Fostul ministru de stat, prof.dr.Mircea Coșea, atrage atenția asupra pericolelor listării la bursă a companiilor naționale într-o perioadă în care toate bursele sunt în scădere. Riscul cel mai mare este însă să pierdem controlul sistemului energetic național, chiar și în condițiile în care pachetul majoritar rămâne la stat, susține fostul ministru.
Companiile de stat Hidroelectrica și Transelectrica sunt foarte tentante pentru străini, iar pericolul cel mai mare este ca România să piardă controlul sistemului energetic național, avertizează prof.dr.Mircea Coșea, după ce Guvernul a anulat restricțiile de vânzare a acțiunilor la companiile strategice. ”Aici există și interese străine foarte mari, pentru că o să cumpere pe nimic acum niște lucruri foarte interesante. Gândiți-vă la companii precum Hidroelectrica, Transelectrica, care sunt hub-uri de energie în zona asta și, dacă se duc la austrieci sau la unguri, aceștia capătă o poziție extraordinar de importantă în lumea energiei. Chiar dacă suntem noi majoritari, nu avem puterea să negociem, că nu avem cu cine, nu avem specialiști, nu avem oameni de board. Mai mult, există și pericolul ăsta, să pierdem controlul prin presiuni politice. De exemplu austriecii pot face presiuni politice, la fel și olandezii, cu Schengen-ul și tot așa. În listarea la bursă a companiilor, riscul este și ca acest capital să aparțină unor persoane sau societăți care nu sunt primite bine pe piață, care sunt pe o listă neagră și care, de fapt, spală bani și atunci să depreciem cu totul societățile. Trebuie să ai niște studii de siguranță și probitate financiară a celor care investesc și să ai posibilitatea, în consiliul de administrație, prin programe bine puse la punct, să orientezi banii pe care îi iei spre modernizare, nu pentru supraviețuire ca să zici că ai făcut ceva”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.
România, nepregătită pentru bursă
Listarea la bursă nu este un lucru condamnabil în sine, problema este că nu e momentul potrivit, pentru că vom lista pe burse în cădere, ne spune prof.dr.Mircea Coșea. ”Nicio bursă din lume nu este stabilă acum, pentru că economia cade și riscul este să vinzi la bursă și să obții foarte puțin. Atâta timp cât statul este majoritar nu putem vorbi despre o privatizare, deși trebuie adus în discuție faptul că se va ține seama de voința celor care cumpără acțiuni, în consiliul de administrație și așa mai departe. Pe lângă faptul că vei obține foarte puțin, poți să ai de-a face cu fonduri speculative. Pentru că în momentul ăsta circulă foarte multe fonduri speculative, care, de fapt, sunt fonduri de spălare de bani, care nu se știe cui aparțin, și atunci te poți trezi că ai în proprietatea ta niște indivizi care nu au niciun fel de probitate și cine știe la ce te mai poți aștepta. Pe de altă parte, există o presiune foarte mare acum din partea Rusiei de a-și plasa capital prin firme intermediare în toate țările europene. Deci care este concluzia? Dacă faci listare trebuie să ai o acțiune de pregătire foarte bine pusă la punct. Ori deocamdată noi nu avem așa ceva. Nu este nimic pregătit. Dacă se vrea așa ceva trebuie să se creeze niște organisme interne, dar cu participarea unor consultanți străini, pentru că noi nu știm să facem lucrurile astea, care să ne spună exact cum să procedează, cum listăm, în ce condiții și cu ce avantaje. Pentru că dacă se face așa, pe nepusă masă, pierdem”, a mai afirmat fostul ministru de stat, prof.dr. Mircea Coșea.
Listarea, negociată la Bruxelles?
Europarlamentarul Mihai Tudose susține că apariția proiectului de buget depinde de negocierile pe care le va avea Cîțu la Bruxelles, negocieri care ar include și vânzarea companiilor de stat. ” Nu cred că bugetul va fi pus pe piaţă până ce premierul Cîţu nu negociază la Bruxelles, fiindcă trebuie să negocieze. Cîțu va veni la Bruxelles şi cred că asta va fi negocierea: ca UE să accepte şi porcăriile făcute anul trecut, şi porcăriile pe care au de gând să le facă anul ăsta, în schimbul vânzării unor active interesante pentru ţările mari din Uniunea Europeană”, a precizat europarlamentarul Mihai Tudose.
MAI LASO JOS CA MACANE….!!! N-AI FOST MINISTRUL REFORMEI SI AI FACUT UN RAHAT MARE PENTRU TARA SI POPOR….???
De 30 de ani dă sfaturi de Kakao.
situatia actuala din România este datorata si lui si celorlalti anal-iști economici.
DAR DE CE IERI LA RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI LA EMISIUNEA DOAMNEI ALEXANDRA ANDON DOMNUL MIRCEA COȘEA SPUNEA CĂ ESTE FOARTE BINE CA COMPANIILE DE STAT ROMÂNEȘTI SĂ FIE LISTATE LA BURSĂ IAR ACUM VĂD CĂ S-A SUCIT LA 18O DE GRADE ȘI SPUNE CĂ ESTE PERICULOS CA SĂ SELISTEZE LA BURSĂ COMPANIILE DE STAT ROMÂNEȘTI? SECURIȘTILOR TRĂDĂTORI ȘI CRIMINALI AȚI DISTRUS ȚARA ȘI POPORUL ROMÂN CU PRIVATIZĂRILE VOASTRE. AȚI PRIVATIZAT TOT ÎN ȚARA ASTA. MAI RĂMÂNE SĂ PRIVATIZATI CREDINȚA ORTODOXĂ ȘI LIMBA ROMÂNĂ. NU V-AR MAI RĂBDA CERUL ȘI PĂMÂNTUL DE NELEGIUITI ȘI CRIMINALI DE SECURIȘTI TRĂDĂTORI ȘI VÎNZĂTORI DE NEAM ȚARĂ ȘI CREDINȚĂ. TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE REINTREGITA CREȘTINĂ ORTODOXĂ. JOS U.E DICTATURA SATANICA ANTICRESTINA IMPERIALISTA PUSĂ ÎN SLUJBA LUI SATAN SI ANTIHRIST. JOS NATO DICTATURA MILITARĂ IMPERIALISTA. BUNUL DUMNEZEU ȘI MĂICUȚA DOMNULUI SĂ AIBĂ MILĂ DE NOI PĂCĂTOȘII ȘI SĂ NE DĂRUIASCĂ POCAINTA DE PĂCATELE NOASTRE ȘI DE NECREDINTA NOASTRĂ. DOAMNE AJUTĂ.
asta este misiunea pt care ppe nu a mai vrut partide mari pe aici ,sa vina scolitii lor prin onegheuri care trebuie sa aduca la sursa ce au promis ca vor lua de pe aici tot pt cei care au!!!!!!!!!!acum ca se va renunta la combustibilii fosili ,energia e la mare pret iar politicienii nostrii vor sa renunte si la asta cum au renuntat la toata industria pt occidentali sa traiasca ei bine pana crapa !!!!!!!!!!