AcasăSOCIALProducția de energie, cu frâna trasă. Se importă masiv!

Producția de energie, cu frâna trasă. Se importă masiv!

Am ajuns milogii Europei. Importăm energie de la bulgari și de la unguri

Ieri, România a ajuns să importe energie electrică, la ore de vârf, în cantitate de peste 800 MW. Și asta în condițiile în care producția pe cărbune aproape s-a înjumătățit în ultima lună, iar regenerabilele livrează tot mai anemic energie în sistem. Sindicaliștii din sectorul energetic susțin că se merge în mod deliberat pe o producție cu frâna trasă, la ordinele celor de la Bruxelles.

În semestrul I al acestui an România a devenit importator net de energie, cu 0,717 TWh, față de aceeași perioadă a anului 2015, când țara noastră exporta 3,060 TWh. Astfel, cea mai multă energie a fost importată din Bulgaria, 925 GWh, din Ucraina, 774 GWh și din Ungaria, 490 GWh. Ieri, raportările Sistemului Energetic Național arătau importuri de peste 800 MWh, în condițiile unei producții interne tot mai scăzute. Cea mai importantă reducere s-a înregistrat la producție de energie pe cărbune, unde, de aproape o lună, nu se mai depășesc 850 MWh.

Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic, susținea în septembrie că scăderea producției este temporară și că lucrurile se vor remedia, însă nimic nu s-a schimbat de atunci. ”Am programată o revizie la un grup de la Turceni, că trebuie să-l pregătesc pentru perioada de iarnă, iar la Rovinari am avut un eveniment care a necesitat oprirea unui grup pentru reparații. Scăderea producției este o situație temporară. Cărbune avem, iar capacitatea totală de producție este de 1.200- 1.300 MW”, ne declara, în septembrie, Daniel Burlan. Pe lângă scăderea de la cărbune, eolianul s-a prăbușit și el, ajungând să mai producă doar 50 MW. Nici panourile fotovoltaice nu dau prea multă energie în sistem, ajungând la o medie, pe zi, de circa 200 MW. Fără capacități de producție constantă a energiei și prețurile au luat-o razna. Astfel, în august 2022, valoarea acesteia a ajuns la 2.400,58 lei/MWh, comparativ cu luna august 2015, când prețul era de 180 lei/ MWh, creșterea procentuală fiind de 1.104%.

Cine apasă pe butoane?

Senatorul PSD Daniel-Cătălin Zamfir, șeful Comisiei Economice din Senat, a atras atenția că termocentrala de la Paroșeni produce energie doar două zile pe săptămână. ”Este sabotaj sau nu? Cine vrea să îi țină pe români în frig? Doar două zile primește Sistemul Energetic Național energie de la această termocentrală, care ar trebui să funcționeze la capacitate zilnică”, a declarat senatorul. Pe de altă parte, sindicaliștii din sistemul energetic acuză statul român că răspunde comenzilor de la Bruxelles.

”România trebuie să creeze o criză de energie, în acord cu termenii trasați de la Bruxelles, și nu are cum să o facă decât prin reducerea producției. Statul român are capacitatea la acest moment de a produce energie ca să mai susțină încă 5-6 țări pe lângă noi. Hidroelectrica ar putea asigura undeva la 60-70% din consum. Vă dau exemplu doar Barajul de la Lotru, care are trei turbine, din care în prezent funcționează doar una, și aia la capacitate de 30%, deși capacitatea este de 560 MW. Barajul este programat să intre în funcțiune, în 4-5 minute, în perioadă de criză. Iar noi suntem în perioadă de criză. Seceta a afectat Dunărea pentru că țările pe care aceasta o traversează au oprit apa în aval pentru a-și umple barajele. Dar capacitatea hidro pe ceea ce înseamnă Hidroelectrica a fost redusă, deși pe Oltul superior și Oltul inferior, adică de la Vâlcea în sus, au fost debite normale. Adică din cinci turbine mergeau trei sau două, pe toate barajele. Au mers cu frâna trasă, iar seceta a fost un pretext. Mai mult, termocentrala de la Iernut o țin închisă, deși are o capacitate de 430 MWh”, ne-a precizat Cristel Ioțu, președintele Cartel Alfa Olt.

