AcasăSOCIALProf. dr. Coșea: ”E o înțelegere de tip cartel între benzinării”

Prof. dr. Coșea: ”E o înțelegere de tip cartel între benzinării”

Prețurile mari la combustibili, susținute de Guvern

Faptul că prețurile combustibililor se majorează în același timp și aproape identic arată clar că este o înțelegere de tip cartel între benzinării, susține prof. dr. Mircea Coșea, care consideră că Guvernului îi convin aceste prețuri, pentru că de aici vin venituri sigure la buget. Totodată, acesta arată că, dacă până în toamnă nu se reduc la jumătate tarifele la energie, ne vom confrunta cu un val de falimente, atât ale firmelor, cât și ale cetățenilor.

Tot mai mulți români spun, mai în glumă, mai în serios, că ar trebui să-l împrumutăm și noi pe premierul ungar Viktor Orban, ca să putem ieși din prăpastia în care ne-au aruncat guvernanții. În afară de câteva măsuri sociale, finanțate prin sărăcirea întregii populații, autoritățile de la București nu par a fi capabile să acționeze în interesul național. Fostul ministru de stat, prof. dr. Mircea Coșea, semnalează faptul că problema facturilor la energie nu s-a rezolvat, pentru că plafonarea și compensarea sunt temporare.

”În această perioadă ar fi trebuit să se întâmple două lucruri: să crească producția internă de energie, ceea ce nu s-a întâmplat, și să obținem prețuri mai mici la importuri, și nici asta nu s-a întâmplat, din contră, prețurile au crescut. Suntem într-un moment în care trebuie luate urgent anumite măsuri: un program anticriză, care să aibă trei piloni de rezistență: energia, prețurile la alimente și susținerea mediului economic. Programele care s-au făcut până acum sunt programe sociale, care vor să ajute o anumită parte a populației, sunt bune și astea, dar nu sunt anticriză, nu atacă criza la baza ei. În ce privește reducerea prețului la combustibil, mă îndoiesc că se vor lua măsuri serioase, pentru că prețul mare la combustibil convine Guvernului, că aduce imediat și sigur venituri la buget. Iar cu aceste venituri poate să facă niște acțiuni populiste”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea. Potrivit acestuia, Consiliul Concurenței ar trebui să realizeze că este o înțelegere de tip cartel între benzinării, pentru că toți cresc prețul la fel și în aceeași dată. ”Dar domnul Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, vrea SPP-iști care să-l apere, atâta tot”, mai spune prof.dr. Mircea Coșea.

Se preconizează mișcări sociale

Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a se reveni la momentul liberalizării pieței energiei și să se meargă pe un indicator care să fie o medie a prețurilor, și nu un plafon înalt al prețurilor, ca să putem să reducem prețul la energiei, până la sfârșitul anului, cu cel puțin 50%, susține prof. dr. Mircea Coșea. În caz contrar, România se va confrunta cu un val de falimente în toamnă, pentru că nici firmele, nici cetățenii nu vor mai putea plăti aceste facturi, care vor fi și mai mari.

”Vom avea un număr mare de șomeri, pe care statul va trebui să-i întrețină o perioadă cu bani de la buget, iar eu preconizez că vor fi mișcări sociale”, afirmă prof. dr. Mircea Coșea. Fostul ministru de stat avertizează că intrăm într-o perioadă în care cu greu vom putea să mai ținem frâiele unei economii care decade, iar odată cu ea, și populația, care va fi obligată să plece în afara țării. ”Avem aceste declarații iresponsabile ale președintelui Casei de Pensii, care susține că vor crește pensiile, dacă economia va performa. Păi cum să performeze economia, dacă toate forurile internaționale și interne spun că România va avea o cădere a economiei, de la 4,8, la sub 2? Problema și mai gravă este că sărăcia avansează și spre clasa mijlocie”, ne-a mai precizat prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Sărăcia cuprinde toată Europa

Ultimul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va duce la sacrificarea întregii populații a Europei, consideră prof. dr. Mircea Coșea. Consecința va fi o cădere a nivelului de trai și a puterii de cumpărare a populației europene, în condițiile în care se reduce substanțial importul de petrol din Rusia. ”Trebuie să ne întrebăm dacă va accepta populația europeană să mențină în funcție aceste guverne și această conducere a Uniunii Europene, care îi propune un astfel de rezultat ca urmare a sancțiunilor. Toate lucrurile astea trebuie să fie discutate foarte serios”, a afirmat prof. dr. Mircea Coșea.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în magazinele românești.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.148 afisari

10 COMENTARII

    • Animalele cu 15.000 RON/luna nu vor sa asculte de aceste avertismente venite din partea unuia din putinii profesionisti pe care ii mai are Romania ! Aceste umflari apocaliptice ale facturilor vor aduce bani la buget DOAR pentru cateva luni, apoi efecte in cascada vor lovi in mai multe directii simultan ! Masa mare a consumatorilor va atinge falimentul – unii vor intra in hibernare ca mod de supravietuire iar altii se vor sinucide, mediul privat va inchide si mai multe antreprize , iar deznodamantul va fi solutia linsarii aparatului de administratie si a politrucilor..

    • De la 1 Iulie borfasii au bagat 2 (DOI) RON /Kw la energie electrica!!! O factura de 200 RON va atinge 500 RON !!!

  1. MASONERIA, SECURISMUL, SINECURISMUL, MAFIOTISMUL, TRADAREA, HOTIA SI PROSTIA AU DISTRUS ROMANIA dupa 1989.

  2. Nu „ezista”, cum spunea un personaj din opera lui Nenea Iancu. Felcerul ala, dat cu catran in cap și la mustata, care cică conduce Concurenta, nu a descoperit asa ceva. Nici in energie. Totul e părerea falsa a consumatorui. Sa trăiți bine, a urat Petrov romanilor la mișto si ei l-au votat, la fel și Ciolanis. Ce-ați votat aia aveți, dormiți liniștiți romani, chiar și când se canta imnul, care va îndeamnă sa va treziți dreaku odată, c-ați rămas fără izmene pe voi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger