AcasăSOCIALProLex acuză: Directorii de Poliție Locală, puși de primari doar pe pile

ProLex acuză: Directorii de Poliție Locală, puși de primari doar pe pile

Polițiștii locali, batjocoriți de directorii puși pe pile de primari

Președintele Sindicatului ProLex arată faptul că imaginea proastă pe care o au polițiștii locali este cauzată, în principal, de primari, care pun pe pile șefi la aceste instituții, fără să conteze competența. Mai mult, unii directori au ajuns să-și bată joc de cetățeni, trimițând la ordine publică polițiști locali specializați doar pe protecția mediului, care nu au nici măcar permis de port-armă.

Despre polițiștii locali incompetenți, grași și bolnavi auzim doar după alegerile locale, când noii primari fac scandal și arată cu degetul spre această instituție doar pentru a schimba directorul și a-și pune propriul om, spun sindicaliștii de la ProLex.

”Toți directorii sunt puși de către primari, nu după o selecție în care sunt verificate competența, cunoștințele legislative și, eventual, experiența managerială, ci după relația personală sau gradul de servilism. În cele mai multe situații, angajările în Poliția Locală și la stat, în general, se fac pe pile. Iar cele mai multe reorganizări vizează scăparea de ai lor, ca să vină ai noștri. La Poliția Locală Sectorul 1 le-au băgat acum în fișa postului rutier și ordine publică la toate direcțiile. Păi oamenii ăia nu au cursuri de specializare, nu au dreptul să poarte arme, deci ies pe stradă oameni care nu au nicio legătură cu ordinea publică. Pe cei de la ordine publică i-au băgat la protecția animalelor, iar pe cei de la protecția animalelor, la ordine publică. Au făcut permutări. Au trimis polițiști locali de la protecția mediului să păzească școlile, deși nu au niciun fel de pregătire și sunt acolo ca element de decor”, ne spune Vasile Lincu, președintele ProLex. În fapt, eficiența sau ineficiența structurilor de poliție locală este dată de cel ce conduce, directorul pus de primar sau chiar de primar, susțin sindicaliștii. Culmea ipocriziei este atunci când criticul este chiar primarul, adică cel responsabil de managementul acestei structuri. ”Cetățenii nu știu faptul că cei ce sunt la conducerea Poliției Locale fac angajările, stabilesc atribuțiile din fișele posturile, misiunile și evaluează activitatea profesională a fiecărui angajat”, a afirmat președintele ProLex, Vasile Lincu.

Habar nu au să întocmească fișa postului

Directorii sau primarii, după caz, nu știu să întocmească fișa postului cu atribuții specifice structurii, făcând un ”ghiveci” prin stabilirea aceluiași polițist local atribuții din mai multe domenii, deși acesta a fost angajat și specializat doar pe unul dintre acestea, arată sindicaliștii de la ProLex. ”Spre exemplu, polițiștii locali cu atribuții în domeniile circulație pe drumurile publice și ordine și liniște publică au urmat cursuri de specializare în unitățile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne, beneficiind de aceeași pregătire și durată a acesteia, ca a tuturor agenților de poliție angajați din sursă externă. În aceste condiții, nu are cum să fie eficient pe ordine publică un polițist local cu atribuții în domeniile protecției mediului, disciplinei în construcții sau comerțului stradal”, ne-a precizat Vasile Lincu, președintele ProLex.

Nu vor să-i scoată la pensie

Polițiștii locali înaintează în vârstă, apar bolile și peste tot se fac reorganizări ca să scape de ei, având în vedere că la 60 de ani nu mai poți să-i trimiți în stradă, potrivit ProLex. ”Am găsit însă o formulă pentru instanță pentru a le recunoaște grupa de muncă, ca să se pensioneze mai repede. Am deschis acțiuni în toată țara, pentru a le acorda reduceri de la trei luni la un an. Unii directori și primari fac însă presiuni asupra oamenilor ca să renunțe la acțiunile în instanță, deși nu îi afectează financiar. Asta ar însemna ca polițistul local va ieși la pensie nu la 65 de ani, cât iese acum, ci la 60 de ani, iar în viitor, pentru cei care s-au angajat după 2011, la 50 de ani”, ne-a mai spus președintele ProLex, Vasile Lincu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.700 afisari

2 COMENTARII

  1. Această mizerie trebuie desființată de urgență!!!!!!!

    HUOOO PSD, HUUUO PNL, HUUUOOOO USR!!!!!!

  2. Servilismul politic există si la Politia Nationala..cum va explicati ca postul de sef al IGPR este o functie politica…SIMPLU…partidele aflate la guvernare vor sa aiba control total al politiei punand in acea functie un pupator in cur…dupa care acest slugoi va numi in functiiile de conducere…IPJuri…Directii…alte servicii MAI alti slugoi. La Politia de frontiera este hegemonia Ardealului…dupa Aurica Neagu la coducere au fost numai ardeleni ..Nelutu Pop….Buda…acum Bute…toti din filiala PSD sau acum a PNL ardeleneasca .Pai daca s-ar scoate domnilor la concurs aceste functii cine ar mai pupa inelul la mizerabilele de partide …nimeni ca dee un concurs corect ar fi si o eficienta si mai mult profesionalism al politiei..dar nu se vrea acest lucru ci doar inrobirea poliției de politic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger