AcasăSOCIALProf.dr. Păunescu: ”Plătiți donatorii de plasmă și veți scădea numărul deceselor”

Prof.dr. Păunescu: ”Plătiți donatorii de plasmă și veți scădea numărul deceselor”

Prof.dr.Virgil Păunescu: ”Firea a avut dreptate să dea o mie de euro pentru plasmă”

Cei care donează plasmă ar trebui plătiți cu o mie de euro, la fel ca și în Germania, susține prof.dr.Virgil Păunescu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății. Plasma hiperimună chiar salvează vieți și este tratamentul cel mai ieftin posibil, atenționează prof.dr.Virgil Păunescu.

Plata donatorilor ar reduce mortalitatea Covid din spitale

Echivalentul tratamentului cu anticorpii monoclonali, cu care Trump s-a vindecat, este plasma hiperimună, care este mult mai ieftină și la îndemâna fiecărei țări, ne spune prof.dr.Virgil Păunescu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății. ”Mortalitatea pe ATI în România este de peste 90% pe Covid, față de 60-70% în Uniunea Europeană. Eu am fost uimit să constat că la Arad, din 50 pacienți intubați, au supraviețuit trei, ceea ce este foarte grav. Cercel a afirmat zilele trecute că România ar putea importa medicamentul cu care s-a tratat Trump, care este foarte bun, dar care costă zeci de mii de euro, deci se  pregătește deja terenul pentru un import semnificativ de anticorpi monoclonali. Dar medicamentul acesta face același lucru pe care îl face și plasma hiperimună și care este mult mai ieftină și nu se importă”, ne-a declarat prof.dr.Virgil Păunescu. Acesta semnalează faptul că doar unul din 10 pacienți care au trecut prin Covid are plasmă hiperimună, pentru că titlul de anticorpi este mare doar la cei care au avut complicații și au fost internați în spitale.

”Problema este că aceia ar trebui controlați și chemați să doneze. În centrele locale de transfuzie sanguină, voluntarul care vine să doneze plasmă nu este controlat dacă are sau nu anticorpi, acest control se face la centrul din București. Noi am făcut un studiu și am văzut ceea ce a văzut toată lumea, că cine nu a avut probleme nu are anticorpi. În momentul în care vine donatorul nu trebuie pus direct la aparatul de plasmafereză, care nu este foarte plăcută și durează peste o oră, ci mai întâi trebuie să-i iei o probă de sânge să vezi dacă plasma este bună. Și nu pierzi timpul și nu dai speranțe că tu colectezi plasmă hiperimună și lumea, când are nevoie, se întreabă unde este plasma aia hiperimună. Păi nu este. Pentru că se recoltează 10 plasme ca să nimerească una”, ne spune prof.dr.Virgil Păunescu.

Sistemul de colectare trebuie privatizat

Singura soluție care va rezolva problemele este privatizarea sistemului de donare și prelucrare a plasmei, susțin specialiștii. ”La noi nu este plasmă pentru că sistemul nu este pus la punct. Și, ca să fie bine pus la punct, este clar că statul nu este interesat, nu vrea, nu știe, sistemul ar fi trebuit privatizat. Trebuie lăsat privaților care ar putea să și plătească pentru plasmă. Noi suntem în colaborare cu două centre de sânge din Germania, care sunt cele mai mari din Europa, de la Frankfurt și de la Dresda. Cei de acolo ne-au spus că s-a dat drumul la tratamentul cu plasmă și că doar unul din 10 are plasma bună, că trebuie căutați cei care au plasmă bună și că trebuie mai întâi făcute analizele. Pentru că până la urmă sistemul acesta devine ineficient și se blochează. Dacă oamenii tot donează plasmă și în spitale nu se găsește plasmă hiperimună, atunci nimeni nu va mai dona. Și plasma care nu este bună nu o folosesc la nimic, ci o aruncă sau o folosesc în spitale în loc de proteine. Iar plasma aia folosită pe post de proteine are în ea imunoglobuline, de care pacientul nu are nevoie și sunt, practic, aruncate la gunoi, pentru că nu avem fabrici de prelucrare a plasmei. Pe de altă parte, plasma conține factor anticoagulant, care se aruncă la gunoi și după aceea noi cumpărăm toate astea foarte scump”, a afirmat fostul secretar de stat, prof.dr.Virgil Păunescu.

O mie de euro pentru fiecare donare

Statul a primit un miliard și jumătate de euro ca să combată efectele pandemiei, iar o fabrică de prelucrat plasma, ca să ai și plasmă hiperimună sau anticorpi, costă maxim 150 milioane de euro și nici măcar aia nu au fost în stare să o facă, ne spune prof.dr.Virgil Păunescu.

”În Germania, care are cel mai bun sistem de colectare a plasmei, pentru că au fost o nație războinică și au avut probleme cu sângele, există medici specializați care se ocupă doar de transfuzia de plasmă. Mai mult, Germania a privatizat toate componentele care pot fi comercializate, pentru că, în felul acesta, privatul exploatează la maxim resursa. Și atunci plasma nu este monopol de stat și te duci în mall unde găsești aparate de plasmafereză și unde o donare se plătește cu 1.000 de euro. Și plasma se poate dona săptămânal, spre deosebire de sânge, unde poți dona maxim o dată pe lună. Sunt oameni în Germania care trăiesc din donarea de plasmă. A vrut Firea să dea 1.000 de euro și avea dreptate. Un pacient care beneficiază de plasmă hiperimună pe care ai dat o mie de euro consumă mai puțini bani decât celelalte tratamente. Dacă le dai o mie de euro nu o să mai ai ce face cu plasma, atât o să obțină, o să faci export de plasmă hiperimună. Dar trebuie să privatizezi sistemul și asta înseamnă să introduci un amendament în Legea sângelui, că plasma, celulele stem, imunoglobulinele și tot ce se poate comercializa nu mai sunt monopol de stat, numai sângele să rămână monopol de stat. Și atunci o să plouă cu plasmă hiperimună și cu anticorpi, dacă lași privatul să intre pe zona asta. La câți amărâți sunt pentru care o mie de euro este diferența dintre a avea ce da de mîncare copiilor și a nu avea și care nu donează pentru că nu primesc niciun ban, o privatizare a sistemului ar însemna o rezolvare a acestor probleme”, ne-a mai precizat prof.dr.Virgil Păunescu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
458 afisari

1 COMENTARIU

  1. @ Prof.dr. Păunescu cu discursul „Ați supt sângele poporului !” și propunerea „Să se dea și la privați !” , ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger