AcasăSOCIALProf. dr. Coșea: ”Economia se destructurează. Este nevoie de măsuri urgente”

Prof. dr. Coșea: ”Economia se destructurează. Este nevoie de măsuri urgente”

Prof. dr. Mircea Coșea: ”Asta este canibalizare, statul român își mănâncă economia”

Reputatul analist economic prof. dr. Mircea Coșea avertizează Guvernul că, dacă nu se iau măsuri urgente pentru contracararea creșterii prețurilor la energie, economia se va destructura într-o manieră atât de profundă, încât cu greu o să ne mai putem reveni. Pe lângă reducerea TVA-ului, este nevoie și de împrumuturi și de pierderi la buget asumate, mai spune prof. dr. Mircea Coșea.

Trebuie luate măsuri imediate pentru stoparea creșterii prețurilor la energie, pentru că suntem într-o situație excepțională, de criză profundă, ne spune fostul ministru de stat, prof. dr. Mircea Coșea.

”Chiar dacă aceste măsuri nu sunt chiar ortodoxe din punctul de vedere al economiei liberale. Putem să fim de acord cu domnul Cîțu, că nu putem pune TVA zero la energie și la alimente, pentru că piața nu ne dă voie, dar putem să fim de acord și cu faptul că, pe o anumită perioadă, pe termen scurt, putem să luăm măsuri, așa cum au luat și Polonia și Ungaria, pentru că, altfel, destructurăm economia într-o manieră atât de profundă, încât cu greu o să ne mai putem reveni. Prețul la energie este foarte greu de calmat, pentru că există presiunea asta total greșită a Uniunii Europene cu green deal, pe care noi am luat-o fără să negociem și am închis din capacități de producție, ceea ce alții nu au făcut”, susține prof. dr. Mircea Coșea.

Acesta arată că prețul gazelor va scădea în următoarele luni, pentru că Statele Unite au început un export foarte mare de gaze lichefiate, existând și posibilitatea ca Rusia să mai dea ceva dacă se mai calmează politic. Problema este în țară, pentru că România nu are producție, iar dacă nu va exista măcar pe termen mediu un program de creștere a producției de energei în țară, nu se vor putea calma prețurile, mai atrage atenția analistul economic. ”Am tot repetat în ultimul timp că la prețurile astea se distruge economia, este o canibalizare a economiei, statul român își mănâncă economia, o distruge”, ne-a precizat prof. dr Mircea Coșea.

Măsurile, de la 1 februarie

Măsurile pentru salvarea economiei trebuie luate nu de la 1 aprilie, ci de la 1 februarie, altfel, va fi prea târziu, afirmă fostul ministru de stat. ”Eu am această temere că situația este total scăpată din mână și cu greu se vor găsi niște soluții acum. Văd că nu există niște capete care să gândească economic. Și programul ăsta pe care l-a prezentat premierul Nicolae Ciucă este un fel de însăilare de lucruri fără sens. Economia va cădea, nu are cum să se mențină în ritmul ăsta”, ne-a precizat prof. dr. Mircea Coșea. Potrivit acestuia, măsurile ar putea fi luate chiar cu anumite pierderi asumate la buget, iar pentru această situație de criză ar trebui folosite chiar împrumuturile pe care statul să le facă, pentru că trebuie salvată situația de naufragiu foarte grav în care se află economia.

Agricultura ne poate salva

În primul rând, Guvernul trebuie să ia măsuri cu caracter general, pe termen scurt, cum ar fi TVA-ul micșorat, iar în al doilea rând trebuie să existe un program foarte clar pentru ca în anul 2022 producția agricolă să fie un element important de redresare a economiei, și nu de export de materie primă, semnalează analistul economic. ”Asta înseamnă ca Ministerul Agriculturii să elaboreze un program, deși recunosc că nu este simplu, pentru că PNRR-ul a fost sabotat de către acest domn care l-a făcut acasă la el, agricultura neavând niciun ban finanțare prin PNRR. Dar trebuie găsită soluția pentru ca imediat, în lunile care vin, oricum până la începutul recoltării de legume, fructe și cereale, să avem o politică de stimulare a industriei alimentare, a procesatorilor, pentru a încerca să facem în țară cât mai multă producție din materia primă pe care o avem. Este absolut de condamnat faptul că România, țara care are cea mai mare recoltă de floarea soarelui din Europa în 2021, să importe ulei și să aibă cea mai mare creștere a prețului la ulei”, a mai afirmat prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.012 afisari

4 COMENTARII

  1. „reputatul profesor ” cosea spunea ca reducerea tva este o masura buna . dar poate sa ne spuna „reputatul profesor ” cine garanteaza ca reducerea tva duce si la reducerea pretului ? cine il opreste in lacomia dupa bani ca beneficiarul reducerii tva sa nu creasca pretul ? mai pune mana pe carte profesore !

  2. Daca toate producatoatoarele de energie sunt la stat e vorba doar de un pix ca asa cum catu a schimbat la minut tot asa si intorc iar in ce priveste ue macar acolo unde suntem si noi producatori sa decidem ca noi nu facem preturile nici la legumele olandeze , nici la masinile nemtesti!!Fiti ba macar odata si voi cu tara ca nu mai sunteti la inceputul politicii ca in nouazeci!!!

  3. Din păcate asta se vrea, destructurarea economiei cu capital românesc, sa lase loc unor multinaționale, ce vor ajunge sa aibe tot. In următorii doi ani, intram in criza alimentara impusă de multinaționale. Începând de la protecția pentru mediu, traficul de mărfuri, etc.

  4. Daca are sau nu dreptate, nu pot sa ma pronunt. In schimb voi, prostituatele media, aveti o contributie importanta la dezastrul Romaniei… Sugeti plua guvernului pentru doi arginti. SICTIR!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger