganda nu s-a oprit aici, căci în ultima vreme au apărut tot mai multe materiale promoționale despre cât de minunate sunt mini centralele nucleare, care au culminat cu o emisiune la TVR1 duminică seara, la oră de vârf, un elogiu la adresa SMR, emisiune finanțată și ea de Ambasada SUA la București. Până acum se știe doar că reactoarele modulare vor depăși suma enormă și nesustenabilă de 9 miliarde de dolari și că nu există nicio certitudine în ce privește data de punere în funcțiune a acestora, pentru că nici prototipul nu este gata și nu se știe cum se vor comporta, dat fiind că niciun reactor modular nu a fost pus în funcțiune.

Cursul încearcă, fără succes, să facă lumină în selectarea amplasamentului de la Doicești, deși se arată că urmează să fie evaluat impactul asupra mediului, analize geotehnice de subsol și estimări ale costurilor specifice proiectului din România. Dacă amplasamentul pică la teste, ce se va întâmpla cu firma privată care deține fosta termocentrală de la Doicești și care a primit în dar 50% din acțiunile societății care va deține viitoarele reactoare modulare? Și întreb asta pentru că, potrivit schemei cu riscurile teritoriale, întocmită de ISU Dâmbovița, în comuna Doicești există riscuri de cutremure, alunecări și prăbușiri de teren, de inundații, accidente chimice, accidente grave de transport, precum și risc de eșec al utilităților publice.

Zero riscuri!

”Cât de serioasă este amenințarea pe care o astfel de centrală o reprezintă pentru mediu și pentru viețile a aproximativ 100.000 de locuitori, aflați în zona de potențial risc?”, se pune întrebarea în cursul american. Aflăm astfel și răspunsul. Și anume că acest tip de tehnologie avansată este  proiectată din punct de vedere al securității nucleare pentru a putea fi utilizată în apropierea comunităților.

”La finalul lunii octombrie 2022, Comisia de Reglementare Nucleară din SUA a emis raportul final de evaluare privind metodologia NuScale pentru zona de planificare la urgență care se limitează la perimetrul amplasamentului centralei, respectând standardele cele mai înalte de siguranță pentru locuitorii din imediata apropiere a centralei. Această zonă de excludere limitată la perimetrul amplasamentului este posibilă datorită caracteristicilor unice de securitate nucleară ale proiectului SMR NuScale. Proiectul NuScale are sisteme de securitate nucleară complet pasive, care garantează că reactoarele se vor opri în siguranță și se vor autorăci, pe termen nelimitat, și realizează acest lucru fără a fi nevoie de intervenția unui operator sau a unui computer, de alimentare cu curent alternativ sau continuu sau de adăugarea de apă, o premieră pentru tehnologia reactoarelor cu apă ușoară”, se arată în cursul SMR.

Se pregătește amplasarea la blocuri

Asta înseamnă că și în cazul unei pene de curent, reactorul modular NuScale se poate opri în condiții de maximă siguranță, automat și poate trece într-o stare de protecție maximă pentru personal și mediu pe o perioadă nedefinită, se precizează în documentul citat. Reactoarele modulare au șapte straturi de protecție pentru a asigura cele mai înalte standarde de securitate pentru populație și mediul înconjurător, clădirea reactoarelor NuScale este rezistentă la cutremure, perturbări geomagnetice și alte evenimente naturale, evenimente generatoare de impulsuri electromagnetice sau impact al aeronavelor. ”Pentru că este extrem de sigură, tehnologia NuScale permite amplasarea centralelor în imediata apropiere a locuințelor”, ne liniștesc americanii. În ce privește deșeurile nucleare, situația e sub ”control”, pentru că, fiind mai micuțe decât reactoarele de la Cernavodă, produc și mai puține deșeuri(?!).

Ultimele stiri

  • Războiul clanurilor/Interlopii dau mare tun în „5”!
  • Legea achizițiilor publice, impusă de Bruxelles, dedicație pentru multinaționale
  • Basel III Endgame. Cotitul drum al reformelor bancare
  • Revoltă în UE împotriva Ucrainei. Agricultorii, deciși s-o schimbe pe Ursula
  • Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a premiat excelența olimpicilor preșcolari
  • Italia poate trimite 6 echipe în Champions League
  • Cartonaș roz! Cum sună noua regulă în fotbal
  • Culmea obedienței. Europenii au știut că vaccinul Covid este periculos
  • Ce s-a întâmplat cu revoluția mașinilor electrice?
  • Stagflația bate la ușa celei mai mari economii din lume?
  • Exit mobile version