Cauta

Produsul de la raft care se scumpeşte lunar. E aliment de bază, iar românii plătesc pentru el şi cu 20% mai mult

Produsul de la raft care se scumpeşte lunar. E aliment de

Clienţii magazinelor au observat, probabil, cum plătesc cu 20% mai mult pentru un aliment de bază. După o perioadă cu preţuri mai mici, acum laptele a revenit pe trendul scumpirilor.

În vară, un sortiment de lapte cu 1,5% grăsime costa 5 lei. Acum preţul a ajuns la 6 lei şi 29 de bani. Adică, în câteva luni, preţul a crescut cu peste 20% la unele sortimente.

Laptele s-a scumpit şi la băcănii

Și în băcănii laptele e mai scump. Spre exemplu, o sticlă de lapte cu 3,5% grăsime costa înainte 9 lei. Acum a ajuns la 10,5 lei. Pe zi ce trece, comercianţii sunt anunţaţi de producători că urmează să crească preţurile, conform observatornews.ro.

“Odată cu finalul verii au fost o serie de scumpiri pe zona de lapte. În medie, cred că undeva la 15% am avut o majorare a preţurilor, pe produsul final la raft. Scumpirile au început undeva la finalul lunii august şi încă mai avem notificări că urmează o nouă serie de scumpiri”, spune Ionuț Grama, proprietar Băcănie.

“Avem 4 firme care ne-au anunţat creşteri de preţuri. Cu 2, 3, 5%. Unele sunt cauzate de inflaţie, pentru că e clar că inflaţia duce şi preţurile în sus, dar unele sunt cauzate şi de lapte mai puţin pe piaţă”, a zis Feliciu Paraschiv, Asociaţia Comercianţilor Mici şi Mijlocii, pentru sursa amintită.

Mâncarea fake, un nou pericol

Nutriţioniştii ne învaţă cum să facem diferența între alimentele de calitate si cele falsificate. În cazul alimentelor, falsificarea are dublu impact: cheltuiești mult pe mâncare proastă, iar consumul unor produse contrafăcute îți poate afecta sănătatea.

Alimentele cel mai des falsificate sunt uleiul de măsline și parmezanul, urmate de vin și băuturi alcoolice. Produsele de calitate au un preț ridicat pentru că materiile prime din care se obțin sunt limitate ca și cantitate.

Pentru a păstra costuri mai mici, a apărut uleiul extravirgin de măsline care conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar brânza tip parmezan este „învechită” câteva săptămâni, în loc de 2-3 ani.

Primul semn de suspiciune sunt etichetele care nu precizează proveniența ingredientelor și locul de producție. Apoi folosirea unor termeni generali în spatele cărora se pot ascunde ingrediente de proastă calitate, este un nou semn de neîncredere.

Când cumpărăm ulei de măsline presat la rece trebuie să știm de unde provin măslinele și cine l-a fabricat, confor Pro TV.

Faceți efortul să citiți etichetele cu atenție și cheltuiți pe produsele care își respectă cu adevărat promisiunea transparenței și calității.

Ultimele stiri

  • Sesizarea CCR, din nou la îndemâna președintelui: Nicușor Dan anunță o schimbare majoră de jurisprudență
  • Citrice destinate furajării animalelor, vândute în România ca produse de calitatea I: avertisment dur al ANPC FOTO
  • Taxa turistică de 10 lei, miza bugetară a Capitalei: Primăria estimează venituri de 15 milioane de lei
  • Știai că stomacul produce 90% din serotonina corpului? – Intestinul ca „al doilea creier”
  • Viagra, soluția neașteptată pentru bradul de Crăciun: metoda care face pomul să rămână verde mai mult timp
  • Mesele de sărbători fără excese: cum să te bucuri de preparate tradiționale fără disconfort
  • Previziunile Babei Vanga pentru 2026. Ce a prezis vestita clarvăzătoare despre un nou Război Mondial
  • Taxă „de horoscop”, introdusă la Spitalul Clinic din Suceava. Pentru ce se cere, de fapt, 100 de lei
  • Cele mai frumoase 9 târguri de Crăciun din Europa
  • Vești proaste pentru bugetari! Premierul Bolojan refuză să facă punte între Anul Nou şi Bobotează
  • Exit mobile version