Problema rețelelor de transport

Problema României la acest moment este de transport al energiei, susțin sindicaliștii, pentru că rețeaua nu a fost dimensionată pentru consumatorii multinaționalelor care ți-au relocat producția în țara noastră, pentru că energia era ieftină. ”Noi avem o problemă, pentru că tot ce înseamnă rețea de transport s-a făcut pe vechile rețele”, ne-a spus președintele Cartel Alfa Olt, Cristel Ioțu. Referitor la acest aspect, Guvernul a anunțat  investiții de peste 420 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naționale, din Fondul pentru Modernizare, aceasta fiind cea mai mare finanțare din fonduri europene accesată de Transelectrica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.922 afisari

16 COMENTARII

  1. Orice om cu măcar un sfert de minte întreagă știe că este fără putință ca în cîțiva ani, șapte dacă vorbim de 2015, să se ajungă de la vîndut curent la cumpărat. Că se va ajunge aici au mirosit și cei ce-au avut nasul înfundat de cînd au venit cu certificate codoi, piață și liberalizare. Toate acestea, le-au văzut și chiorii, au fost praf în ochii noștrii ca să ne sărăcească scumpind energia de orice formă.
    Mai e parodia de TEATRU DE OPERAȚIUNI din Ucraina în care și cei cu bustăre au început să n-o mai creadă.
    Dar nu pot să nu recunosc că le merge. Deocamdată.

  2. Cine poate sa-mi explice cum este posibil ca intr-un interval de 30 de zile, din care mai bine de 2 saptamani am fost plecati din tara (ramanand conectat doar frigiderul), contorul sa-mi arate ca am consumat 418 kW ??? !!!, cu toate ca am redus numarul becurilor din apartament, locuim doar doua persoane si activitatile pentru care se consuma energie electrica sant doar pentru 2 persoane. Intreb, pentru ca la o alta lipsa din tara, tot in acest an, la intoarcere aveam peste 700Kw consum. Reclamatia in ecest caz a fost degeaba, reprezentantii furnizorului explicandu-ne ca totul e OK si santem buni de plata. INTREB SI MA INTREB, NU CUMVA POT FI MANEVRATE CONTOARELE ??? Nu cumva exista o metoda de a adauga consum neefectuat ??? Si-a pus cineva acesta intrebare ??? De ce au fost schimbate vechile contoare, care de fapt, nu aveau nimic ??? Eu mi-am propus sa notez zilnic consumul, exact la aceeasi ora, ca mi se pare ca santem furati ca la srumul mare si nimeni nu poate spune nimic. Ati mai patit asa ceva ?? Daca da, cum ati rezolvat ???

  3. Hai ba ca voi chiar va bateți joc de romani și executati ordinele celor care ne vor distrusi.

  4. Acum inca avem de unde sa importam. Sa vedem ce va fi in miezul iernii cand nici altii nu vor mai avea sa ne dea. Daca nu pornim termocentralele blackout scrie pe noi.

  5. V-AU AJUNS BLESTEMELE LUI NICOLAE CEAUSESCU
    Capetele de acuzare erau:
    Genocid – peste 60.000 victime;
    Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.
    Subminarea economiei naționale.
    Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate.
    România COVID-19 67,097 DE DECESE

    • cam asa, i-au ajuns blestemele!

      la subiectu cu „energia”

      -am inteles,
      zero gaz natural, va pica „lumina”, blackout,dispare benzina:

      nimeni nu se gandeste ca si Internetul poate avea de suferit!

      (blestemele in general au bataie lunga;
      Sodoma si Gomora spune ca blestemele se pot pune pe copii, pe nepoti SI PE vecini!

  6. ATI UITAT CINE MULGEA HIDROELECTRICA ?,GASCA LUI BASESCU !,L-ATI UITAT PE PONTA SI GASCA CARE CAPUSAU TERMOCENTRALELE DIN OLTENIA ?.
    ATI UITAT CIRCUL CU FOTOVOLTAICELE SI CU EOLIENELE CA MARE GASELNITA PENTRU ENERGIE REGENERABILA ,ENERGIE VERDE !,VEZI PRODUCTIA : DIN EOLIENE 50MWh !!
    FOTOVOLTAICELE MAX 200MWh !!!, STAI CA VINE IARNA CU 8-10 ORE LUMINA ,NEBULOZITATE SI PRODUCTIA SE VA DUCE SI MAI JOS !,RANDAMENTE SUB 10%,DAR TAC AIA CARE IS VINOVATII.
    UNDE-S BANII LUATI PENTRU COGENERARE ,AIA DIN FACTURILE FIECARUI ROMAN ,UNDE-S BANII PE CERTIFICATE VERZI PLATITI DE ROMANI ?,CE-ATI CONSTRUIT MAI NEMERNICILOR IN 32 DE ANI IN DOMENIUL ENERGETIC ?. SA FURAT IN NESTIRE MII DE MILIARDE ,IAR AZI IMPORTATI ENERGIE ,NE-ATI MARIT PRETUL MEGAVATULUI ORA DE ZECI DE ORI !,SUNTETI NEBUNI ! ,ORI TRADATORI !,ORI IDIOTI !.

    • pe „nebulozitate”
      cauzata de chemtrails
      „randamentu” fotovoltaicelor scade sub ZERO VIRGULA 1%,
      nu ne cheama „buhnici”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger