AcasăSOCIALProgramul Noua Casă intră în linie dreaptă. Când va deveni operaţional şi...

Programul Noua Casă intră în linie dreaptă. Când va deveni operaţional şi care sunt condiţiile de aplicare

programul noua casa

Programul Noua Casă 2020 va fi operațional la 15 august, după ce normele de aplicare vor fi aprobate săptămâna viitoare, în ședința de Guvern. Anunțul a fost făcut de directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Dumitru Nancu.

„Normele sunt în prag de avizare. Noi sperăm ca săptămâna viitoare normele să intre în aprobare de şedinţă de Guvern, iar la 15 august programul va fi operaţional. Încercăm să încurajăm noile construcţii. Faţă de fostul program „Prima Casă” am mai mărit plafonul la 70.000 de euro. Trebuie să încurajăm şi românii care au un venit mai mare, dar şi dezvoltatorii să ofere nişte condiţii superioare.

Dacă un român câştigă mai mult, de ce să nu şi dăm posibilitatea să aplice pentru programul „Noua Casă”? Pentru orice locuinţă construită în ultimii cinci ani şi de acum încolo, poţi accesa un credit între 70.001 euro până la 140.000 euro, cu un avans mai mare, de 15%”, a afirmat miercuri Dumitru Nancu.

Se acordă două tipuri de credite

Fostul program „Prima Casă” a fost modificat oficial prin ordonanță de urgență de către Guvern și a primit denumirea „Noua Casă”. Schimbări mult mai importante decât cea de nume sunt legate de creșterea creditului maxim, dar și de introducerea unui avans de 15% pentru locuințele de peste 70.000 de euro ce vor putea fi achiziționate cu garanția statului.

Fondul Naţional de garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) informa, recent, că prin programul „Noua Casă” se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi, respectiv împrumuturi de până la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie de stat de 60%, şi de 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%.

Prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, potrivit profit.ro.

author avatar
Andreea Vlad