AcasăSOCIALProf.dr. Coșea: Ce creștere economică? Suntem în cădere liberă

Prof.dr. Coșea: Ce creștere economică? Suntem în cădere liberă

Prof. dr. Coșea îi taie elanul lui Cîțu: ”Ne aflăm într-o situație gravă, nu este nimic de felicitat aici”

Felicitările adresate românilor de Florin Cîțu, pentru ”cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul III din acest an”, l-au enervat peste măsură pe prof. dr. Mircea Coșea. Acesta a arătat că economia este în cădere liberă și așa-zisa creștere este de fapt o recuperare bazată pe împrumuturi și pe inflație.

Nu poți considera o asemenea cădere economică un succes și să mai transmiți și felicitări pentru asta, ne spune fostul ministru de stat, prof. dr. Mircea Coșea. Acesta s-a arătat revoltat de faptul că premierul vorbește despre un succes economic în condițiile în care prețurile alimentelor de bază au crescut cu 24%.

”Asta nu e creștere economică, este recuperare și nici asta nu are nicio aplicabilitate pentru că economia se duce în jos. Sunt niște lucruri grave care nu se explică printr-o creștere, Doamne ferește!, din contră. Dacă luăm pe comparabilitatea de la trimestrul din acest an cu trimestrul de anul trecut, sigur că este o recuperare, pentru că 2020 a fost un an de cădere. Recuperarea o faci până ajungi la zero, iar creșterea economică este de la zero în sus. Mai mult, creșterea economică presupune niște elemente pe care noi nu le avem. Creșterea economică trebuie să se bazeze pe un echilibru macroeconomic de deficite, ceea ce la noi nu este. Avem un deficit mare la balanța comercială, dar și la balanța contului curent și la buget. În al doilea rând o creștere economică trebuie să se vadă într-o anumită creștere a standardului de viață, ori la noi e tocmai invers, avem o cădere a standardului de viață și chiar a condițiilor de viață, cu o inflație foarte mare și o blocare a veniturilor. Eu mă bucur că ne-a felicitat domnul prim-ministru, dar este un nonsens, pentru că noi ne ducem în jos, nu în sus”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea.

Viteză la împrumuturi, nu la creștere economică

Acel procent de 8% reprezintă viteza recuperării, și nu creșterea economică, atrage atenția prof. dr. Mircea Coșea. Acesta a subliniat faptul că, dacă ne uităm pe ce se bazează această recuperare, o să vedem că, spre deosebire de alte țări, nu am făcut o recuperare printr-o economie mai eficientă, prin investiții și prin fel de fel de lucruri care să ducă la o valoare adăugată, ci am făcut-o prin împrumuturi. ”Ne-am împrumutat atât de mult și cu o viteză atât de mare încât, dacă facem o comparație între viteza împrumutului și viteza recuperării, o să vedem că ne împrumutăm mai repede decât recuperăm. Deci nu este vorba despre un element pozitiv, din contra, acest 8% arată că, de fapt, avem o recuperare toxică, nu este bazată pe o sustenabilitate. Și asta înseamnă o dificultate extraordinar de mare în îndeplinirea promisiunilor pe care actuala coaliție în formare le tot aruncă dintr-o parte în alta. Că vor crește pensiile, salariile, cum vor crește? Pentru că această recuperare, așa cum este ea, mai are un lucru vicios în ea. Și anume că ea s-a făcut prin inflație, adică cifrele s-au mărit prin inflație”, ne-a precizat prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Cresc taxele și impozitele

Problemele românilor se vor agrava și mai mult, mai ales că liberalii vor să impună niveluri maxime ale taxelor și impozitelor, susține prof. dr. Mircea Coșea. ”Colectarea pe care vor să o facă nu se face în câteva luni. Iar în condițiile în care ai tăiat veniturile și ai crescut prețurile, capacitatea oamenilor de rând de a-și plăti impozitele și taxele se reduce, pentru că nu mai au bani de așa ceva. Ori plătesc facturile la utilități, ori impozitul, ori cumpără un kilogram de carne, în măsura în care veniturile scad atât de mult și prețurile cresc atât de mult. Mai mult decât atât, ei vor să mărească impozitele și taxele. Liberalii vor ca la nivel local să fie taxat pe maxim, și nu pe minim. Asta înseamnă că nu mai faci niciun fel de analiză a situației în teritoriu, cât ai nevoie și cât poți să absorbi, și mergi direct pe maxim, introducând un nou element care atacă puterea de cumpărare a oamenilor. E o diferență între a plăti 10 lei pentru un metru pătrat de proprietate și 100 de lei”, a mai afirmat prof. dr. Mircea Coșea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.307 afisari

4 COMENTARII

  1. Avem o crestere economica a datoriei facute, fantastica, nici o tara ue nu ne egaleaza

  2. DE CE NU SE AUTOSESIZEAZA CURTEA DE CONTURI ?,DNA DOARME ?, CAND EX PRIMMINISTRU CITU MANIPULEAZA INDICATORII ECONOMICI AI ROMANIEI .
    UNDE-I RASPUNDEEA MINISTERIALA ??.
    ACEST SARLATAN ORDINAR ,ACEST IRESPONSABIL A FOST ALESUL TAU JOHANIS CA PRIM MINISTRU SI CA SEF AL LIBERALILOR ,ASTA AI POFTIT ??

  3. Draaagi rooomani,aveti ce ati ales si chiar mai mult decat atat.Banda de demolatori ai Romaniei,alcatuita din betivanul Nr.1 al tarii,arestat si trimis la dezalcoolizarae ” merite ” pt. care s-a facut de ras si a facut de ras Romania pe plan international,tepar de banci cautat de recuperatori,alti derbedei,trepadusi,cozi de totopr,sub coordonarea si inaltul patronaj al e Esuatului,hot de case cu acte false,dator la ANAF cu 640.000 de euro,dupa cum afirma fostul sef al ANAF Bodu,Bani pe care nu vrea sa-i plateasca,avand greutati mari,copii o droaie.Toata adunatura asta de pripas,dupa cum vedeti,constatati,inca nu au terminat,mai au de lucru,pana cand se va alege praful si pulberea. Si dupa ei,potopul. Ce ai faceti bai aia un milion de protestatri din Piata Vicoriei ? Mai aveti bateriela telefoane ? Nuvi s-a mai dat adunarea ? Nu aveti dezlegare ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger