Cauta

Proiect PNL. Neplata amenzii de circulație te lasă fără permis

După închisoarea contravențională, parlamentarii vor să-i lase și fără permise de conducere pe șoferi

Deputații liberali au depus un proiect de lege prin care vor să-i forțeze pe șoferi să-și plătească amenzile de circulație în termen de maximum 60 de zile. În caz contrar, șoferii vor rămâne, automat, fără permis, până la achitarea integrală a amenzii. Este pentru a doua oară când parlamentarii vor să strecoare o astfel de aberație legislativă, care constituie cel puțin un abuz.

Pe motiv că au vorbit ei cu niște polițiști și au aflat că românii nu-și plătesc amenzile de circulație, deputații PNL au emis un proiect de lege care prevede suspendarea permisului auto pentru aceștia. În primul rând, polițiștii nu au de unde să știe dacă cei sancționați contravențional și-au plătit sau nu amenda, atâta timp cât aceasta se achită la direcțiile fiscale, iar bazele de date ale celor două entități nu sunt interconectate.

În al doilea rând, este un abuz grosolan să suspenzi permisul de conducere al unui om care nu a avut bani să-și plătească amenda în termenul de 60 de zile impus prin modificarea legislativă. Pe de altă parte, parlamentarii liberali susțin că administrațiile fiscale nu au niciun instrument pentru a-i determina pe oameni să-și plătească amenzile, în condițiile în care se fac permanent executări silite.

”Dincolo de numeroasele accidente rutiere care se petrec în România, o altă problemă cu care ne confruntăm este aceea că avem un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere. Astfel, potrivit unor discuții pe care le-am avut cu reprezentanți ai Poliției, mulți contravenienți nu achită amenzile pe care le-au dobândit, prin încălcarea legii în vigoare. Principala problemă este aceea ca unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local”, susțin inițiatorii proiectului de lege pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările și completările ulterioare.

Presupuneri aberante

Deputații liberali mai reclamă și faptul că nerealizarea indicatorului de încasare a amenzilor ar implica și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. ”Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv. În plus, neplata amenzilor rutiere devine o problemă pentru bugetele locale, mai ales în condițiile în care Curtea de Conturi sancționează neîncasarea acestor amenzi, deși primăriile nu au nicio vină în aceste situații”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ. În fapt, presupunerea, pentru că nu este bazată pe niciun fel de date concrete, că românii nu-și plătesc amenzile de circulație poate fi valabilă în cazul tuturor sancțiunilor contravenționale. În ce privește amenzile de circulație, acestea se pot achita la jumătate din minim, într-un termen de 15 zile și marea majoritate a șoferilor se conformează.

Vor să-i disciplineze pe șoferi

Tot în fundamentarea proiectului de lege, deputații consideră că plata amenzilor reprezintă ”și o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere raportat la populație în UE: 85 de morți la un milion de locuitori”. Însă suspendarea permisului de conducere pentru neplata amenzii reprezintă o suprareglementare absolut abuzivă, atâta timp cât există deja mijloace de constrângere pentru contravenienții care nu și-ar achita obligațiile impuse de sancțiunea respectivă.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version