AcasăSOCIALProf. dr. Coșea: ”Nu este nicio creștere economică. Urmează tăierea salariilor”

Prof. dr. Coșea: ”Nu este nicio creștere economică. Urmează tăierea salariilor”

Florin Cîțu jubilează degeaba. Revenirea conjuncturală, urmată de prăbușire

Triumfalismul premierului Florin Cîțu, după anunțul INS de creștere economică în trimestrul I, a fost rapid desființat de specialiști. Așa-zisa creștere nu este decât o mică revenire după dezastru, însă aceasta va fi urmată de o prăbușire accentuată și de tăieri masive ale veniturilor, susțin analiștii economici.

”Am promis, am făcut. Economia României a crescut cu 2.8% în primul trimestru din 2021. Felicitări, români! România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Am luat cele mai bune măsuri și economia a răspuns pozitiv”, jubila Florin Cîțu pe Facebook.  Potrivit Institutului Național de Statistică, în trimestrul I 2021, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,8%. Însă, faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 0,2% pe seria brută şi nu a înregistrat nici o modificare pe seria ajustată sezonier. Totodată, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor serie brută în luna martie 2021 comparativ cu luna martie 2020, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 9,9%, Creșterea nu este însă nicidecum vreo reușită notabilă, având în vedere că, jumătate din luna martie 2020, România a fost în lockdown.

Se mai recuperează din pierdere

Prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat, ne spune că raportarea INS nu este o creștere economică, ci este o revenire, pentru că ea pleacă de la minus. ”Începem să recuperăm minusul, pierderile, dar nu este o creștere economică în sensul adevărat al cuvântului. Am asistat la câteva lucruri care sunt foarte importante în perioada asta. Și anume o extraordinară de rapidă și de eficientă reorientare a sectorului privat din HORECA. Deși a fost închisă, HORECA nu a stat și avem o creștere foarte importantă a livrărilor la domiciliu, care a tras după ea și o creștere constantă a serviciilor de transport. Astea sunt lucruri care s-au făcut prin efortul privaților, nu este nimic de la Guvern. În al doilea rând, există un lucru negativ, care a avut un efect pozitiv în această perioadă. Faptul că Guvernul a întârziat reforma în sectorul public și nu a redus veniturile a făcut ca să existe pe piață o masa monetară stabilă și constantă, adică salariile funcționarilor publici, care au alimentat consumul. Și asta pe fondul scăderii și dispariției multor venituri ale salariaților din privat”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea.

Mii de angajări în sectorul public

Această revenire nu ar trebuie deloc să ne bucure, pentru că ea nu va putea fi menținută dacă nu se întâmplă ceva în economie, dacă nu se fac niște reforme, susține prof.dr.Mircea Coșea. ”Nu se poate întâmpla nimic bun dacă nu există o atragere a fondurilor comunitare care vin prin PNRR, cel puțin până la sfârșitul anului să fie intrate în economie și dacă nu se reduc foarte serios cheltuielile statului. Pentru că în toată această perioadă nu au existat programe de investiții și nu au existat mari creșteri de colectare la buget. Anvelopa salarială din sectorul public este prea mare, dar aici există iar o contradicție, pentru că, pe de-o parte, trebuie redusă, iar pe de altă parte, Guvernul a angajat, numai de la începutul anului, peste 4.000 de oameni pe diferite baze, nicidecum pe competență. Dacă se reduce personalul se intră într-un șomaj necontrolat, dar probabil se va merge pe scăderea veniturilor, adică, în principal, pe tăierea sporurilor”, a mai afirmat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.242 afisari

15 COMENTARII

  1. Care ” taierea salariilor ” ? Cosea spune de taierea sporurilor , Claudia Marcu taie salariile , ce presa e asta ?

  2. Să se taie salariile putorilor bugetare cu minim 50% și toate sporurile desființate!

    • Asta înseamnă sa distrugi economia românească de tot. Sunt peste 4 milioane de salariați pe care ii vrei executați. Daca punem ori 2, sunt minim opt milioane, ce traiesc din aceste venituri. MTematic daca tai aceste venituri, acești opt milioane, renunța ca nu mai pot plăti rate, deci sistemul imobiliar il pui la pamant ca nu mai are cine cumpara, nu isi mai cumpara, haine, nu mai apelează la servicii, de gen frizer, coafor, croitorie, spălătorie, etc. Din venitul acela vor încerca sa isi cumpere strictul necesar de mancare. Horeca rămâne fara clienți, si începe o lupta pentru supraviețuire. Ne mai existând cerere, nu vor mai exista locuri de munca nici la privat, fiecare va încerca sa supraviețuiască cu un minim de angajați. Si daca nu lucrezi pentru o firma ce produce doar pentru extern, te vei trezi șomer. Aici se aplica suta la suta acea vorba din bătrâni, nu sapa groapa altuia, ca te poti trezi in ea. Economia noastra este prea haotica si nesustenabilă datorită faptului ca noi nu taxam profiturile multinaționalelor.

      • Romane, care 4 milioane. Ce opt visezi? Sunt cam 1,5 milioane de bugetari! EU LA HOITURILE ATÂRNĂTOARE LA BUGET M-AM REFERIT. Au sporuri peste sporuri, vouchere, normă de hrană, medie salarială dublă față de a celor ce muncesc.
        Și care-i problema? Ratele li le-am făcut eu? Să meargă mai rar la coafor. Mai rar la restaurant….
        DE CE NU MERG PUTORILE BUGETARE CĂLARE LA FIRMELE MULTINAȚIONALE SĂ LE IMPOZITEZE!?
        Peste 80% din încasările la buget merg pe putorimea bugetară. AJUNGE.

        • Faci ce faci si tot un idiot cretin rămâi, române ! Uita-te pe structura salarială a mult hulitilor bugetari si-o sa constați, idiotule, ca majoritatea sunt din învățământ, sănătate, armata, interne, justiție si servicii ! In administrație sunt vreo 15 maxim 20 la suta adica ceva pana-n 250 mii de salariati, indiferent ca se vorbește de administrația centrală sau cea locală, dar prostul ii da inainte cu tampeniile lui! Nu ma interesează sectorul salarial public,adica nu am vr-un parti-pris, personal cred ca el trebuie calibrat la un nivel cat mai eficient dar nu poți sa fii chiar asa de tampit si sa susti elucubrațiile unui handicapat ca barbu gh? ,

          • Vită zapată,
            De unde apar lighioane ca tine? Ăștia ca tine trebuie educați prin muncă, să știe care-i valoarea banului.

          • barpule, mare id1ot esti! ia taie-le tu salariile medicilor si profesorilor. sau politistilor si pompierilor. poate o angajei pe ma-ta in armata. sau la posta romana, bo u le! )))

        • bah, zdreantapul11, damtii mtii guvernul e privat, in mtzii mtii? nu? atunci cum isi permite sa scuteasca de sute de milioane de euro bancile? sau Irealitatea tv sau protv, zi in mtzii mtii? sunt de stat, kknare? ))) taci dracuinmztii mtii de sekuristborat

  3. ba asta daca e normal la cap ca finantist trebuie sa recunoasca faptul ca daca te imprumuti nu ai crestere si daca ai un program de pnrr in care ai fost refuzat si nu ai proiecte sa aduci bani si ai pus la mezat pensii si salarii de care nici lumea atreia nu a pomenit adica astea sunt din bucataria interna a unui stat nu le dai la mana strainilor e fantasmagoric!!!!!!!!!

  4. grig spune:
    19 mai 2021 la 9:02

    Dragi romani, ce ati vrea de la un „presedinte” al unei tari in care parlamentul, guvernul, justitia, serviciile, armata, partidul de guvernamant, sunt TOATE „ale lui”?? Nu cumva, multi dintre noi au contribuit vartos la instaurarea acestei anormalitati de o toxicitate iesita din comun? Si, claie peste gramada, am facilitat infiltrarea in toate structurile statului a acestui adevarat blestem, numit USR plus?? Care nu are nimic in comun cu problemele Romaniei, doar cu misiunea pentru care au fost racolati, platiti si trimisi „acasa” pentru a duce la implinire mizerabila lor „misiune”? Deja au inceput sa fie vandute pe nimic societati ale statului (care, in mod normal, ar fi trebuit sa fie intangibile), deja datoria Romaniei a atins (si este doar inceputul!!) cote absout alarmante, deja…..am ajuns „tigrii Europei” la cresterea economica, ha, ha, ha!!!! Tare de tot!!! Oare cate suturi in kur ne mai trebuie pentru a pricepe ca multe dintre aceste „bucurii” ni le facem cu mana noastra?

    • Bă, redusule, blestem este U.S.L.-ul, ăia care au inventat pensiile speciale pentru a-i răsplăti pe cei ce-au distrus economia, ADICĂ TOT EI!!!
      Acele bunuri „intangibile” sunt vîndute pentru a se da pensii speciale și pentru a ține în puf uriașa armată de lifte bugetare.

      • redusule mintal, tu crei ca economia unei tari sta in cateva pensii pseciale, redusule car esti redus, securistborat

  5. Dragi romani, ce ati vrea de la un „presedinte” al unei tari in care parlamentul, guvernul, justitia, serviciile, armata, partidul de guvernamant, sunt TOATE „ale lui”?? Nu cumva, multi dintre noi au contribuit vartos la instaurarea acestei anormalitati de o toxicitate iesita din comun? Si, claie peste gramada, am facilitat infiltrarea in toate structurile statului a acestui adevarat blestem, numit USR plus?? Care nu are nimic in comun cu problemele Romaniei, doar cu misiunea pentru care au fost racolati, platiti si trimisi „acasa” pentru a duce la implinire mizerabila lor „misiune”? Deja au inceput sa fie vandute pe nimic societati ale statului (care, in mod normal, ar fi trebuit sa fie intangibile), deja datoria Romaniei a atins (si este doar inceputul!!) cote absout alarmante, deja…..am ajuns „tigrii Europei” la cresterea economica, ha, ha, ha!!!! Tare de tot!!! Oare cate suturi in kur ne mai trebuie pentru a pricepe ca multe dintre aceste „bucurii” ni le facem cu mana noastra?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger