AcasăSOCIALProgramul „Prima casă” revine. Care vor fi condițiile

Programul „Prima casă” revine. Care vor fi condițiile

Cererea este atât de mare încât s-a extins programul de lucru, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică

Cristian Păun, preşedintele Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a anunțat că programul „Prima Casă” va fi relansat în două săptămâni.

Potrivit lui Cristian Păun fondurile urmează a fi deblocate.

Programul social va primi și o nouă denumire, „O nouă casă”.

În acest context, Guvernul va veni cu o nouă modificare de acordare a creditelor, în sensul că o să dispară complet plafonul salarial, care nu va mai fi o condiție pentru accesarea acestuia. Noul program nu se va mai axa pe aspectul social, susține Păun.

Programul „Prima Casă” va fi relansat într-o nouă formă

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în plină criză proiectul ce prevede ca programul „Prima Casă” să devină un program social intitulat „O familie, o casă”.

Deocamdată, neavând normele de aplicare cele două programe „O familie, o casă” și „O nouă casă” sunt blocate.

În forma actuală, creditele „O familie, o casă” puteau fi accesate doar de românii cu venituri de până în 4.500 de lei de familie, respectiv 7.000 de lei, dacă au copii.

„Guvernul va da OUG în această săptămână, apoi săptămâna viitoare apar normele. Deci, în două săptămâni am putea avea noua formă a programului <O Nouă Casă>”, a precizat oficialul FNGCIMM.

Condițiile de împrumut

Totodată, premierul Ludovic Orban a afirmat, în legărută cu aceste programe, că se va introduce un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară.

„Trebuie să clarificăm situaţia în programul Prima Casă. O să avem nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul în care se derulează programul Prima Casă”, i-a solicitat Ludovic Orban ministrului Finanţelor Florin Cîţu.

Orban a solicitat ca în reglementare să se ţină cont de faptul că, faţă de momentul în care a fost redusă cota de TVA la vânzarea de imobile, metrul pătrat construibil era 750-800 euro, iar între timp s-a scumpit.

„Să utilizăm un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară de astăzi”, a cerut Orban, potrivit a1.ro

author avatar
Eli Dan Davidescu
206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger