Triumfalismul premierului Florin Cîțu, după anunțul INS de creștere economică în trimestrul I, a fost rapid desființat de specialiști. Așa-zisa creștere nu este decât o mică revenire după dezastru, însă aceasta va fi urmată de o prăbușire accentuată și de tăieri masive ale veniturilor, susțin analiștii economici.
”Am promis, am făcut. Economia României a crescut cu 2.8% în primul trimestru din 2021. Felicitări, români! România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Am luat cele mai bune măsuri și economia a răspuns pozitiv”, jubila Florin Cîțu pe Facebook. Potrivit Institutului Național de Statistică, în trimestrul I 2021, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,8%. Însă, faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 0,2% pe seria brută şi nu a înregistrat nici o modificare pe seria ajustată sezonier. Totodată, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor serie brută în luna martie 2021 comparativ cu luna martie 2020, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 9,9%, Creșterea nu este însă nicidecum vreo reușită notabilă, având în vedere că, jumătate din luna martie 2020, România a fost în lockdown.
Se mai recuperează din pierdere
Prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat, ne spune că raportarea INS nu este o creștere economică, ci este o revenire, pentru că ea pleacă de la minus. ”Începem să recuperăm minusul, pierderile, dar nu este o creștere economică în sensul adevărat al cuvântului. Am asistat la câteva lucruri care sunt foarte importante în perioada asta. Și anume o extraordinară de rapidă și de eficientă reorientare a sectorului privat din HORECA. Deși a fost închisă, HORECA nu a stat și avem o creștere foarte importantă a livrărilor la domiciliu, care a tras după ea și o creștere constantă a serviciilor de transport. Astea sunt lucruri care s-au făcut prin efortul privaților, nu este nimic de la Guvern. În al doilea rând, există un lucru negativ, care a avut un efect pozitiv în această perioadă. Faptul că Guvernul a întârziat reforma în sectorul public și nu a redus veniturile a făcut ca să existe pe piață o masa monetară stabilă și constantă, adică salariile funcționarilor publici, care au alimentat consumul. Și asta pe fondul scăderii și dispariției multor venituri ale salariaților din privat”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea.
Mii de angajări în sectorul public
Această revenire nu ar trebuie deloc să ne bucure, pentru că ea nu va putea fi menținută dacă nu se întâmplă ceva în economie, dacă nu se fac niște reforme, susține prof.dr.Mircea Coșea. ”Nu se poate întâmpla nimic bun dacă nu există o atragere a fondurilor comunitare care vin prin PNRR, cel puțin până la sfârșitul anului să fie intrate în economie și dacă nu se reduc foarte serios cheltuielile statului. Pentru că în toată această perioadă nu au existat programe de investiții și nu au existat mari creșteri de colectare la buget. Anvelopa salarială din sectorul public este prea mare, dar aici există iar o contradicție, pentru că, pe de-o parte, trebuie redusă, iar pe de altă parte, Guvernul a angajat, numai de la începutul anului, peste 4.000 de oameni pe diferite baze, nicidecum pe competență. Dacă se reduce personalul se intră într-un șomaj necontrolat, dar probabil se va merge pe scăderea veniturilor, adică, în principal, pe tăierea sporurilor”, a mai afirmat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.