Cauta

Prof.dr.Coșea: Se vor vinde pe nimic societățile de stat

Prof.dr.Mircea Coșea: ”Strategia economică este atributul Guvernului, nu al unui ambasador”

O privatizare totală a companiilor românești, așa cum a fost dispusă de ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, ar însemna o vânzare pe nimic a activelor statului, în condițiile crizei provocate de pandemie, avertizează prof.dr.Mircea Coșea. Acesta mai arată că tendința statelor europene este de a cumpăra societăți, nu de a le vinde.

România a fost trasă de urechi de ambasadorul american, care a criticat faptul că statul deține integral peste 1.200 de companii și a solicitat privatizarea completă. Motivele invocate de Adrian Zuckerman sunt legate de incompetența Guvernului, care, în opinia sa, nu poate conduce eficient și profitabil companiile. ”Companiile deținute de stat încetinesc economia, adăpostesc corupția, împiedică o concurență corectă și amână creșterea economică. Este practic imposibil ca firmele private să concureze eficient cu companiile deținute de stat. Pe întreg mapamondul s-a dovedit că piețele libere, economiile private au generat mai multă bunăstare și prosperitate pentru națiunile și popoarele lor, decât orice alt sistem”, a declarat recent Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la București. Declarația ambasadorului vine, în mod suspect, după intențiile exprimate de Guvernul Orban de a vinde cele mai profitabile companii ale statului. A vinde ceva în aceste momente de criză la nivel mondial înseamnă a vinde pe nimic, atrage atenția prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat. ”Este o declarație foarte surprinzătoare a ambasadorului SUA. Domnia sa vrea să privatizeze și ce-a mai rămas de la Primăria Capitalei. Însă lucrurile nu merg în direcția asta în Europa. În țările dezvoltate statul este din ce în ce mai mult prezent în economie, pentru că trebuie să stăpânească efectele crizei și să pregătească perioada post-criză, prin investiții, prin stimularea unor activități. Privatizarea asta pe care domnul ambasador o cere eu cred că este o chestiune care va trebui discutată. De ce să privatizăm? Cui să vindem? În perioada asta vinzi în pierdere pentru că tot ceea ce înseamnă efecte ale crizei asupra prețului activelor este în declin”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea.

Firmele românești sunt decapitalizate

În țară nu mai există capital, pentru că firmele românești sunt decapitalizate, susține prof.dr. Mircea Coșea, care arată că cei care vor cumpăra companiile de stat vor fi investitori străini, societăți comerciale sau fonduri de investiții din exterior. ”Vom pierde cu totul participarea statului la dezvoltarea economiei și o să devenim o economie denaționalizată, fără capital românesc. În plus, o strategie economică pe termen lung este atributul Guvernului și al Parlamentului României, nu al unui ambasador. În momentul de față, o privatizare a companiilor de stat va avea efecte dramatice, pentru că pierdem activele statului la preț de nimic, iar capitalul românesc va dispărea. Faptul că suntem internaționalizați într-o economie globală nu înseamnă că nu trebuie să avem capital autohton, așa cum cred unii. Capitalul autohton este cel care nu pleacă din țară, în caz de nevoie, în caz de criză, în caz de urgență, orice s-ar întâmpla, rămâne în țară pentru că nu are unde să plece. Capitalul străin pleacă sau ne aruncă aici părțile din societăți care nu sunt productive. Faptul că în criza din 2007-2008 multe societăți străine au plecat, faptul că băncile străine și-au micșorat activitatea, faptul că România a luat un împrumut enorm, dictat de domnul Băsescu, pe care l-a vărsat băncilor străine arată ce se poate întâmpla. Pentru că noi nu trăim o epocă liniștită, într-un paradis al economiei globale, ci trăim într-o economie în care concurența și necazurile pot veni oricând”, a mai afirmat prof.dr.Mircea Coșea.

Statele europene cumpără, România vinde

Criza pandemică, la care nimeni nu se gândea, iată că a venit, iar în situația asta singurii care rămân și pot lupta sunt cei care au interes în economia de aici, ori aceștia sunt românii, ne spune fostul ministru de stat, prof.dr.Mircea Coșea. ”Ceilalți se duc pe unde pot, fac cum face Dacia, își mută producția importantă în alte țări, că aici nu-i mai convine, fac cum fac atâtea societăți mici și mijlocii din Germania, care părăsesc România. Vindem pământul, iar producția pe care o să o facă o să ne-o vândă nouă, la prețurile la care vor ei. Deci echilibrul între capitalul național și capitalul străin trebuie să existe întotdeauna. Nu există țară occidentală dezvoltată în lumea asta în care să nu existe pondere importantă din ce în ce mai mare a capitalului de stat și ar trebuie ca lumea să se uite la programele de relansare din Germania, care includ preluări consistente de active de către stat numai ca să sprijine economia”, ne-a mai precizat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Ultimele stiri

  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • Exit mobile version