Bacalaureatul de toamnă din acest an are destule șanse să rămână în istorie. După ce se aflase de reușita unei eleve din județul Bihor – prima în ultimii 18 ani – care a încheiat sesiunea a doua a BAC-ului din 2020 cu media 10, a ieșit la iveală și o situație cu totul regretabilă.
Și anume faptul că zeci de lucrări corectate la proba scrisă de română, la nivelul Centrului zonal de evaluare din Alba Iulia, aveau conținut… izbitor de asemănător. 32, mai exact. ”Noi am corectat lucrările dintr-un alt județ și colegele mele, profesoare de Limba și Literatura Română, au găsit mai multe lucrări identice. (…) 32 de lucrări, care au avut conținutul identic sau aproape identic. Ce înseamnă identic? Înseamnă că la un subiect, care era la liberă alegere, o compunere, un subiect argumentativ, elevii trebuiau să vină să facă o compunere. Toate cele 32 de lucrări aveau la fel rezolvarea”, a detaliat Dan Cherecheș, Inspector Școlar General Adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Alba, citat de ziarulunirea.ro.
Elevii, eliminați din examen
Oficialul a continuat prin a explica faptul că o astfel de situație e mai greu de întâlnit în cazul unor lucrări de tip compunere liberă. De unde și suspiciunea de fraudă și decizia corectorilor de eliminare a candidaților de la proba respectivă. ”Dacă la alte subiecte, care, de exemplu, un roman, vorbești despre el și poți să înveți dintr-o carte și învață toți la fel, aici, unde trebuia imaginația sa aibă un rol primordial, au fost găsite la fel. Și atunci, comisia de acolo, și le mulțumesc pe această cale, au luat hotărârea să elimine acești elevi din examen″, a mai punctat Cherecheș.
Lucrările ar fi aparținut unor elevi din județul Mureș, conform presei locale din județul Alba.
De altfel, după publicarea primelor rezultate ale Bacalaureatului de toamnă din acest an, cele de dinaintea depunerii contestațiilor, reprezentanții Ministerului Educației au comunicat faptul că ”au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 169 de candidaţi (aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni)”.
sursa foto: Facebook/Ministerul Educației