Primăria Sectorului 3 intenționează să transforme Bulevardul Unirii în cea mai mare zonă pietonală din România. Conform proiectului, zona cuprinsă între Piața Alba Iulia și Piața Unirii ar urma să fie reorganizată complet prin construirea unui pasaj care să mute traficul auto în subteran, iar la suprafață, toată zona să devină spațiu pietonal, amenajată cu spații verzi generoase, spații de joacă și zone comerciale.
Proiectul este unul complex, pasajul subteran având 3 niveluri: primul nivel va avea o parcare subterană pe toată lungimea bulevardului, după modelul parcării subterane de sub bulevardul Decebal; nivelul 2 va prelua circulația de pe străzile adiacente bulevardului și va avea, de asemenea, spații destinate parcării autovehiculelor; cel de-al treilea nivel va prelua circulația de pe traseul principal Bulevardul Unirii – prin amenajarea de benzi de circulație pe două sensuri de deplasare, cu câte 2 benzi pe sens.
Zonă pietonală și spații verzi pe 20 de hectare
Zona pietonală va avea peste 200.000 de metri pătrați. Ca exemplu, zona pietonală din centrul Vienei are aproximativ 80.000 de metri pătrați.
Proiectul Primăriei Sectorului 3 prevede o zonă cu o componentă pietonală, cu spații verzi de tipul “pădure în oraș”, cu mobilier urban modern, mai multe locuri de joacă pentru copii, restaurante, zone comerciale și alte facilități.
În subteran, primele două niveluri vor găzdui aproape 3.000 de locuri de parcare pentru autoturisme, motociclete, stații de încărcare pentru mașini electrice, spații de parcare pentru biciclete. Totodată, proiectul include 33 de puncte de acces pietonal, 17 puncte de acces auto, 8 stații de autobuz, câte 4 pe fiecare sens.
„Majoritatea PNL-USR face rău cetățenilor”
Consilierii locali PNL-USR refuză însă sistematic să voteze pentru începerea acestui proiect, acuză primarul Robert Negoiță, proiectul fiind respins de mai multe ori de consilierii majorității din Consiliul Local Sector 3.
„Din păcate pentru locuitorii Sectorului 3, consilierii PNL și USR votează nejustificat împotriva acestui proiect. De ce? Păi nu au niciun motiv real, singurul lor argument e cel politic, să blocheze tot. Și nici nu își dau seama, iar dacă își dau e și mai grav, cât de mult rău fac acestei comunități, cetățenilor sectorului. Eu mă întreb ce o să le explice acestora când o să îi întrebe de ce nu s-a făcut acest proiect extraordinar pentru Sectorul 3, pentru București, dar pentru țara noastră în general. Nu puteam să îmi imaginez că există oameni care nu își doresc să fie mai bine, să scăpăm de poluare, de noxe, să avem parcări, să avem o zonă atât de extinsă cu pădure chiar în mijlocul orașului. O zonă care să ne pună, din acest punct de vedere, cu adevărat pe harta Europei. Dar uitați că există, o spun cu foarte mult regret”, ne-a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.