Conferința „Provocările globale din sectorul energetic și soluțiile concrete pentru facturile românilor”, organizată cu furnizorii de energie și consumatorii industriali, a scos la iveală adevăratele cauze ale exploziei prețurilor. Cea mai importantă este reducerea și închiderea capacităților românești de producție de energie, care a creat un dezechilibru al pieței, de care au profitat companiile străine.
În timp ce ministrul Energiei, Virgil Popescu, vorbește cu seninătate despre înființarea unor noi capacități de producție peste patru ani sau chiar mai mult, economia românească se prăbușește rapid sub povara prețurilor uriașe la energie. Participanții la conferința „Provocările globale din sectorul energetic și soluțiile concrete pentru facturile românilor”, cei mai mulți furnizori și mari consumatori, au arătat că reducerea nejustificată a producției de energie din companiile cu capital de stat a dezechilibrat piața și a condus la o explozie a prețurilor. Aceștia au cerut ministrului Energiei să redeschidă capacitățile închise care au condus la dispariția din sistem a 4.000 de MW, pentru a provoca scăderea prețurilor.
”Concluzia întâlnirii a fost că este necesară repornirea a cât mai multe capacități ca să scadă prețul. Noi am retras 4.000 de MW din sistem, și de la Complexul Energetic Oltenia, și de la Complexul Energetic Hunedoara, și, practic, trebuie puși înapoi, aducând prețurile la 200 de lei, față de 1.200 de lei MW cât este acum. Acest lucru s-ar putea face chiar de mâine, cel puțin în cazul Complexului Energetic Oltenia, care funcționează sub capacitate. Dacă vrei să pornești la Mintia îți ia vreo două-trei luni, până aduci oamenii, până vezi ce s-a întâmplat acolo, până faci reparațiile. Dar de mâine se poate intra cu 1.000 de MW în sistem doar cu Oltenia, eliminând, astfel, importurile. La Complexul Energetic Oltenia, ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu are nicio justificare pentru reducerea producției, pentru că acolo sunt făcute și desulfurările. Noi ținem oprite grupuri conforme la mediu. Este clar că țin grupurile de la Oltenia ca să poată crea haosul acesta”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
Jumătate din banii din sectorul energetic pleacă afară
Participanții la conferință au solicitat, pe lângă repornirea capacităților, și reducerea tranzacțiilor pe PZU (Piața Zilei Următoare) la maximum 20%, nu 40% ca acum, care ar conduce la scăderea prețurilor.
”Dacă obligi furnizorii să folosească piața bilaterală, adică să contracteze pe termen lung, atunci aranjezi piața. Producția de energie aduce o grămadă de bani, iar jumătate din producția internă la noi este făcută de firme cu capital străin, de la OMV, până la producătorii de energie eoliană, fotovoltaică și biomasă. Practic, peste 50% din banii obținuți de pe piața energiei pleacă din țară”, ne-a precizat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea. Acesta susține că creșterea prețului nu vine neapărat de la liberalizare în sine, ci de la reducerea capacităților de producție, pentru că prețul se face în funcție de ofertă și cerere și, dacă îți lipsesc cantități, este normal că prețul crește. ”Prețurile au crescut pe PZU și nu este normal să tranzacționezi o mare cantitate de energie pe piața zilei următoare, era nevoie de contracte pe termen lung, ca să eviți fluctuațiile pieței”, a mai afirmat Cristian Iștoc.
Dau vina pe piață
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat că este nevoie de o regândire a reglementărilor pe pieţele de tranzacţionare a energiei, fiind necesară o relaţie cât mai directă între producători, furnizori şi consumatori., dar că implementarea acesteia nu ar depinde de minister. ”La sfârşitul lunii martie vom da drumul la call-uri de proiecte pentru a fi accesate sute de milioane de euro din PNRR pentru noi capacităţi de producţie a energiei”, a declarat Virgil Popescu.
A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.
Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia