AcasăSOCIALProducătorii de pâine, SOS către Guvern

Producătorii de pâine, SOS către Guvern

Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) solicită Guvernului să ia măsuri de urgenţă pentru sprijinirea celui mai afectat sector din industria alimentară de majorarea preţurilor la energie, gaze şi materie primă, şi pentru atenuarea şocului scumpirilor la făină şi pâine.

Prețul grâului a crescut de la recoltare până în acest moment de la 800 lei/tonă la 1.450 lei/tonă, gazele naturale au înregistrat o creştere de preţ de 5-6 ori în ultimul trimestru, iar energia electrică a fost mai scumpă de 4-5 ori numai în ultimul trimestru.

Costul forţei de muncă este în creştere, existând mari presiuni din partea angajaţilor pentru ajustarea salariilor pe fondul creşterilor generale ale preţurilor la alimente şi utilităţi.

„Problema este că aceste creşteri de costuri nu se opresc aici, mulţi procesatori din domeniu au primit notificări de creştere a preţurilor la energie şi gaze naturale de încă 2-3 ori, unii chiar de 6 ori. Preţurile de vânzare la produsele de morărit-panificaţie nu au ţinut pasul cu costurile de producţie, fiind necesare noi majorări de preţuri în acest început de an”, avertizează reprezentanții ROMPAN.

Brutarii români solicită acordarea unei subvenţii morilor de grâu, reducerea TVA la produsele alimentare la 5%, implementarea unui sistem de taxare a muncii, similar cu cel aplicat în construcţii, deoarece ar aduce venituri suplimentare salariaţilor fără o creştere a preţurilor de producţie, instituirea sistemului de taxare inversă pentru plata facturilor de curent şi gaze naturale consumate şi crearea unei scheme de ajutor în cadrul Planului Naţional Strategic, pe modelul schemei GEBER, pentru finanţarea investiţiilor din sectorul alimentar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
525 afisari

1 COMENTARIU

  1. Anul trecut, 2021, la noi a fost an bun la grâu. Producție record parcă.
    Precum la gaze o să ne scoată ochii cu bursa, piața liberă că vînd la cine dă mai mult.
    Este precum aș avea o fîntînă cu apă bună-n curte ce are căutare. Nu-mi las familia să se-atingă de ea numai dacă plătește cu cît se vinde în deșert.
    Dar ce știu eu dacă n-am făcut ASE!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger