AcasăSOCIALProducția de energie s-a prăbușit. Importăm masiv cărbune, gaze și combustibil

Producția de energie s-a prăbușit. Importăm masiv cărbune, gaze și combustibil

România produce tot mai puțin petrol și gaze

Institutul Național de Statistică a raportat o prăbușire gravă a producției de energie în țară. Astfel, România a scăzut producția de gaze și a majorat importurile, iar producția de petrol a scăzut la o treime din necesar. Totodată, în timp ce minele se închid aproape în fiecare zi, producătorii de energie au ajuns să importe tot mai mult cărbune. În ce privește produsele petroliere, în primele trei luni ale acestui an, întreaga cantitate a fost importată.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, în primele trei luni ale acestui an resursele de energie primară au scăzut cu 2,7%, iar cele de energie electrică au scăzut cu 3,7%, potrivit raportului Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, principalele resurse de energie primară au totalizat 8.136,1 mii tone echivalent petrol, în scădere cu 225,5 mii tone faţă de ianuarie-martie 2021.

Totodată, producţia internă a însumat 4.496,0 mii tone echivalent petrol, în scădere cu 165,7 mii tone faţă de anul trecut, iar importul a fost de 3.640,1 mii tone, fapt care presupune o dependență uriașă de importuri a economiei. În ceea ce privește țițeiul, România a ajuns să producă mai puțin de o treime din necesarul de pe piața internă. La gaze naturale, de la o producție care acoperea peste 90% din necesar, s-a ajuns la una care mai acoperă doar 70%. Închiderea forțată a minelor și-a spus și ea cuvântul, astfel că am ajuns să importăm cărbune, în doar trei luni, 161,4 mii tone echivalent petrol. De asemenea, între 1 ianuarie și 31 martie 2022, România a importat energie electrică cu 13,1% mai mult ca în aceeași perioadă a anului trecut. Cele 818,7 mii tone echivalent petrol de produse petroliere au fost importate în totalitate, înregistrându-se o creștere a importurilor față de 2021 cu 280,1 mii tone.

Mai puțină energie electrică

Potrivit INS, în această perioadă, resursele de energie electrică au fost de 17.003,2 milioane kWh, în scădere cu 646,0 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021. Producţia din termocentrale a fost de 5.633,5 milioane kWh, în scădere cu 425,4 milioane kWh (minus 7,0%). Producţia din hidrocentrale a fost de 3.374,9 milioane kWh, în scădere cu 1.139,2 milioane kWh (-25,2%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 3.021,1 milioane kWh, în creștere cu 136,0 milioane kWh (+4,7%). Producţia din centralele electrice eoliene a fost de 2.502,5 milioane kWh, în creștere cu 482,7 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 348,5 milioane kWh, în creștere cu 53,9 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021. Consumul final de energie electrică a fost de 13.926,6 milioane kWh, cu 2,0% mai mic faţă de 2021, iluminatul public a înregistrat o creștere cu 1,3%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 4,4%.

Se oprește economia?

Comisia Europeană a cerut statelor membre să renunțe în totalitate la gazele rusești. Totodată, Comisia ar putea activa mecanismul de solidaritate, prin care țările europene vor fi obligate să reducă nivelul de consum și să alimenteze consumatorii esențiali din statele vecine. O întrerupere completă a aprovizionării cu gaze rusești ar conduce, inevitabil, la o criză majoră în întreaga Europă, care ar provoca o blocare a economiilor statelor, inclusiv a României. Comisia Europeană a solicitat stabilirea unor principii comune menite a pregăti statele membre pentru o posibilă perturbare mai amplă și pentru o urgență regională sau la nivelul Uniunii, în care piața de gaze nu mai stabilește raportul dintre cerere și ofertă în mod optim, putând lăsa o anumită cerere vitală nesatisfăcută.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
13.921 afisari

11 COMENTARII

  1. Nu vă impacientați. Guvernele țărilor ieoropene au prezentat soluții la criza energetică și alimentară.
    Austria –
    frunzele arborilor sunt comestibile și pot fi utilizate la salate, ca desert sau făină de casă.
    Anglia –
    în loc de calorifer să îmbrățișăm pisica.
    să lucrăm ore suplimentare sau să ne cătăm o slujbă mai bine plătită.
    să cumpărăm produse ieftine în loc de mărcile recunoscute.
    reproș guvernamental – cetățenii nu știu să gătească cu produse ieftine și nici să-și administreze veniturile.
    Germania –
    pensionarii să-și găsească o slujbă.
    reducerea la minim a iluminatului public.
    Concluzia: am trăit ca-n sânul lui Avraam pe timpul lui Ceaușescu.

  2. Articolul sfidează logica primară. „În timp ce tot mai multe mine se închid se importă tot mai mult cărbune” Noi suntem întregi la minte? Minele alea se închid singure sau ca să se importe cărbune? Se extrage tot mai puțin petrol de lene sau că să se importe mai mult petrol? Se opresc termocentralele când nu mai bate vântul și e nor afară că nu mai au suflu sau ca să importăm mai multă energie electrică? Nu se vede din spațiul cosmic, din Calea Lactee că această criză este una provocată deliberat de către mai marii lumii?

    • Și apropo de fotovoltaice, știți ca mulți prosumatori nu pot livra în rețea producție deoarece nu suporta rețeaua electrica?

  3. Unde-s vinovații de plandemie. Toate acestea sînt praf în ochi precum e și teatrul de operațiuni din Ucraina.

  4. cred ca este momentul unei analize efectuate pe tronsoane ale productiei energiei:
    1- Productie de Petrol … din 2004 , statul a vazut diminuarea majora a productei de titei si elemente din titei.Cauzele dun 50/50% obioective si tradatoare.
    Astfel , in 2006 , la OMV PETROM , se discuta inchiderea Arpechim , motivul real fiind concurenta adusa OMV Viena pe prelucrare de titei sulfuros.. ( Mult de vorbit – cine a decis , de ce , care sunt etapele)
    Motiv obiectiv ar fi numai deprecierea naturala a zacamintelor , dar , aici s-ar lua in discutie NEEFECTUAREA DE INVESTITII ghidonate in domeniu.
    Cine a tradat: toti cei care , ptr un salariu mai mare decat media pe tara auu acceptat acest mod de lucru -: factori de decizie in E&P, Retail( vezi import de motorina pe surse dubioase si societati dubioase, trasee cert frauduloase) etc
    2- productie de curent:
    – distrugerea unor capacitati de productie pe carbune , fara a se incerca trecerea intr-o etapa de tranzitie catre o energie mai curata ( gaze ) ..
    Aici avem de a face cu o incompetenta crasa , dublata de tradare ( vezi Popescu pnl, Orban, Johanis etc)
    Obturarea canalelor de finantare corecta a investitiilor in hidro , incepute de multi ani , pe motive puerile ( gandac , calea ursului etc )
    3- neterminarea reactoarelor 3-4 nucleare…
    Daca s-ar dori , in 3luni ar aparea o carte cu toate datele necesare uunui proces national , cu nume , legaturi ( se stiu toate), cu date certe ref tradarea nationala …
    Dar… Romania a trebuit sa fie furnizor de mana de lucru , de credinta ortodoxa si rasa caucaziana … conf spuselor dir BRD( decedat de ceva timp ) Baltazar

    • Hidrocarburile nu sînt „combustibili fosili” sînt anorganice; toți specialiștii ce „ptr un salariu mai mare decat media pe tara” tac.
      Poate uni ar zice: și ce-i? Cu minciuna „combustibili fosili” ne tot amenință, de la-nceput de sec XX, că hidrocarburile sînt pe gătate ca să țină prețul sus.
      Se prea poate că prețurile mari de azi sînt recompensă pt cei ce au ind hidrocarburilor în mână pt pierderile cu covidu (activitate economică redusă) și trecerea, nu vor trece niciodată, nu se poate, la mincinos numitele energii verzi.

  5. In primul rand Popescu Virgil la puscarie.
    In al doilea rand trebuie sparta asocierea paguboasa a statului cu OMV. Ajunge cu asuprirea Habsburgilor care mai detin in Romania BCR, grupul VIG, Uniqa, BCR Life, etc. Au supt sute de ani ce era mai bun si valoros din Transilvania, AJUNGE!!!!

  6. Romania este o colonie condusa de slugi ale Licuriciului si ale UE MUE. Mi-e rusine ca am asemenea conducatori. Siktir!

  7. La noi liberalizarea energiei este o specula incurajata de guvern pentru ca aduce bani in plus la buget,adica pensii si salarii nesimtite plus alte sporuri si avantaje care nu sunt publice. 90 la suta din pib e pentru asa ceva,de unde sa mai fie bani pentru pensii si programe sociale pentru cei neajutorati? Stati linistiti o sa dea la fraieri cat sa ia inapoi de doua ori. Pentru ei se gasesc bani oricand si oricat,asa ca trebuiesc votati pentru a avea de ce sa plangem inca patru si iar patru ani. Vorba imnului care ne indeamna de sute de ani sa ne desteptam,dar degeaba,doar vorbe ca cele ale politicienilor,asa ca avem ce votam,in rest ciocul mic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger