AcasăSOCIALProf.dr. Coșea, după operațiunea ”50 de bani”: Prețurile vor crește!

Prof.dr. Coșea, după operațiunea ”50 de bani”: Prețurile vor crește!

Prof. dr. Mircea Coșea: ”La câte împrumuturi a făcut statul român, se dă doar 25 de bani compensare?”

Faptul că Guvernul nu a reușit să anunțe decât o compensare de 25 de bani la carburanți arată clar că bugetul țării este într-o stare critică, ne spune prof. dr. Mircea Coșea. Acesta susține că măsura, despre care nu se știe cum și când va fi pusă în aplicare, nu va avea niciun efect, pentru că prețurile se vor mări și nivelul va rămâne același.

Compensarea de 25 de bani la carburanți oferită Guvernul Ciucă și speranța că ceilalți 25 de bani vor fi compensați din profiturile companiilor din sector nu reprezintă decât o încercare de calmare a spiritelor, ne spune prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat. Acesta arată că măsura nu este una efectivă, pentru că nu a fost nici măcar finalizată din punct de vedere operațional. ”Nu știm cum va avea loc acest lucru, nu știm cum se vor recupera bani, dacă se vor recupera, dacă se vor da la populație, sub ce formă, la pompă, cu bon fiscal. Problema este că nu rezolvă în fond lucrurile, pentru că prețurile vor crește și atunci sigur că nivelul va rămâne același. Dacă prețul crește la 10 lei, scazi 50 de bani și rămâne 9,50 lei. Dacă ne luăm după filozofia domnului președinte, că e bine că ni se dă și nu ni se ia, este o chestiune pe care o putem accepta. Dar atunci ne punem o întrebare foarte clară. La câte împrumuturi a luat statul român și după câte negocieri face pentru PNRR nu poate bugetul României să acorde decât 25 de bani la litru? Este o chestiune care ne arată foarte clar că bugetul României este într-o stare critică. Suntem într-o situație în care ne limităm la niște măsuri care nu știu cum se vor aplica”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea.  Mai mult decât atât, arată acesta, trebuie avut în vedere că mai sunt și alte măsuri care sunt în așteptare de aplicabilitate, cum sunt voucherele sau cei 700 de lei, despre care nu se știe nici până acum când se vor încărca toate voucherele, cum vor ajunge oamenii din mediul rural sau de la cine știe ce periferie la magazinele abilitate.

Se rupe coaliția?

Prof.dr. Mircea Coșea și-a arătat îngrijorarea față de lipsa de consens la nivelul guvernului, în ce privește măsurile privind stoparea creșterii prețurilor la carburanți. ”Domnul Ciolacu vine cu un lucru foarte important și ne spune că nici nu este de acord cu așa ceva. Lucru acesta este de o importanță maximă, pentru că asta arată că în guvern nu există niciun fel de consens în legătură cu maniera de reducere a cheltuielilor cu carburantul. Această lipsă de consens ne sperie pentru că nu știm ce ne așteaptă. Mă îngrijorează că la nivelul guvernului nu există înțelegere. Guvernarea înseamnă poziție unică, acord unic asupra unei măsuri importante, iar dacă unii zic că e bine așa, iar alții zic că este total greșit, noi ce să mai facem? Dacă se va ajunge la plafonare, așa cum spune domnul Ciolacu, înseamnă că bugetul trebuie să aibă banii ca să acopere compensarea și, în plus, trebuie să preîntâmpine o penurie de carburant. Dacă nu se dă compensarea la producători și distribuitori în mod sigur aceștia nu vor mai livra”, ne-a precizat prof. dr. Mircea Coșea, care consideră că situația nu este rezolvată sub nicio formă.

Companiile nu vor susține compensarea

Chiar dacă am fi de acord până la urmă că ni se dă și nu ni se ia, banii pentru un cărucior la supermarket, dar problema este că nu știm cum, în ce fel se va face lucrul acesta, în ce măsură ceilalți producători vor fi de acord să dea 25 de bani, ne spune prof. dr. Mircea Coșea. ”Ei spun că, pe ansamblul pieței, va fi o reglementare, adică dacă Petrom va scădea prețul, toată lumea o va face, dar nu va fi așa ceva, pentru că aici nu este vorba despre cerere și ofertă, este vorba despre o decizie pe care o ia statul, cu care anumiți producători nu vor fi de acord, atâta timp cât există cerere pentru carburant. Și va exista pe timpul acestei veri, pentru că sunt concedii, este sezonul lucrărilor agricole în care se consumă foarte mult carburant. Nu s-a stabilit cine compensează. Toate companiile, una singură? Au existat ngocoieri cu toate companiile? Toate companiile au fost de acord să piardă din profit ca să dea la populație?  Nu știm toate acestea. Deocamdată lucrurile sunt foarte neclare”, a mai afirmat prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.