AcasăSOCIALProgram special în școli, pe 15 februarie, de ZIUA LECTURII. Ce a...

Program special în școli, pe 15 februarie, de ZIUA LECTURII. Ce a anunțat ministrul Cîmpeanu!

Program special în școli, pe 15 februarie, de ZIUA LECTURII. Ce a anunțat ministrul Cîmpeanu!Program special în școli, pe 15 februarie, de ZIUA LECTURII. Ce a anunțat ministrul Cîmpeanu! (sursa foto: Facebook)

Într-o lume în care tehnologia a evoluat fantastic, iar mulți dintre copii sunt tentați să stea cu ochii pe telefoane și în tablete, s-a tot vorbit despre importanța cultivării rolului lecturii – a cărților tipărite – în rândul celor mici.

Cum din acest an în România avem o Zi națională a lecturii, ministrul Educației a anunțat, joi, 10 februarie, modificarea programului școlilor, în 15 februarie, pentru promovarea lecturii.

Lectură în clase

Am decis, în calitate de ministru al Educației, ca marți, 15 februarie 2022, în toate școlile, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii. În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru.

Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.

Unitățile de învățământ pot organiza activități de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19”, a anunțat Sorin Cîmpeanu, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației.

Bibliotecile, invitate să deruleze activități de prezentare

Totodată, s-a aflat că se speră la implicarea reprezentanților bibliotecilor locale, dar și a asociațiilor, cu experiență în derularea de activități educaționale, către susținerea unor cluburi de lectură și nu numai.

”Așadar:

a) invităm bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii, de obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ;

b) recomandăm asociațiilor, fundațiilor nonprofit, societăților de gestiune a drepturilor de autor, cu experiență în derularea de activități educaționale, să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte, discuții și dezbateri pe teme literare sau alte programe similare;

c) încurajăm școlile să ofere editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilității, spații cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative și/sau recreative, adecvate vârstei elevilor.

Totodată, unitățile de învățământ sunt invitate să popularizeze evenimentele asociate Zilei lecturii în presa locală și națională, dar și în mediul online”, se mai transmite în comunicat.

157 afisari

3 COMENTARII

  1. Intentia e buna. Problema este insa ca subiectii ar trebui in principal sa stie sa citeasca si secundo, daca stiu literele sa inteleaga ceea ce au lecturat. Conform insa, celor afirmate de cei responsabili in domeniu, invataceii sant cam analfabeti. Cred ca programul anuntat ar fi trebuit sa se axeze pe invatarea alfabetului si apoi… lectura.

    • VASILICA SCOALA ALTFEL ERA PIERDERE DE TIMP.ACTIVITATI SE FACEAU LUNI SI MARTI IAR DUPA,PROGRAM DE VOIE,O SPUNE OPERSOANA CRE A LUCRAT IN SISTEM PEST40 DE ANI.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger