AcasăSOCIALProgramul PNL: Adoptarea rapidă a Legii vaccinării

Programul PNL: Adoptarea rapidă a Legii vaccinării

Orban ne amenință cu Legea vaccinării obligatorii

Vaccinarea anti-Covid și adoptarea rapidă a Legii privind vaccinarea obligatorie sunt principalele obiective cuprinse în programul de guvernare al liberalilor în perioada 2021-2024. Totodată, sub pretextul unei creșteri a accesului la tratament al pacienților, vor fi dezvoltate asigurările private de sănătate.

Prima urgență a Guvernului liberal, în cazul în care PNL va câștiga alegerile, este să adopte Legea privind vaccinarea obligatorie. Totodată, prioritară va fi pregătirea logistică a distribuției vaccinului anti-Sars-Cov2 și implementarea unei strategii eficiente de vaccinare, în primul trimestru din 2021. ”Se va susține adoptarea cât mai rapidă în Parlament a Legii vaccinării. În același timp, Ministerul Sănătății va susține desfășurarea de campanii de informare cu privire la vaccinare, aprovizionarea cu vaccinuri, precum și asigurarea din fonduri europene și bugetul național a dotărilor la nivelul autorităților locale și a medicilor de familie pentru integralitatea lanțului de frig”, se arată în programul de guvernare al PNL 2021-2024. De asemenea, va fi încurajată prevenția în sănătate prin campanii de informare a vaccinării și aprovizionarea sistemului sanitar cu vaccinuri. Documentul lansat oficial de liberali mai prevede și dezvoltarea asigurărilor complementare și suplimentare de sănătate cu creșterea fondurilor private, care să acopere astfel cerințele de servicii medicale ce nu pot fi oferite de asigurarea socială de sănătate și stimularea cercetării clinice, ca sursă alternativă de finanțare. Mai exact, se va urmări dezvoltarea ponderii spitalelor și clinicilor private pentru o bună parte a serviciilor medicale, având în vedere faptul că asigurarea socială acoperă toate serviciile de bază, mai puțin intervențiile de chirurgie estetică.

Cum ne-a salvat Guvernul

În timp ce românii mor pe capete în spitale într-un moment al pandemiei în care toate statele europene și-au redus semnificativ rata de decese, Guvernul Orban susține, în prezentarea realizărilor, că doar prin intervenția sa promptă și susținută și prin conformarea voluntară a românilor la măsurile adoptate de autorități, răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus a fost limitată și controlată eficient, astfel încât viața și sănătatea unui număr mare de români au fost salvate în fața acestui pericol. Realitatea este însă cu totul alta. România se situează printre țările cu cele mai multe cazuri de infectări și pe primul loc la mortalitate. Mai mult gestionarea catastrofală a epidemiei Covid-19 a făcut ca accesul la sistemul de sănătate să fie blocat pentru cei mai mulți dintre bolnavii cu alte afecțiuni, consecința fiind creșterea uriașă a numărului de decese comparativ cu anul 2019. Totodată, Guvernul este cel care a permis intrarea în țară a măștilor și echipamentelor de protecție neconforme, care au condus la creșterea îmbolnăvirilor și deceselor.

Siguranță epidemiologică, departe de spitale

În ultimul an, s-au luat măsuri specifice crizei sanitare, modificări legislative care să permită, în condiții de siguranță epidemiologică, accesul cetățenilor la servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale în perioada stării de urgență și în perioada stării de alertă, se precizează în documentul electoral al liberalilor. Ce a însemnat acest lucru? Siguranța epidemiologică, de exemplu, s-a materializat prin reducerea la jumătate a numărului de paturi din spitale și prin anularea intervențiilor chirurgicale considerate ne-urgente. Astfel, bolile românilor s-au agravat, provocând, în final, pierderi de vieți.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.