AcasăSOCIALProducătorii și furnizorii de energie cer majorarea prețurilor pentru populație

Producătorii și furnizorii de energie cer majorarea prețurilor pentru populație

Guvernul a pregătit terenul pentru scumpirea energiei electrice

Într-o informare adresată premierului Nicolae Ciucă, asociațiile reprezentative ale producătorilor și furnizorilor de energie electrică cer Guvernului să schimbe plafoanele de compensare, majorând, astfel, prețul plătit de populație. Propunerea acestora ar aduce economii de miliarde la buget. Totodată, asociațiile cer și majorarea prețurilor la energie pentru agenții economici.

Pentru că efortul bugetar este estimat la un maximum de 40 de miliarde de lei, Asociația Producătorilor de Energie HENRO, Centrul Român de Energie și Asociația Companiilor de Utilități din Energie au cerut Guvernului să majoreze prețurile la energie electrică plătite acum de populație și de agenții economici. Astfel, o primă opțiune sugerată de producători și furnizori este majorarea valorii prețurilor plafonate la energia electrică de la 0,68 lei/kWh la 1,25 lei/kWh, pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 kWh, și de la 0,8 lei/kWh la 1,37 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar realizat este cuprins între 100 kWh și 300 kWh inclusiv. Totodată, pentru clienții noncasnici se propune majorarea prețului plafonat de la 1 leu/kWh la 1,57 lei/kWh și limitarea consumatorilor beneficiari la categoria celor care nu depășesc un consum anual de 20 MWh. Măsura, susțin asociațiile, ar reduce impactul bugetar al compensărilor cu circa 2,35 miliarde de lei la consumatorii casnici și cu 2,5 miliarde de lei la consumatorii noncasnici, dispărând din schema compensărilor 60.000 de agenți economici. ”Valoarea totală a unei facturi lunare va crește de la 68 de lei la 125 de lei, în cazul clienților casnici cu un consum de până la 100 kWh, respectiv de la 240 lei la 411 lei, pentru un consum de 300 kWh/lună.

Plafonare doar pentru 100 kWh

O a doua opțiune propusă Guvernului de asociațiile producătorilor și furnizorilor de energie electrică este, pentru consumatorii casnici, renunțarea la plafoanele de preț diferențiate în funcție de consum și stabilirea unui nivel unic de plafon pentru toți consumatorii casnici în limita unui consum lunar de până la 100 kWh. Astfel, consumul care va depăși această valoare va fi facturat cu prețul pentru consumatorii cu un consum de peste 300 kWh/lună, prevăzut în OUG 27/2022. Pentru clienții noncasnici se propune majorarea prețului plafonat de la 1 leu/kWh la 1,57 lei/kWh și limitarea consumatorilor beneficiari la categoria celor care nu depășesc un consum anual de 20 MWh. În această variantă economia la buget în cazul consumatorilor casnici va fi de 2,55 miliarde de lei, iar în cazul consumatorilor noncasnici, de 2,5 miliarde de lei. Cumulat, cele două măsuri conduc la o reducere a efortului bugetar de circa 5,05 miliarde de lei pentru perioada octombrie 2022- martie 2023, față de economia de 4,85 miliarde de lei din prima opțiune propusă.

3,75 miliarde de lei, suportați de consumatorii casnici

Cea de-a treia opțiune sugerată Guvernului de producători și furnizori este și cea mai profitabilă pentru stat, având în vedere că se vor face economii totale de 6,25 de miliarde de lei la buget. Propunerea prevede renunțarea la plafoanele de preț diferențiate în funcție de consum și stabilirea unui nivel unic de plafon pentru toți consumatorii casnici în limita unui consum lunar de până la 150 kWh, cu o valoare a plafonului de 1,25 lei/kWh. Pentru consumatorii casnici care nu se încadrează în limita de 150 kWh/lună, întregul consum va fi facturat cu prețul determinat conform prevederilor OUG 27/2022 pentru consumatorii cu un consum de peste 300 kWh/lună. În această variantă, consumatorii noncasnici vor avea același preț de 1,57 lei /kWh, cu limitarea benficiarilor la consumul de 20 MWh/an, ca și în celelalte două propuneri. Cele trei propuneri par să vină însă din zona Guvernului, nicidecum din zona producătorilor și furnizorilor, și reprezintă o minge la fileu pentru factorii de decizie, care vor sărăci și mai mult populația.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.364 afisari

31 COMENTARII

  1. Serios? Si care-s producatorii aia ? hidroelectrica, nuclear electrica cares ale statului?

    • ATENTIE !!! SITE-UL ZIARE.COM AMENINTA CITITORII INSULTA SI INJURA PE CEI CE FAC COMENTARII PE SITE-UL LOR

      SITE-UL ZIARE.COM S-A TRANSFORMAT INTR-UN SITE DE NAZISTI

      PERICOL PENTRU MASS MEDIA SI PRESA ROMANEASCA

  2. Sa dezvolte un pic, pe hartie, care sunt motivele majorarii preturilor in functie de costurile de productie !
    Asa s-a intamplat si in cazul materialelor de constructii.Au cumparat tot din fabrica, si de la marii distribuitori, le – au vandut apoi din depozite cu pretul pe care l au vrut.

    • ATENTIE !!! SITE-UL ZIARE.COM AMENINTA CITITORII INSULTA SI INJURA PE CEI CE FAC COMENTARII PE SITE-UL LOR

      SITE-UL ZIARE.COM S-A TRANSFORMAT INTR-UN SITE DE NAZISTI

      PERICOL PENTRU MASS MEDIA SI PRESA ROMANEASCA

      IMPOSTORII JURNALISTI SI ANALFABETI DE PE ZIAIE.COM LA RUBRICA „Comentarii ” INJURA SI AMENINTA CITITORII PRIN CONTURILE FALSE CE SI-AU DESCHIS

  3. Adica cei care au obtinut in primele 6 luni 2022 profituri astronomice vor sa obtina profituri… dublu/triplu astronomice!!! R-U-S-I-N-E!!!

  4. Sunt asi in a ,,desena” majorari de preturi. Sa ne ,,deseneze” si mai detaliat cum de s-a ajuns la aceste preturi astronomice in mai putin de 1 an ! Cu siguranta vor invoca legislatia si Directivele Europene. Aici, doar aici, au dreptate, dar sunt la fel de ticalosi ca politrucii din fruntea UE. Cei cu capul pe umeri au obosit sa spuna ca preturile la cele 3 componente, energie electrica, gaze si combustibili sunt eminamente SPECULATIVE. Permanent invoca PIATA si BURSA. Un nonsens. Nu trebuie sa fi economist ca sa intelegi. Aceiasi politruci UE ne cer acum sa facem economii ! Nu e de mirare cand vedem ,,calitatile” sefilor de stat si de guvern, mai ales de la marile puteri. Au fost ,,alesi” pe spranceana !

  5. Si noi cerem pt ei multa puscarie ca ne fura pe fata dar nu are cine sa i aduca la linie.

  6. Hai bai baietii cu ochii albastrii din energie, ca nu mai e mult, si vorba aia… Winter is coming 🙂 Bai, o sa va ia draku pe toti, micuta colonie bantustaneza din Bukale e in faliment de jure de multa vreme, in curand o sa fie si de facto !! Sa vedeti voi distractie generala prin decembrie, o sa il puna romanasii pe purcelusul ala gras de niku ciukanezu la protap, e chiar bun de taiat de Craciun !! Ha ha ha 🙂 bai ciukanezule, pegateste-ti ceafa lata de neam prost, sa te sacrifici si tu odata pentru popor, ca oricum esti prea gras is obez !! Ha ha ha 🙂

  7. Cât credeți că vă mai rabdă Dumnezeu? Sunteți vinovați de sărăcirea și umilirea poporului român. Mai bine spuneți că asta vi se impune de la Davos: distrugeți tot,

  8. Enel te pune sa plătești în avans pe criteriul ca în martie se restituie plusul ,dacă anul 2021 în luna august ai avut peste 300 kw și în anul 2022 august sub 300kw plătești integral și fără reducere și ordonanță este data în martie 2022 deci ce vorbim

  9. Totui e o mafie,fac bajocoră din oameni sărmani,dar așteptați să iasă în stradă,pt că cuțitul e în os,la toți bogați flămînzi după bani le doresc săi mănînce focul iadului

  10. ASTA NU-I GUVERNARE ASTA-I JAF !,MAI NETREBNICILOR 32 DE ANI ATI FACUT JAF , VOI CEI DIN ENERGETICA ATI SABOTAT TOATA INDUSTRIA SI V-ATI TRAS SALARII NESIMTITE, LA VOI CEI DIN ENERGETICA , UN OPERATOR DE TURBINA AVEA SALARIU CAT UN DIRECTOR DIN ORCARE ALTA INDUSTRIE ROMANEASCA !. BAGATI LABELE IN BUZUNARUL ROMANILOR CA SA SALVATI BUGETUL ,BUGET DIN CARE SA PLATITI TAMPENII :VEZI SUBVENTIA LA REACTOARELE MODULARE ,VEZI CONTRACTELE CU AMERICANII PENTRU FIARE VECHI !,VEZI MAI NOU RACHETELE CU RAZA MICA DE ACTIUNE !,VEZI ANGAJAMENTELE HABARNISTULUI JOHANIS SI MACIUCA PENTRU INARMARE !.
    VEZI JUSTIFICAREA UNUI POPANDAU MACIUCA CU CRESTERILE SALARIALE PENTRU BUGETARI ! „CA-S MAI SCOLITI ,MAI INSTRUITI „!!!!!!!!!!!, MASA DE MANEVRA BUGETARA SCOLITA LA APELUL BOCANCILOR ,LA TARABELE DE VANZARE A UNOR CARTOANE ZISE SI DIPLOME.
    NESIMTIREA ,HOTIA ,TRADAREA ,IGNORANTA SI IRESPONSABILITATEA TRASATURILE DE BAZA PENTRU A AJUNGE IN GUVERN IN ADMINISTRAREA JAFULUI NATIONAL.
    ATI BAGAT IN FACTURI CERTIFICATE VERZI CUM ATI VRUT !,ATI BAGAT IN FACTURI CONTRIBUTIE LA COGENERARE ATI BAGAT IN FACTURI HOTIILE CU EOLIENELE ,UNDE-S ACEI BANI ????????????,I-ATI FURAT !. ASA-I DACA DNA DOARME SI ARE NEPRICEPUTI IN SCHEMA !.
    DUPA CE-ATI VANDUT TARA LA BUCATA DE UN AN ATI BAGAT LABELE PANA LA COATE IN BUZUNARELE ROMANILOR !.

    CAT CREDETI NEMERINICILOR CA VA MAI SUPORTA ACEST POPOR ??????????

  11. astia cu lacomia lor nu inteleg ca asta li se intoarce tot lor , oamenii sint cei mai saraci din UE , nu mai au bani sa cumpere nimic si atunci ce vor face la cine sa mai vanda ceva , plus ca factura la energie este mai mult decat cutitul la os .

  12. Pe vremea odiosului aveam 2730 de lei salar si plateam 15 bani pe kw/h.Cum de era posibil asa ceva pe atunci?

    • pai nu era! tocmai de aia vreme de un deceniu 80-89 v-a tait curentul si la sfarsit a sucombat tot sistemul

  13. Pt consumatorii noncasnici cu un consum de peste 20 MWh/an vor sa nu mai existe plafonare….foarte multe companii de apa din tara au un consum de peste 20 MWh/an….Sa vedeti atunci si facturi la apa majorate cu 200-300%!!!

  14. Cand societatile de stat cer guvernului sa creasca preturile inseamna ca au aceiasi vointa unitara impotriva poporului si anume de asuprire!!!! Nici pe vremea dictatorilor Hitler, Stalin, Mao Te Dun, etc nu s-a auzit de asa ceva!!!! Astia sunt pusi pe praduiala ca a ajuns visteria la fund si nu stiu cum sa o mai scoata la capat sa plateasca datoriile tarii urmarea creditelor uriase contractate de stat!!!

  15. Asta ar trebui sa fie banalitate precum e netul azi. Sa stai la 150 de ani de la aparitia becului inventat de geniul autodidact Edison, sa stai cu teama ca nu ai curent sau ca e scump mi se pare atat de absurd in condiitiile in care omenirea o mananca curul sa ajunga pe Marte. Azi ai totul logat la curent, o seama de absurzi politici ne invata ca avem datoria sa economisim sa nu purtam cravata sau sa gasim aparate eco. Cescuta era cu economia, in Las Vegas e noapte lumina nu isi pune nimeni gandul la economie. Sunt 150 de ani de cand domnul Edison facea prima centrala de electricitate din lume la NY si bogatanii, ca nu isi permitea nimeni curent, faceau coada sa isi bage un bec 💡 in casa.
    Nici un progres de atunci.

  16. Asta in conditiile in care Romania isi produce energia 60% eco adica nuclear hidrologic soare vant.
    Ce arhaici banali.

  17. Deci efectiv freci menta lucra atomul apa vantul si soarele pt tine nu sapi sa cari carbuni gaze ulei… Nimic. Iti intra banu cash ca la casino.

  18. Nesimtiti,jegosi ordinari care vor sfarsi in chip josnic cand nu se vor astepta netrebnici pamantului….le soseste si lor prohodul cat de curand.

  19. Unde vor sa ne aducă, la sărăcie lucie? Sa dai salariul pe gaz și pe curent? Doar pentru energie muncim? Noi și opii noștri nu avem si alte nevoi? Sa le fie rușine, plini de bani și în poziții de decizie nu mai au nici o idee de cum trăim noi, cei de jos.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger