AcasăSOCIALUPDATE. Protest al sindicaliștilor din Educație, în Capitală. Manifestanții au pornit în...

UPDATE. Protest al sindicaliștilor din Educație, în Capitală. Manifestanții au pornit în marș din Piata Victoriei spre Cotroceni – VIDEO

sursa foto> Facebook/Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

În ciuda memorandumului pentru majorările salariale adoptat joi de Guvern, greva din învățământ – începută în 22 mai – nu s-a încheiat. Mai mult, sindicaliștii din Educație au ieșit în stradă, vineri, în Capitală, pentru un nou protest.

UPDATE: Câteva mii de persoane au fost prezente la protestul din apropierea sediului Guvernului.

După ce s-au adunat în Piața Victoriei, participanții la protestul de vineri, din Capitală, au pornit în marș, în sunet de tobe și vuvuzele, către Cotroceni.

În tot acest timp, se așteaptă concluziile noilor discuții pe care sindicaliștii din educație le au cu reprezentanții Guvernului, la Palatul Victoria, cu începere de la ora 12.


Sindicaliștii care vor participa la protest urmează să se adune în Piaţa Victoriei, iar apoi vor porni în marş pe străzile Capitalei. Sunt aşteptate 20.000 de persoane la protestul de vineri din București, care vor cere aplicarea gripei de salarizare.

Potrivit organizatorilor, manifestarea are scopul de a „atrage atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învăţământul preuniversitar şi superior”, informează news.ro.

Conform autorizaţiei obţinute de sindicalişti din partea Primăriei Capitalei, evenimentul este programat în intervalul 11.00 – 16.00.

Programul protestului

Protestul urmează să se deruleze după următorul program:

Între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei

Între orele 12.30 – 15.00, deplasare pe traseul Piaţa Victoriei – Bulevardul Nicolae Titulescu – Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bulevardul Geniului – Statuia Leu

Între orele 15.00 – 16.00, adunare publică în zona Statuii Leu şi defluirea participanţilor

Ar mai fi de menționat că încă de la începutul săptămânii, sindicaliştii au anunțat că vor organiza un nou protest în Capitală, pentru a-şi susţine revendicările.

Sindicaliştii se arată în continuare nemulţumiţi de măsurile Guvernului, chiar şi după adoptarea Declaraţiei privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, document publicat, joi, în Monitorul Oficial.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, declara, joi, că sindicaliştii se aşteaptă la aplicarea în integralitate a grilei de salarizare.

„Pe mine, sincer să fiu, m-ar fi mulţumit aplicarea în integralitate a grilei de salarizare. Aşa cum s-a procedat pentru medici aşa ar fi trebuit să se procedeze şi pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar”, a afirmat Nistor.

Premierul, apel la dascăli pentru a înceta greva

Până să fie adoptat memorandumul, în ședința de joi a Guvernului, premierul Ciucă făcuse un apel la dascăli, pentru a înceta greva. „Astăzi, tocmai pentru a oferi garanții suplimentare față de concretizarea măsurilor pe care le-am adoptat, vom aproba un memorandum în cadrul unei declarații pe care o vom aproba în Guvern și publica în Monitorul Oficial exact cu elementele de referință legate de prevederile salariale pentru debutanții din educație în grila de salarizare specifică noii legi a salarizării şi, desigur, celelalte măsuri care au fost prevăzute în interiorul memorandumului în ceea ce privește investițiile în infrastructura din instituțiile de învățământ. Sunt asumări politice, am stabilit, de asemenea, cu domnul Marcel Ciolacu să ne asumăm împreună, ca lideri ai celor două partide, PNL și PSD, să semnăm un angajament politic tocmai pentru a oferi acele garanții prin care, în final, să determinăm educatorii, învățătorii, profesorii, toți cei care lucrează în învățământ să reia procesul de învățământ şi să finalizeze anul școlar.

Nu este vorba doar de relația dintre membrii sindicatelor și guvern, ci este vorba de impactul și consecințele acestor decizii asupra a milioane de copii, părinți şi, cel mai important, asupra sute de mii de copii care urmează să susțină Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Toate aceste chestiuni sunt convins că dascălii noștri le înțeleg şi înțeleg, de asemenea, apelul la încredere și rațiune pe care îl fac de la masa guvernului pentru a înceta această grevă și a putea să închidem anul de învățământ, concretizând tot ceea ce am discutat în documente oficiale, care sunt absolut angajante pentru Guvernul României și în respectarea angajamentelor pe care le avem față de sistemul de educație. Reiterez, educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții de guvernare, sunt priorități în Programul de guvernare”, a declarat Ciucă la începutul ședinței de Guvern din 7 iunie.

author avatar
Andrei Coman